Könyvajánló: Zoom in

0

A utóbbi néhány nagyalakú és nehéz könyv után kimondottan üdítő, hogy a Zoom in majdhogynem egy zsebkönyv. Az alig 18×15 cm, még kihajtva sem teszi ki egy A4-es lap méretét, így nem csak könnyű vele buszozni vagy villamosozni, de úgy általában is kényelmesen kezelhető.

A kis méretből akár arra is következtethetnénk, hogy a nagy alakú amerikai könyveknél kevesebbet nyújt, de a valóság épp az ellenkezője. Az apró betűkkel sűrűn teleírt oldalak sok illusztrációt tartalmaznak ugyan, de nem pazarolják a helyet egész oldalas méretekkel. Vannak ugyan nagy képek is, de ahol lehet a szerző igyekszik kicsi ábrákon, mintafotókon bemutatni a mondandóját. A kis méretű képek miatt azonnal feltűnik az alacsony nyomdai rácssűrűség, de a képek gondos előkészítésének hála olyan minőségbeli különbségeket is be tud mutatni a könyv, amin a legtöbb nyomdai anyag elbukik.

A magyar könyvekre jellemzően egyszerű tartalomjegyzékből ugyan nem derül ki, de a 10 fejezetből álló könyv három blokkra tagolódik.

Az első 5 fejezetben 58 oldalon keresztül a felszerelésé a figyelem. A digitális fotózás rövid története, a géptípusok, azok legfontosabb jellemzői, a felépítésük, az optikák, a vakuk, a szűrők és még egy sor egyéb kiegészítő kerül terítékre, hogy a kezdő fotós is átlássa, hogy mi mindenre számíthat a fotózás alapjainak elsajátítása után.

A következő ötven oldalon (2 fejezet) az alapvető kifejezéseken és a legfontosabb fotós technikákon rághatja át magát az olvasó. A Zoom in nem technológiai tankönyv, de a kezdő célközönség a feltételezhető nulla ismeret ellenére igen mélyen belemártózhat a szakkifejezések tengerébe. A zoom, a blende, a záridő, a fehéregyensúly, a mélységélesség, az expozíció, mind mind olyan kifejezések, amelyek pontos jelentésének ismerete nélkül nagyon nehéz fotózni, ezért a két fejezet közül az első teljes egészében ezekkel és ezek összefüggésével foglalkozik. A bőséges leírások mellől nem hiányoznak az illusztrációk sem, de igencsak észnél kell lennie az olvasónak, ha mindezt ilyen töményen fel akarja fogni.

Az utolsó blokk a képek utóéletét mutatja be többféle felhasználási terület szemszögéből. A témák nem okoznak meglepetést, hiszen a képformátumoktól a RAW felvételek feldolgozásán keresztül egészen a HDR fotókig miden számítógépen végezhető fotós művelet megjelenik a listán.

A könyv egy jogi tudnivalókat összefoglaló blokkal és egy képgalériával zárul, amelyek rövidségüknél fogva kicsit mintha kilógnának a könyvből. A következő kiadásában talán bővíti a szerző ezeket a részeket is.

A Zoom in egy tartalmilag nagyon jól összeszedett könyv, azonban maradt bennem egy kis bizonytalanság a szerző céljával kapcsolatban. Azt írja ugyanis Baki Ádám a borító belső fülén, hogy azért fogott neki a könyv megírásának, mert az akkor piacon lévő, profi fotósok által írt könyvek túlságosan felületesen szóltak csak az alapvető fogalmakról. Tény, hogy a Zoom in minden lényeges területet lefed, de a sok, mindenre kiterjedő szöveg könnyen elriaszthatja a fotózásban teljesen járatlan kezdőket. Ezért a könyvet inkább olyan olvasóknak ajánlanám, akik valóban komolyan gondolják a fotózással való ismerkedést, és nem riadnak vissza bonyolultabb összefüggések értelmezésétől. A fotózás elsajátításához ezekre mindenképpen szükség lesz, és ezeket a Zoom in egyben, minden részletet bemutatva tartalmazza.