Közvetlen képfeltöltés Lightroomból Instagramra az LR/Instagram kiegészítővel

0

Az Instagram fotómegosztó szolgáltatást talán senkinek nem kell bemutatni, de dióhéjban mégiscsak megteszem: az okostelefonos alkalmazás története 2010 őszén indult, és eleinte csak Apple eszközökön (iPhone, iPad és iPod Touch) volt elérhető. Talán egyszerűsége (már-már fapadossága) is közrejátszott abban, hogy nagyon gyorsan népszerű lett – 2012 tavaszán, már több 10 millió felhasználóval rendelkezett, mikor felvásárolta a Facebook. Nagyjából ezzel egy időben Android platformon is elérhetővé vált a szolgáltatás, melynek ma már több mint 500 millió felhasználója van. 2012 őszétől már webes felületen keresztül is böngészhetjük az Instagramra feltöltött képeket, de fotókat feltölteni mindmáig csak mobilon keresztül lehet. Pontosan e korlát ledöntésére hivatott az alábbiakban bemutatandó LR/Instagram Lightroom kiegészítő, melynek segítségével közvetlenül az Adobe Photoshop Lightroomból exportálhatjuk fotóinkat az Instagram felületére.

Letöltés, installálás

 1. A LR/Instagram Lightroom kiegészítőt innen töltheted le.
 2. A letöltött ZIP fájlt csomagold ki, majd a tartalmát másold be a merevlemezedre egy olyan helyre, ahol nem zavar, és ahonnan folyamatosan elérhető marad a Lightroom számára.
 3. Indítsd el a Plug-in Managert (File > Plug-in Manager)
 4. Add hozzá az LR/Instagram kiegészítőt (Add gomb balra, alul; majd válaszd ki a letöltött, kitömörített mappát, amit előzőleg elmentettél)

Beállítások

A fentiek elvégzése után, Library nézetben, a bal alsó Publish Services panelen megjelenik az LR/Instagram lehetőség, melynél a Set Up… feliratra kattintva (vagy duplaklikkelve bárhol a LR/Instagram gombon) a Lightroom Publishing Manager ablakban elvégezhetjük szükséges beállításokat.

 • Publish Service > Description: bármit beírhatsz ide, ez fog megjelenni a Publish Services panel LR/Instagram gombján (ha több Instagram fiókot használsz, célszerű az adott fiókra utaló nevet megadni, vagy ha üresen hagyod, automatikusan a kapcsolt Instagram fiók felhasználóneve fog megjelenni a LR/Instagram gombon). Újabb Instagram fiók hozzáadásához kattints a Lightroom Publishing Manager ablak bal oszlopában a Publish Services alatti Add gombra (itt minden beállítást újra el kell végezned, és ezek természetesen fiókonként eltérőek lehetnek).
 • Instagram Account > Instagram login: természetesen az Instagram felhasználónév és jelszó írandó ide. Sajnos muszáj kitöltened, tehát, ha nincs jelszavad, mert egyszerűen a Facebook fiókoddal regisztráltál az Instagramra, akkor meg kell adnod egyet az Instagram mobilos alkalmazásban (Beállítások > Jelszó megváltoztatása > Elfelejtetted a jelszavadat?…) – az LR/Instagram kiegészítőben nem lehet Facebookkal bejelentkezni.
 • Preferences:
  • Upload limit: itt megadhatsz egy limitet, hogy legfeljebb hány kép kerülhet fel egyszerre a Lightroomból az Instagramra;
  • az első jelölőnégyzet bepipálásával az Instagramról nem törlődnek a fotóid, ha a Lightroomos Instagram kollekciódból törlöd őket;
  • a második jelölőnégyzet bejelölésével a nem négyzetes oldalarányú képeid is négyzetesre egészülnek ki, mégpedig
  • a következő legördülő menüben kiválasztott színnel (fehér vagy fekete);
  • a Preferences blokk utolsó legördülő menüjében pedig megadhatod, hogy mi legyen az Instagramon a fotóid leírása (Title, Caption, #Hashtag, ezek variációi, vagy a Custom Template lehetőséget választva akár egy teljesen egyedi leírást is összeszerkeszthetsz). Ezeket a Metadata panelről szippantja be a plugin, melynek installálásával a Metadata panel alján létrejön egy kitölthető #Hashtag mező is.
 • Output Sharpening: itt kiválaszthatod, hogy milyen médiumra (ebben az esetben nyilván csak a Screennek van értelme), és milyen mértékű élesítést szeretnél.
 • Watermarking: bepipálva vízjelezheted a fotóidat (a legördülőből az Edit Watermarks… lehetőséget választva ezt akár még szerkesztheted is).
 • Lehetőség van a fotók automatikus megvágására is, az Instagramon engedélyezett 4:5 és 1,91:1 oldalarányok között (vagyis ami ezeken túllógna, azt levágja a program) – ehhez a Lightroom Publishing Manager ablak bal alsó részén a Post-Process Actions alatt kattints duplán a Force crop for Instagram szövegre. Ekkor, ahogy a pugin is figyelmeztet, a vízjelezéssel gondok lehetnek, tehát a kettőt együtt lehetőleg ne használd.

Használat

Miután kitöltötted a szükséges mező(ket) – legalábbis amennyiben szeretnél leírást adni a fotóidhoz –, egyszerűen húzd és ejtsd a publikálandó fotóidat az LR/Instagram gomb alatti Instagram photos szövegre; majd utóbbira kattintva, nyomd meg a jobb felső sarokban a Publish gombot.

Előnyök és hátrányok

Az LR/Instagram kiegészítő nagy előnye, hogy ha nem csak a mobiloddal lőtt, és így a telefonodon közvetlenül rendelkezésre álló fotókat szeretnél közzétenni az Instagramon, hanem például az asztali gépedről publikálnál Lightroomban utómunkázott képeket, akkor ezt egyszerűen megteheted (lásd fentebb) – nem kell a fotókat a Lightroomból kiexportálnod, és feltöltened valahova, ahonnan mobilról is elérhetők lesznek, majd innen a mobil applikáción keresztül közzétenned.

A beállítási lehetőségek szinte minden igényt kielégítenek, kivéve egy fontos dolgot – ami meglehetősen nagy hátránya ennek az egyébként hasznos kiegészítőnek: a fotó készítésének helyszínét meglehetősen körülményesen lehet csak beállítani, hiába szerepelnek a GPS koordináták a fotód metaadatai között:

 1. Kattints a File > Plug-in Extras > Set Location menüre
 2. Az LR/Instagram: Set Photo Location ablakban írd be a helyszínt, majd a klikk Search gombra.
 3. És nem történik semmi… legalábbis nálam tízből tízszer nem történt. Amúgy ha működne, a kereső mező alatti legördülő menüből lehetne kiválasztani a fotó készítésének helyszínét.

Mindenesetre ha számodra az Instagramon nem fontos szempont a fotó helyszínének megadása, tökéletesen elégedett lehetsz az LR/Instagram kiegészítővel, ami ingyenesen kipróbálható, és ha tetszik, akkor elégedettségedet a fejlesztő kérése szerint 10 amerikai dollárral ki is fejezheted a Lightroom Plugin Manageren keresztül (File > Plug-in Manager…).