VSLR: külső monitorok (4. rész)

0

Videó készítés közben többször felmerülhet, hogyan kontrolláljuk a felvételt. A fényképezőgép- és kameragyártó cégek ellátják ugyan LCD kijelzővel(kihajtható vagy fix) és keresővel a termékeiket, de bizonyos (és nem feltétlenül extrém) forgatási helyzetek behatárolják ezen eszközök alkalmazhatóságát. Azonban nem kell kétségbe esni, ugyanis már számos megoldás született arra, hogy kényelmesen, pontosan és minél szakszerűbben lehessen a mozgóképeket megkomponálni. Ezért kiegészítőként felvértezhetjük magunkat külső monitorral és keresővel (lupéval), hogy minél könnyebbé tegyük a felvétel készítést.

Nézzük meg először, hogy a monitorok mennyiben segíthetik a munkánkat. A monitorok, kivitelezésüknek köszönhetően funkcionálisak és mobilak, ellentétben a nem kihajtható LCD kijelzővel szemben. Egy monitor segítségével sokkal szabadabban történhet a képalkotás, hiszen a kamerától független helyekre (pl. a földre) is elhelyezhetjük az eszközt. Ezáltal bármilyen helyzetben, zökkenőmentesen nyomonkövethető a felvétel. A vásárlás előtt érdemes számba venni a későbbi használat módját. A monitorokat ugyanis helyezhetjük a kamerára, a kamera mellé állványra. Mérlegelnünk kell azt, hogy mi az a téma, amely feltétlenül igényel külső monitoron kontrollt. A technikai jellemzőkkel is mindenképpen számolni kell: érdemesebb minél kisebb áram fogyasztású monitort választani, az eszköz legyen könnyű és hordozható, és nem árt, ha viszonylag színhelyes készülékkel dolgozunk. Árkategóriától is függ a színhelyesség, az olcsóbb monitorok inkább csak a kompozíció ellenőrzésére alkalmasak. A monitorok piacán a pozicionálás az árak mentén történik, így meglehetősen nagy különbség van az eszközök között. Míg egy ledes háttérvilágítású, 7”-os, HDMI csatlakozós külső monitorhoz akár 75 000 Ft-ért is hozzájuthatunk, addig egy 5”-os broadcast, Marshall márkájú eszköz ára 240 000 Ft körül mozog.

A külső monitorokat mind videokamerákhoz, mind pedig fényképezőgépekhez csatlakoztathatjuk. A DSLR gépek esetében, a váz felépítéséből adódóan lehetőségünk van kereső, lupe csatlakoztatására. A piacon ennek is több fajtája fellelhető; találhatunk olyat, amelyik csak az LCD kijelző képét nagyítja, illetve létezik olyan szerkezet is, amelyben a külön LCD kereső van a lupéval egybe építve. Az utóbbi terméket a Zacuto nevű cég gyártja, kihasználva a DSLR gépek egyik gyengeségét a high-end videokamerákkal szemben. Ezért nem véletlen, hogy a Zacuto Z Finder fantázianevet viselő eszköz 2011-ben az év terméke volt kategóriájában, a fotós és videós társadalom nagy-nagy megelégedésére.

Mindent összevetve egy külső monitor vagy egy lupe megbízható segítséget adhat a képalkotásnál olyan helyzetekben, amikor nem látjuk a beépített kijelző képét. Vásárlás előtt azonban érdemes magunknak kritériumokat szabnunk, amelyek mentén a legoptimálisabb döntést tudjuk meg hozni a választást illetően. Így nemcsak a legszebb képeket forgathatjuk le, hanem a pénztárca barátok is maradunk.