Kompakt Rollei állványok

0

Compact Traveler No.1

Aki a monopodnál fixebb alátámasztást kíván, de ragaszkodik a kis mérethez a háromlábú Rollei termékek között is talál magának megfelelőt. Itt van például a Compact Traveler No.1 tripodjuk, melynek már a neve is elárulja összes fontosabb tulajdonságát, nevezetesen a könnyű hordozhatóságot, és hogy egy útiállvánnyal van dolgunk.

Egy útiállvány legfontosabb tulajdonságai a mérete és a súlya. Mindezekkel elég visszafogottan bánik a Compact Traveler, hiszen zömében fém kivitele ellenére mindössze 1,2 kilót nyom, teljesen összecsukva pedig csak 32 cm hosszú. Ezt a kis méretet úgy sikerült megoldania a gyártónak, hogy két összetolható csőből áll a középoszlopa, melynek szállítási mérete így rövidebb, illetve a három láb teljesen visszafordítható, tehát a csukott méret a felerősített fej hosszával sem növekszik.

A kompakt állvány egyébként szinte teljes egészében alumíniumból készült, igen szép kivitelben, pontos és gondos illesztésekkel, nem szoruló alkatrészekkel. Nálunk most a kék-fekete változat járt, de a monopodhoz hasonlóan beszerezhető titánszürke, narancs és piros színben is.

Csukott méretéről már volt szó. Teljesen nyitva max. 140 cm-re húzható ki, mely kis méretét meghazudtolóan kényelmes magasság. Minderre az öt lábszekció és a már említett dupla középoszlop nyújt lehetőséget.

A lábak szekciói az iménti monopodhoz hasonlóan kényelmesen méretes szorítócsavarokkal oldhatók ki, melyek a jobb fogás érdekében gumiborítást kaptak. Gumisapka került az utolsó lábvégre is, szintén a csúszkálás megakadályozására. Két láb felső részén, csúszásbiztos, fekete, habszivacs markolat található.

A lábak több állásban terpeszthetők, melyhez a felső, csuklónál lévő végükön lévő fémgombokat kell kihúznunk és szabad a pálya. A lábak egyenként is beállíthatók eltérő nyílási pozícióba, például egyenetlen terepen használva az állványt. Összesen 5 lábállás választható, melyek közül a legszélesebb 30 cm-es állványmagasságot ad.

Ha a 30 cm sem elég, és még alacsonyabbra akarjuk vinni a fényképezőgépet, viszonylag könnyedén meg is fordíthatjuk a középoszlopot és fejjel lefelé a tripod alá lógathatjuk a gépet, akár földközelbe is. Megfordításához csak az alján lévő fémkampó „kupakját” kell lecsavarnunk, mely szélesebb pereménél fogva alapesetben gátolja az oszlop kihúzását. Erre a rugós fémkampóra egyébként a fotóstáskát is ráakaszthatjuk, az így kapott plusz tömeggel növelve az állvány stabilitását.

A középoszlop kilazításához egy, az állvány színére festett, hatalmas szárnyas fém csavar szolgál, mely könnyedén mozdul, nem kell nagy erő a megszorításához. A dupla középoszlopon egy gumiborítású szorítócsavar (ugyanolyan mint a felső lábszekción) is helyet kapott, mellyel tovább növelhető a hossza.

A fejet fogadó talp szintén fémből van, rajta szabványos (3/8″-os) csavarmenettel. Az általunk kapott tesztpéldányon a Rollei FPH-53P gömbfeje volt, mely alaptartozéka a szettnek, de igény esetén bármilyen más állványfejet is vásárolhatunk hozzá.

Az FPH-53P a háromlábú állványhoz hasonló kivitelű, alumíniumból készült, panoráma gömbfej. A szett maximális teherbírása 5 kiló, tehát a monopodnál említett profi DSLR+70-200mm F2,8-as objektív itt is könnyedén belefér a limitbe.

A fej gömbcsuklójának kilazítására egy méretes, gumiszegéllyel körbefuttatott csavar szolgál, melynek oldalán a lazítás (TILT) és a szorítás (LOCK) irányát is jelölték. A fej a függőleges tengely mentén is körbeforgatható 360 fokban. A fordítás mértékét az aljára festett fokbeosztáson ellenőrizhetjük.

A gyorstalpat befogó és a fényképezőgépet alátámasztó rész is teljes egészében fémből készült, ahogy a gyorstalp is. Arca-rendszerű, vagyis a talpat egy oldalról megszorítható, satuszerű sín fogja be. Az erre szolgáló gomb oldalán egy vízszintező libella is helyet kapott. Libellából amúgy sincs kevés ezen a fejen, hisz a felső, befogató rész két oldalán további egyet-egyet kapunk.

A Rollei-Fotopro Compact Traveler No.1 háromlábú állvány mellé is jár egy összehúzható végű hordozó zsák, valamint a szereléséhez elmaradhatatlan szerszámkészlet. Gyártója és magyar forgalmazója 2 év garanciát kínál a termékre.

A Rollei-Fotopro Compact Traveler No.1 főbb paraméterei
Min. magasság 30 cm
Max. magasság 140 cm
Összecsukott hossz fej nélkül 32 cm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 5 kg
Tömeg 1,2 kg

Mindkét terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!