Godox Witstro AD600B – TTL képes hordozható stúdióvaku

0

A beépített akkumulátoros stúdióvakuk manapság nagyjából annyira számítanak különlegesnek, mint a beépített Wi-Fi adapteres fényképezőgépek. Tény, hogy egyre több ilyen van és lassan már fel sem kapjuk a fejünket akkor, ha akkus stúdióvakuról van szó.

Pedig az egyes gyártók különféle termékei nem csupán árakban, de szolgáltatásokban is eltérnek egymástól, így itt is megvan az ideális (vagy minimális kompromisszumú) választás, ahogy a többi fotós felszerelésnél is.

Először is oszlassunk el egy tévhitet, ami a vakuk elnevezéséből adódik: bár stúdióvakunak hívhatjuk ezeket a termékeket, csak azért, hogy megkülönböztessük őket a kisebb teljesítményű, fényképezőgépekre illeszthető rendszervakuktól, arról szó sincs, hogy ezeket csak műteremben lehetne használni.

Épp ellenkezőleg, pont azért kerül ezekbe a készülékekbe akkumulátor, hogy kültéren is fotózhassunk segítségükkel.

Aki figyeli a külföldi trendeket, könnyen észreveheti, hogy egyre inkább szétválni látszik a fotós társadalom. Vannak, akik csak a természetes fényekre esküsznek és vannak, akik a vakukkal készítenek elképesztő képeket. Tudnunk kell azonban, hogy ezek csak eszközök és semmi sem garantálja, hogy egy-egy termék megvásárlásától hirtelen profi és kiváló fotósok leszünk. De ha képesek vagyunk kihasználni a felszerelésünkben rejlő összes lehetőséget, akkor olyan előnyre tehetünk szert, ami a képeinken is látszani fog.

Nézzük hát, mit kínál számunkra a Godox kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas Witstro AD600B típusú vakuja.

A készülék mutatós karton dobozban kerül forgalomba, ebben található a vaku test, a villanócső és az akkumulátor, no és persze a töltő is.

Amit hiányolhatunk első körben, az az alapreflektor. Már feltéve, ha nem szoftboxban gondolkozunk. A szoftboxos vakuzás persze csak a lehetőségek egy szűk részét adják, alapreflektorra akkor is szükségünk lehet, ha ellenfényt szeretnénk létrehozni a vakuval, vagy hajfénynek használnánk, esetleg csak szimplán fontos a direkt, napfényhez hasonló fényforrás.
Reflektort viszont külön is vásárolhatunk, így ez nem akkora érvágás (a gyári 7″-os Bowens bajonettes alapreflektor 6990 Ft).


A 11,1 Voltos, 8,7 Ah-s, azaz 96 Wh-s akku töltését a mellékelt külső töltő végzi, a töltöttséget az akkumulátoron lévő LED-ek jelzik.


A vaku a szokásos funkciókon kívül extra szolgáltatásokat is kínál.
A max. 600 Ws-os teljesítményt manuálisan akár 1/256 –ig is levehetjük, a lépésköz 1 Fé (összesen 9 érték).

Modellfénynek hatékony LED-es fényforrás került a vakuba, a 10 Wattos teljesítményű LED kb. egy 100 wattos halogén izzó fényének felel meg. A modellfény fényereje 3 féle érték valamelyikére állítható be, vagy ki is kapcsolható. Vakuteljesítmény arányos fényerőt viszont nem választhatunk.


A csatlakozók között firmware frissítésre szolgáló microUSB, külön USB aljzatot FTR-16 és XTR-16 rádiós vevőknek (a 2,4 GHz-es X1 kompatibilis vevő a vakuba integrálva található), illetve vezetékes kioldásra használható 3,5 mm-es jack szinkron bemenetet találunk.

A vaku bekapcsolás után teljesen csendes marad, a ventilátor csak akkor pörög fel, ha szükség van rá. Próbáink azt mutatták, hogy a ventilátor még 10 teljes teljesítményű villanást követően sem indult be.

Aki tehát csendes vakura vágyik, annak a Godox Witstro AD600B biztosan nem fog csalódást okozni.


Az üzemmódok között természetesen megtalálható a Slave mód is, ezt első vagy második villanásra is triggerelhetjük.

A vaku képes TTL üzemmódra is, ehhez a külön kapható Godox X1 TTL rádiós kioldót használhatjuk, amelyről ITT írtunk korábban. A vevő egységet a vaku gyárilag tartalmazza.

A TTL vezérlésen túl nagy sebességű HSS vakuszinkron is használható, illetve elérhető a rövid villanási idejű vakuzás is. Utóbbinál a hátsó kijelzőn azt is láthatjuk, hogy milyen idő tartozik a t0.1-hez (a villanás maximumának 10%-át jelentő teljesítmény).

Az akkumulátoros üzem miatt arra gondolhatnánk, hogy a vaku kondenzátorainak feltöltése a szokásos hálózati vakukhoz képest sokkal lassabb lesz. A nagy áramleadó képességű Li-ion akku azonban jól teszi a dolgát, hiszen teljes, 600 Joule-os villanást követően is csak 2,3 mp időre van szükség a teljes feltöltéshez, ami átlagos feladatokhoz teljesen elegendő is lesz. Tény, hogy léteznek ennél gyorsabb akkumulátoros vakuk is, de azok ára többnyire jelentősen magasabb is.

A Godox Witstro AD600B fő különlegessége nem is az akkus használat, hanem az, hogy a vakucső kivehető. Ez önmagában még nem mond semmit, de egy külön megvásárolható kiegészítő meg is mutatja, miért is jó ez.


A Godox H600B ugyanis közvetlenül a vakuba dugható kábellel rendelkezik, az eszközbe pedig a vakuból kivett villanócső helyezhető. A három méteres kábel segítségével pedig könnyen megoldható, hogy akár a vállunkon hordjuk az AD600B-t, mint vaku generátort, a fej pedig a kezünkben tartható. Mindez jelentősen csökkenti a kézben tartandó tömeget.

A vakuhoz szintén opcionálisan hordtáska is vásárolható.

Ha hálózatról szeretnénk használni a Godox Witstro AD600B vakut, akkor egy külön megvásárolható eszközre, a hálózati adapterre lesz szükségünk.

A Godox Witstro AD600B akkumulátoros TTL stúdióvaku ára bruttó 349.900 Ft.

A terméket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!