Yongnuo YN-14M körvaku

0

A leginkább makrófotókhoz javasolt, de portrézásnál is előnyünkre fordítható Yongnuo YN-14M a korábban bemutatott YN-14EX TTL vaku kistestvére. Az M jelölésből már sejthető, hogy ez a modell csak manuális vezérléssel használható. Nem kell azonban rögtön legyinteni, a szintén manuális vezérlésű LED-es fényforrásokkal szemben az YN-14M valódi villanócsövet alkalmaz, amelynek több előnye is van: egyrészt a teljesítménye adott esetben jóval nagyobb lehet, mint a LED-es megoldásé, másrészt a teljesítménytől függetlenül a színhőmérséklete stabilabb.

Az igényes kartondoboz kibontása után ezúttal is a már ismerős, szép gyöngyvászon tok kerül a szemünk elé, ez tartalmazza a körvakut. A vaku szokás szerint a villanócsöveket rejtő kör formájú idomból és a fényképezőgép vakupapucsába illesztendő vezérlőből áll, a kettőt rugalmas kábel köti össze.

A vakufejet adapterek segítségével illeszthetjük objektívünk szűrőmenetébe, ehhez négyféle méretű adaptert kapunk 52, 58, 67 és 72 mm-es menetátmérőhöz.

LED azért ebből a modellből sem maradt ki, itt autofókusz segédfényként működik. Ezeket a vakufej felső és alsó részein helyezték el.

A vakufejen más érdekest nem is találunk, így térjünk is rá a vakupapucsba illesztendő vezérlő modulra, amely egy lefejezett rendszervakuhoz hasonlít. A vaku hátulja megszokott kinézetű, felül egy jókora, háttérvilágítással is ellátott LCD panel jeleníti meg a villanó aktuális beállításait, míg az alsó részen a kezelőszerveket találjuk, a Yongnuo-nál megszokott módon szépen, logikus rendben elhelyezve.

Az YN-14M teljes manuális módú, a teljesítményt 1/3 Fé lépésekben állíthatjuk, a maximumtól a minimum 1/64 értékig. A vaku legnagyobb teljesítményen 14-es kulcsszámú (ISO100, m). A két oldalra helyezett vakucső teljesítménye külön is megadható, ráadásul nem csupán az arány állítható be, mint YN-14EX modellnél, ahol 1:8..1:1..8:1 közötti lehet a két oldal aránya, hanem az egyik és másik oldal is 1..1/64 teljesítményre állítható. A vakut beállíthatjuk vaku expozíció sorozatra is, illetve választható hátsó redőnyre szinkronizálás is.

A készülék négy darab ceruzaelemmel vagy AA méretű NiMH akkumulátorral használható, melyeket külön kell megvásárolnunk.

A vaku menüjében egyedi funkciók is beállíthatók, ezek jelentését azonban csak a kezelési útmutatóból tudhatjuk meg, hiszen az Fn1, Fn2 alapvetően nem túl informatívak. Itt a következőket állíthatjuk be:

  • automatikus kikapcsolás: ki, be
  • vaku sorozat automatikus befejezése
  • vaku sorozat sorrendje: 0, -, +; -, 0, +
  • AF segédfény: ki, be
  • háttérvilágítás: 7, 15, 30 mp, kikapcsolás gombnyomásra
  • gyári alapértékek visszaállítása

A Yongnuo YN-14M manuális körvaku ára bruttó 32.500 Ft, amely közel 7,5 ezer Ft-tal kedvezőbb, mint a TTL változaté.

A Yongnuo YN-14M körvakut a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!