McGoat GE-180 belépőszintű stúdióvaku

0

Az elmúlt években a stúdiótechnikai fotós termékek robbanásszerűen megszaporodtak. Nyilván ennek fő oka, hogy a neves gyártók mellett az olcsóbb, kínai termékek is megjelentek a piacon.
Sokan a „kínai” szó hallatán rossz, gyorsan elnyűhető termékre gondolnak, de csak rossz beidegződés eredménye. A nagyon gagyik mellett a kínai termékek között is találunk rengeteg kellő odafigyeléssel és jó minőség-ellenőrzés mellett készített modellt, ezért ebben a kérdésben sem célszerű általánosítani.
A gagyik többnyire már az első tapintásra, első próbára kibuknak, így elég csak egy gyors szemrevételezés és nagy átlagban már el lehet dönteni, hogy gyenge, vagy tartós termékről van-e szó.

A McGoat webáruház által forgalmazott GE-180 jelű stúdióvaku azon kínai vakuk közé tartozik, amelyek első ránézésre strapabírónak és jól összerakottnak látszanak. Örömteli, hogy nem csak látszatra, de valóban jó összeépítési minőséget találunk ennél a vakunál.

A vakut egy karton dobozban kapjuk, melyben a vakun kívül csak egy tápkábelt és a beállítóizzót találjuk. Olcsó vaku, kevés kiegészítő.

Első körben talán furcsa lehet, hogy nincs ventilátoros hűtés a vakun belül, s felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon nem melegednek-e túl a kondik, s nem száradnak-e ki túlzottan gyorsan. Külön hűtésre azonban a fém ház, a szellőzőnyílások és a 180 Ws-os teljesítmény miatt nincs szükség.

Második fura dolog, hogy nem kapunk a vakuhoz alap reflektort sem. Nos, ezt is megoldotta a gyártó, ugyanis a villanócső mögött egy hellyel-közzel paraboloid formájú fényvisszaverő felületet alakítottak ki, mely többé-kevésbé pótolhatja az alap reflektort.

A fém testű vakuba 50W-os halogén beállítóizzót helyezhetünk, melyet a gyártó mellékel is. A modellfényt igény esetén bekapcsolhatjuk, választhatjuk állandó teljesítményűre, de átállíthatjuk kvázi proporcionálisra is. Azért nem nevezném valódi teljesítmény arányosnak, mert nagyjából 20% alatt, illetve 80% felett már nem változik a fényereje.

A villanócső szinte teljesen körbe éri a beállítóizzót, amiből jó homogenitású megvilágításra következtethetünk (az U-formájú vakucsőnél a homogenitás nem annyira jó).

A vaku hátuljára csak a legalapvetőbb kezelőszervek kerültek:

  • töltés hangjelzése ki/be
  • teszt gomb
  • főkapcsoló
  • modellfény mód kapcsoló
  • teljesítmény szabályozó gomb

A teljesítményt minimum 1/32-re csökkenthetjük, az analóg vezérlés miatt a maximum és minimum között nagyon finoman, 40 lépésben választhatunk kimenő energiát.
Az elsütés a 3,5-es jack szinkron bemeneten, vagy slave elven történhet. A slave mód állandóan bekapcsolt állapotú, így ha nem szeretnénk, hogy másik vakutól elvillanjon a GE-180, a ház felső részén lévő érzékelőt más irányba kell forgatnunk vagy le kell takarnunk.

A vakuhoz – mint jeleztük – nem kapunk gyárilag fényterelőt, de igény esetén vásárolhatunk hozzá reflektorokat, ernyőket, snoot-ot, softbox-ot, sőt beauty dish-t is.
Az ernyő felfogatásához az állványcsatlakozó és a vaku test között kialakított nyílás szolgál.

Teljesítmény 6-180 Ws
Színhőmérséklet 5500K ± 200K
Újratöltési idő 0,5-3 mp

A mindössze 28.300 forintért kínált McGoat GE-180 vaku kategóriájából ritka teljesítményszabályozási tartományával, állítható modellfényével és masszív, fém burkolatával tűnik ki.

A cikkben szereplő terméket a McGoat webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!