Kompakt Rollei állványok

0

NGA-54 monopod

A monopodoknak könnyű, hiszen egy lábukkal eleve kompaktabbak az átlag tripodoknál, de azért köztük is akadnak méretbeli különbségek. Személy szerint például egy összecsukva 65 cm-es egylábú állványt használok időnként, melyhez képest kimondottan aprócska a Rollei-Fotopro NGA-54. Csukva mindössze 45 cm, tömege pedig 420 gramm, így nem kell kétszer meggondolni, ha be akarjuk dobni a többi felszerelés mellé.

A kis méret ne tévesszen meg senkit! Gyártója bizony digitális tükörreflexes gépek alá ajánlja az NGA-54-et, 5 kilogrammos teherbírással, mely súlyhatárba egy profi gépváz és egy 70-200mm F2,8-as objektív is lazán belefér.

Az állvány szépen megmunkált alumínium lábszekciókat kapott, melyeket a tesztpéldányunk esetében titán színre festettek, de a bátrabbak megvásárolhatják piros, narancs, kék és zöld színekben is.

Összesen négy teleszkópos lábszekciót kapunk, kerek profillal, melyek közül a legvastagabb cső átmérője 25 mm. Teljesen kihúzott állapotban a négy lábrész több mint egy méterrel, 146 cm magasra nyújtja a monopodot. Igény szerint erre jöhet még egy fej, illetve a fényképezőgép keresőjének magassága, úgyhogy a felhelyezett gép betekintési magassága 150-160 cm környékén lehet.

A lábrészek nyitását nem csatokkal, hanem műanyag szorítócsavarokkal oldották meg, melyek elég nagyok ahhoz, hogy kényelmesen elforgathassuk őket. A nyitás és zárás irányát egy kis matrica is jelöli a csavarók fölött. Az utolsó lábrész végére kerek gumisapka került a csúszást megakadályozandó.

A felső részen fekete polietilén hab markolatot képeztek ki, mely nem csak a monopod stabilabb tartásában segít, de hidegebb időben sokkal kellemesebb a fogása is, mint a fagyos alucsőnek. A fejrész alá egy fémkarikán körbeforgatható műbőr csuklópánt került, mely el is távolítható ha nincs rá szükségünk, de az állványláb leszorítására is jól jöhet.

Levenni a felette lévő masszív talprész lecsavarásával lehet. Erre a talpra akár közvetlenül is felerősíthetjük a fényképezőgépet, de ahogy említettem, kisebb fejet (pl egy gömbfejet) is felcsavarhatunk rá, mellyel szabadabbá válik a fényképezőgép elmozgatása, és nem kell feltétlenül a botállvánnyal együtt forgatnunk. A talpon a fejek felerősítésére szolgáló standard, 3/8″-os csavar menetet találunk, de a hosszú csavar egy anyacsavar kilazítása után kivehető és megfordítható. Másik végén 1/4″-os menet található, melyek a fényképezőgépek alsó állványmenetével kompatibilis.

Az apróbb szerelési munkákra, mint például a fenti anyacsavar lazításra néhány kulcsot is mellékelnek a monopodhoz, melyek az állvánnyal együtt egy igényesen kialakított, cipzáras válltáskában tárolhatók.

A Rollei-Fotopro NGA-54 főbb paraméterei
Max. magasság 146 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 45 cm
Legnagyobb csőátmérő 25 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 5 kg
Tömeg 420 g

A Rollei-Fotopro NGA-54 egylábú állvány és tartozékai (táska és szerszámok) bruttó 15 690 forintos áron vásárolhatók meg. A termékre 2 év hazai garancia jár.