Yongnuo YN565EX vaku és ST-E2 kioldó

0

Yongnuo YN565EX vaku

Mit adtak nekünk a kínaiak? A selymen és a lőporon kívül például olcsó fotókiegészítőket. Ha lapos a pénztárca az ember mélyen elgondolkozik, hogy a drága, és általában jó minőségű gyári kiegészítőt, vagy a sokkal olcsóbb kínait vásárolja. Különösen igaz ez, ha a kínai termék „papíron” szinte szakasztott mása az eredetinek.

A Yongnou legújabb modellje, mely a YN565EX típusnevet kapta, fele áron próbál konkurenciája lenni a Canon Speedlite 580EX II rendszervakunak. Olyannyira, hogy jórészt 580EX II-nek álcázza magát, és nem csak külsejét, de szolgáltatásai legjavát is hozza. A kínai gyártót láthatóan nem zavarta, hogy legalább 80%-ban lemásolja a Canon termékét.

Nagy szerencsénkre a neves konkurens olyan extrái is kopírozásra kerültek, mint a fém vakutalp, de itt még a hagyományos, szorítócsavaros felerősítési módszert kapjuk. A vakut kicsomagolva és először kézbe véve ugyanazt a külső anyagminőséget kapjuk, mint az említett rendszervillanó esetében, bár itt például por-, és cseppállóságról szó sincs, az illúzió csak első látásra hatásos.

Nincs egyébként semmi probléma a Yongnouo modellel. Megfelelő minőségű műanyagból, pontos illesztésekkel készült. Az akkumulátor ajtaja szintén precíz, könnyen nyitható és zárható, és fém zsanérokkal erősített. A forgatható fej -7-től 90 fokig dönthető, oldalra pedig 270 fokban fordítható. Még a Canonon megtalálható oldalsó, gumi kioldógombok is rákerültek, de itt csak díszként, hiszen a fej forgatásához nem kell ezeket nyomnunk. Emiatt a vakura helyezett nagyobb fényformálókkal már néha gondjaink adódhatnak, mert lehúzzák a fejet.

Néhány beépített fényformálót gyárilag is kapunk a vakuhoz, pont mint a nagyoknál. A fej tetején egy műanyag nagylátószögű előtét, és egy fehér terelőlap kapott helyet az indirekt vakuzáshoz.

A kezelőszervek is ugyanott találhatók, és nagyjából ugyanaz a funkciójuk mint a konkurensnél. Kemény műanyagból készültek és nagyon picit, de nem zavaróan zörgősek. A bekapcsoló és a középső navigációs gomb eltér a Canon terméktől, itt olcsóbb kivitelben gondolkodott a gyártó. Fölöttük viszonylag nagy méretű, ez esetben narancs háttérvilágítású folyadékkristályos kijelző található.

A YN565EX elején egy wireless szenzor és az AF segédfény lámpa kapott helyet. Vezeték nélküli vezérlésre nem alkalmas, de slave vakuként használhatjuk, például a Yongnuo által kiadott ST-E2 vezérlővel, melyet cikkünk következő oldalán mutatunk be.

A bal oldalán található gumilap mögé egy szinkronkábel csatlakozó, és a külön megvásárolható SF-18C, vagy SF17C tápegységek aljzata került. Alaptartozékként amúgy egy tépőzáras, gyöngyvászont tokot és egy műanyag talpat mellékel a gyártó, melynek alján szintén műanyag állványmenet található.

Használat közben

A Yongnuo YN565EX 58-es kulcsszámú (ISO100, 105mm-nél), pont úgy mint sokat emlegetett példaképe. Háromféle üzemmódban használhatjuk, melyek a MODE gombbal válthatók:

  • TTL: A készülék támogatja a Canon E-TTL vezérlését, melyhez a szükséges csatlakozólábakat is megtaláljuk a talp alján. A fényképezőgép kreatív módjaiban (Av, Tv, M) élvezhetjük az automatikus teljesítmény szabályozás kényelmét, illetve olyan szolgáltatásokat, mint a hátsó redőny szinkron, a modellfény, a automata sorozat (FEB), vagy a vakuteljesítmény kompenzáció (FEC). Utóbbi esetén +/-5 fényérték között korrigálhatunk, a sorozat pedig 0-3 Fé lépésközökkel, 1/3 osztásokban állítható.
  • Manuális: Természetesen kézi teljesítmény szabályozásra is módunk nyílik, mely 1/3 fényérték lépésekben lehetséges a maximális teljesítményt jelentő 1/1 beállítástól 1/128-ig.
  • Multi: A gyors mozgás mozzanatainak egy képen való megörökítéséhez stroboszkópos villanássorozatot választhatunk. A teljesítmény 1/4 és 1/128 között állítható be, és módunk nyílik a villanások számának (1-100), és sebességének (1-100 Hz) megadására is.

A fej villanási szögét automatikusan szabályozza a vaku, az objektív gyújtótávolságához igazítva. A zoom gombbal azonban kézi beállításra is lehetőségünk lesz 7 lépésben, 24 és 105 mm között.

A YN565EX hátulján található külön gombbal Rear-Curtain Sync, vagyis hátsó redőnyre szinkronizált villanás is beállítható. A vaku négy AA-méretű alkáli elemmel vagy akkumulátorral üzemeltethető, melyekkel kb. 3 mp-es feltöltődési időt kapunk. A fent említett külső tápegységekkel ez az idő jelentősen lerövidíthető.

Ahogy arról már szót ejtettünk segédvakuként is használhatjuk, például az ST-E2, vagy a Canon 580EX II „parancsára” elsütve. Lehetőségeink viszont itt még gazdagabbak. Nem csak a Canon, de Nikon készülék jelére is aktiválódik (sőt vezeték nélküli módra képes fényképezőgépére is, pl. D700), Menüjéből kiválaszthatjuk, hogy a két márka közül melyiket, illetve automata vagy slave funkciót szeretnénk használni.

A slave szolgáltatásnak kétféle beállítása lehetséges. S1 módban bármely külső villanásra azonnal kiold, míg S2 állásban megvárja a fővaku mérővillanását, és csak a másodikra aktiválódik.