Triopo TR980C és TR980N vakuk

0

Szégyen vagy sem, én bizony még életemben nem hallottam a Triopo cégről. Ilyen névvel csak egy kizárólag fotóállványokat forgalmazó lengyel oldalt találtam, de hamar kiderült, hogy ugyanarról a márkáról, és persze kínai gyártóról van szó. A nálunk járt termék viszont nem állvány, hanem vaku. Vaku a javából, hiszen nagy teljesítményű, és az ismert márkákkal vetekedő szolgáltatásokat kínál. Ebből a szempontból bátran odatehetjük a nemsoká sorrakerülő Yongnuo YN565EX mellé.

Sőt több szempontból is. Ebből is létezik például Canon E-TTL változat (TR980C), ami ráadásul hasonló méretű és teljesítményű. Ugyan behatóbban csak a Canon változatot próbáltuk ki, de talán nem meglepő, hogy egy ugyanígy kinéző Nikon talpas verzió is kapható.

Ebben az esetben azonban nem a Canon, hanem a Nikon rendszervakuja – nevezetesen az SB-900 – volt a kínai gyártó modellje. Jórészt sikerült is lekoppintaniuk a Nikon termék minden hajlatát, jellegzetességét és kezelőszervét. Kézbe véve azért érezni a minőségi különbséget, de a Triopo vaku egy jó közepest azért kaphat.

A gombok itt olcsó, kicsit zörgős műanyagból készültek, középen pedig egy folyamatosan körbeforgatható vezérlőtárcsát találunk, mely köré még a fémes díszcsíkot is sikerült odavarázsolniuk. A Canon változaton szépen működött a tárcsa, ám a Nikon verzión kényelmetlenül szorult, vagyis az egyes darabok minősége nem egyenletes. Érdemes a vásárláskor alaposan végigpróbálni minden funkciót.

Egyébként a vaku többi része teljesen rendben volt. Elöl egy nagy AF segédfényt és egy fotoszenzort helyeztek el. A bemeneti csatlakozóhelyek is a Nikon termékét idézik. Oldalt egy szinkronkábel aljzatot, elöl pedig a külső tápcsatlakozó helyét találjuk. A készülék jobb oldalán lévő keskeny, hosszúkás elemfoglalat ajtó is „nikonos”, mögé 4 db AA méretű ceruzaelem, vagy akku kerülhet. Az ajtózsanér műanyagból készült, de nem tűnik túl gyengének.

Egy ilyen nagy vakunál nem árt ha a talp fémből készül, úgyhogy piros pont a kínai gyártónak, hogy ily módon oldották meg a géphez való csatlakozását. A talpon a Canon E-TTL és Nikon i-TTL lábkiosztás szerint helyezték el az érzékelőket. Mindkét változatban egy műanyag szorítógyűrűvel erősíthetjük a fényképezőgépre a vakuegységet.

A nagyméretű fej valamivel termetesebb a múltkor tesztelt Yongnuonál, és így az egész vaku is kicsit nagyobbra hízott. Dönthetjük és forgathatjuk is, felfelé -7 és 90 fok között, oldalra pedig 360 fokban, ami bizony nagyobb az átlagosnál (270 fok). A forgatáshoz nem kell kioldógombot nyomnunk. A fej oldalán lévő gumigombok csak díszek. Tetején egy kihúzható, műanyag derítőlapot és egy kivillantási szöget növelő műanyag lapot találunk.

Alaptartozékként egy lila bársonytokot, egy műanyag talpat (alján fém állványmenettel), és egy felpattintható diffúzor kupakot kapunk a készülékhez. Az utóbbi általában külön megvásárolható tartozék a rendszervakukhoz.

Használat közben

A Triopo TR980C és TR980N 54-es kulcsszámú (ISO100, 105mm), ezzel fényteljesítményben a legnagyobbak között a helye. Teljes kisütés után kb. 3 mp-re van szüksége a feltöltődéshez.

Üzemmódjai között a MODE gombbal válthatunk, melyek a következők:

  • TTL: Canon láb esetében E-TTL, Nikon változatnál i-TTL vakuvezérlés támogatása. A vaku mérővillanása és a felvételi adatok alapján a készülék automatikusan határozza meg a teljesítményt és a villanás szögét (Zoom).
  • M: A jó öreg manuális üzemmód is elérhető a TR980-on, melynek segítségével több fokozatban leosztható a teljes kisütési teljesítmény. Ezt 1/1-ként állíthatjuk be a vakun, és 1/128-ig csökkenthetjük. Minden egyes lépésen belül +/-0,3 és +/-0,7 fokozatú korrekció is végezhető.
  • RPT: A gyors, vagyis strobószkópikus villanássorozat üzemmódját jelöli. A villanások száma 1 és 40 közötti lehet, sebessége pedig 1-100 Hz. Beállítható a teljesítmény is, melyet 1/4 és 1/128 között variálhatunk.
  • MA: Ebben az üzemmódban engedélyezhetjük a vakuexpozíció sorozatot (FEB) és a vezeték nélküli segédvaku funkciót (CELL). Segédvakuként beltérben 20-30 méterig, kültérben 10-15 méterig használható a készülék. Ez az üzemmód szintén tartalmaz teljesítmény szabályozást, ezúttal 1/2 és 1/64 értékek között.

A vakuzoom TTL módban automatikus, más módokban azonban a ZOOM gombbal állíthatjuk. A Triopo vaku e téren nem spórol a milliméterekkel. 10 lépésben állítható a zoom, 18 és 180 mm között. Ez a Nikon SB-900-hoz hasonlóan átlag fölötti tartomány, hiszen jobbára 24-105mm-t kínálnak a vakuk. A villanás szögét tovább növelhetjük a már említett, beépített diffúzorlappal.

Összegzés

A Triopo TR980C és TR980N kialakításban és anyagminőségben nem érhet fel az SB-900-hoz, de nagyon igyekszik. Néhány dolog nagyon kínai rajta, de például a fém talp, az átlag fölötti tartományban forgatható fej, vagy zoom azt mutatják, hogy jó pár téren odafigyelt gyártója. Mindössze harmadába kerül a többször említett márkás vetélytársnak, pénzünkért pedig valódi TTL szolgáltatásokat, extra funkciókat (pl, stroboszkópos villantás) és nagy teljesítményt kapunk.

A Triopo TR980C (Canon) és TR980N (Nikon) vakut a Mikrosattól kaptuk. Köszönjük!