Yongnuo YN565EX vaku és ST-E2 kioldó

0

Yongnuo ST-E2 kioldó

Ahogy fenti márkatársa, úgy az ST-E2 esetében sem volt szégyenlős a kínai gyártó. Nem csak a Canon hasonló kiegészítőjének külsejét másolták le, szinte egy az egyben, de kölcsönvették a nevét is. A japánok ugyanis ST-E2 néven gyártanak egy vezeték nélküli vakuvezérlőt.

A név és a külcsín mellett a beltartalom is közel azonos. Ezt már a készülék hátuljára pillantva is megállapíthatjuk, hiszen ha kicsit átrendezve is, de nagyjából ugyanazokat a kijelzőket és gombokat kapjuk, mint a Canon modellben. A gombok viszont itt a fenti vakutól eltérően kellemesebb tapintású gumi külsőt kaptak.

Az ST-E2 hasonló összeszerelési minőségű mint a vaku. Hasonló az anyagválasztás is, mint a drágább, japán modellek esetén. Ezúttal is fém talpat kapunk, fölötte a korábbi Canon vakuktól is megszokott műanyag szorítógyűrűvel. A készülék tetején találjuk az elem/akkumulátor foglalatot, melyhez egy levehető ajtó eltávolításával jutunk. 2 db AA méretű áramforrás használható, melyek egy töltéssel akár 1500 kioldást is levezérelnek.

A kioldó aranyszínű dobozában egy fekete, bársonytapintású porvédő tokot, és egy műanyag talpat kapunk, alján fém állványmenettel.

Használat közben

A YN565EX vakuból kimaradt a master flash funkció, vagyis más külső vakuk vezeték nélküli vezérlése. Ha ezt Yongnuo termékkel akarjuk megoldani az ST-E2 vezérlő lesz a legjobb megoldás, hiszen ez egy E-TTL kioldó. Rendszervakujaink így nem csak bután villannak, hanem az ST-E2 révén kommunikálnak is a géppel, és minden fontosabb szolgáltatásukat kihasználhatjuk. Így kapunk például modellfényt, 3 képes vakuexpozíció sorozatot, vagy nagy sebességű szinkront is. Egyedül a vakusorozatnál kényszerülünk némi kompromisszumra, mivel az általunk próbált Canon 430EX segédvakuval csak a sorozat minden második képénél villant. Ez kb. 0,7 mp-es villanási gyakoriságot jelentett.

Az általa vezérelt vakuk legfeljebb 25 méterre lehetnek, a fej irányától oldalra 40-40, le és fel 30-30 fokban eltérve. A Yongnuo terméke meglep minket egy rendkívül hasznos ehhez kapcsolódó funkcióval is. A fej oldalra mindkét irányban 135 fokkal elforgatható, így a fényképezőgép mellett, vagy mögött használt vaku is tökéletesen „látja” az ST-E2-őt.

A kioldó négy csatornát támogat, melyek között a CH gomb nyomogatásával lépkedhetünk. Ha több vakut használunk csoportokra oszthatjuk őket. Az A és B csoport teljesítménye nagyon egyszerűen szabályozható egymáshoz viszonyítva. A RATIO gombot lenyomva, majd az alatta lévő nyilakat használva 1:1-től 1:8 (8:1) teljesítmény arányt állíthatunk be közöttük. Ezt a készülék tetején lévő egyszerű LED-sorról olvashatjuk le. Ha a vaku támogatja, C-csoport is beállítható és vezérelhető.

Az ST-E2-be autofókusz segédfény is került, mely a gyártó adatai szerint akár 25 méterig nyújthat segítséget. Sajnos az általunk tesztelt példányon szinte teljesen használhatatlannak bizonyult, mivel egyáltalán nem oda esett a felvillantott három vörös vonal, ahol a fókuszpont volt.

A kioldó hátulján található gombbal slave vakunk nagy sebességű szinkron villanását is bekapcsolhatjuk.

Összegzés

Néhány békát le kell nyelnünk, ha a Yongnuo YN565EX vakut és az ST-E2 rádiós kioldót használjuk. Legalábbis ha Canon megfelelőikhez mérjük őket. A vakunk nem időjárásálló kivitel és a vezeték nélküli vezérlés is kimaradt belőle, a kioldónál pedig az AF segédfénnyel akadtak gondjaink. Piros pont jár azonban nekik a korrekt összeszerelési minőségért, és a hátrányok ellenére is gazdag szolgáltatáskészletért. Olyan extrákkal is képesek voltak meglepni minket, melyek az eredeti változatokban nem voltak megtalálhatóak (pl. at ST-E2 oldalra forgatható feje). És ha már méricskélünk említsük azért meg, hogy mindkettőhöz kb. a Canon példaképeik feléért juthatunk hozzá.

A Yongnuo YN565EX vakut és ST-E2 kioldót a McGoat webáruháztól kaptuk. Köszönjük!