Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 VR CX

0

Bemutatás

A Nikon az 1 szériás cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez (MILC) fejlesztette ki a 10-30 mm-es stabilizált objektívet, alapoptikának.
Ha mégsem 10-30mm-es kitben vásároltuk az 1V1 vagy 1J1 fényképezőgépünket, akkor is egész kedvező áron juthatunk hozzá a Nikkor 1 VR 10-30mm f/3.5-5.6 objektívhez, hiszen ára bruttó 55.000 Ft, mely a MILC kategórián belül jónak számít.

Mivel a Nikon 1 rendszerében használt CX formátumú szenzor csupán 13,2×8,8 mm-es, így 2,7×-es gyújtótávolság szorzóval kell számolnunk, vagyis a 10-30 mm-es CX objektív olyan látószöget kínál a Nikon 1 rendszerében, mint egy kisfilmes 27-81 mm-es objektív Leica képkockán.

összecsukva

összecsukva

nagylátószög

tele

Az objektív összecsukható kialakítású, hasonlóan néhány Olympus m4/3 optikához. Nagylátószögű állásban az objektív oldalán lévő gombot megnyomva tovább fordíthatjuk, mintha még nagyobb látószög felé tekernénk. Ennek hatására az objektív mérete jelentősen csökken, s így érjük el az összecsukott állapotot.
Kinyotott állapotban viszont a nagylátószög és a tele gyújtótávolságú állapot között nincs jelentős méretbeli különbség (a legkisebb használat közbeni méret egyébként 18 mm-nél adódik).

Az aszférikus tagot is tartalmazó objektívet optikai stabilizátorral is ellátták, így mostoha fényviszonyok között is nagyobb esélyünk van berázásmentes képet készíteni.

Az objektíven 40,5 mm-es szűrőmenetet alakítottak ki. A gyári csomagolásban kúp formájú napellenzőt is mellékelnek (mi sajnos nem kaptunk ilyet a tesztpéldányhoz).

Használati tapasztalatok

A Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 VR objektív építési minősége jó. Bár sok műanyagot tartalmaz, ezek inkább csak burkolatként vannak jelen, hiszen fém a bajonett csatlakozó, fém az elülső gyűrű, s a zoomgyűrű két külső része is fémből készült. Az objektív belső részében azonban már műanyagot alkalmaztak, így a kinyitást követően az objektív kibújó részének tubusa is műanyag.

Méretét tekintve a kisebb optikák közé tartozik, ami nyilvánvalóan a kis méretű vetített képnek is köszönhető. Tömege igen csekély, saját mérés szerint mindössze 114 gramm.

Az élességállítást belső motor végzi, s bár nem ultrahangos, meglepően csendes. Éppen csak egy kis zizegést hallat, így videózáshoz is jól használható. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során.
Élességállító gyűrűt nem helyeztek az objektívre, a manuális fókuszálást a vázról kell elvégeznünk.

A zoomgyűrű 2 cm szélességű, ebből 1,5 cm gumírozott felületű. A zoomolás igen könnyed, s egy kicsiny kotyogás, holtjáték is érezhető. Talán ez az egyetlen negatív pontja az összeszerelésnek. A teljes zoomtartomány kb. 50 fokos elfordítással bejárható.

Az optika külsején egyetlen nyomógombot találunk, ez pedig az optika összecsukásánál használatos.

Színhiba

Kromatikus aberráció szinte egyáltalán nem jelentkezik, igazán minimális szintűvel is csak nagylátószög környékén találkozhatunk. A legrosszabb esetben is a 10 Mpixeles képeken 5-6 pixel elszíneződésére kell számítanunk, nyitott blendénél. Ez 10×15 cm-es papírképnél 0,2 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 0,8 mm szélességű csíkként jelentkezik.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítást egész jól sikerült korrigálni. Az ideálistól eltérésre csak nagylátószög környékén számíthatunk. Teljes nagylátószögnél még az átlagos 1%-os hordótorzítást kapjuk, míg 13 mm-nél már csak 0,5%-nyi az eltérés. 23 mm-től pedig igazából mérhetetlen a hiba, annyira csekély.

Geometriai torzítás1% hordótorzítás


0,5% hordótorzítás

Peremsötétedés

A torzításhoz hasonló eredményt kaptunk a peremsötétedés vizsgálatakor is, vagyis csak teljes nagylátószögnél jelentős a hatás, már 13 mm-től nagyon visszaszorul. A 10 mm-es (27 mm ekv.) nagylátószögnél még jól látható a 20%-os sarki sötétedés, amely F8-ra rekeszelve szinte teljesen eltűnik. 13 mm-nél viszont már nyitott blendével is csak a lélektani határhoz tartozó 10% körüli éréket mértünk, amely ránézésret már alig látható. Nagyobb gyújtótávolságoknál már nyitott blendénél is 10% alatti a vignettálás.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


20 cm közelpont,
60 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 20 cm, mely a gyakorlatban 11 cm-es munkatávolságot jelent. A leképezési arány gyári adatok szerint 0,21×-es. Mi 60 mm széles témával tudtuk lefedni a teljes képmezőt, ami 0,22×-es nagyításnak adódik. Nem mondanánk, hogy ez az objektív erős makróban, de azt sem, hogy nagyon gyenge volna. Átlagos képességű, s teljes nagyításnál a sarkok kis mértékben belágyulnak.

Képminőség

A Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 VR CX képminősége jó, illetve átlagos. Jó a képközépen, de sarkokban nyitott blendénél csak átlagos (kóma), illetve főként nagylátószögnél lágy. Rekeszeléssel ez a probléma javítható, de érdemes tudni róla, hogy a kis méretek miatt itt már az F8-as blende is komoly diffrakciót okoz.

Értékelés

Összességében kitobjektívhez megfelelő minőséget kapunk, ráadásul színhiba alig fordul elő, s a torzítás és peremsötétedés sem jelentős. Az élességállítás kellően gyors (bár ehhez a V1-es váz fáziskülönbség érzékeléses AF-je is rátesz egy lapáttal, hiszen ha nincs megfelelő kontraszt az AF csíkon, akkor a kontraszt alapú AF már jóval lassúcskább).

Jóllehet, jelenleg nincs alternatívája a Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 VR CX objektívnek a Nikon 1 rendszerében, ha lesz is gyártó, amelyik belép ebbe a szegmensbe, vagy nagyon alacsony árat kell diktáljon, vagy komoly előnyt (pl. jobb fényerőt) kell nyújtania, hogy érdemes legyen ehelyett választani.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!