Zsebben is hordhatod: Aputure Amaran AL-M9 LED videólámpa

0

LED-es állandó fényű lámpából ma már nehéz újat mutatni, hiszen a legtöbb termék egy kaptafára készül. A különbség általában a méretben, fényerőben, fényerőszabályozásban, illetve színhőmérsékletben adódik, és persze a különféle kiegészítőkben, mint színmódosító szűrők, diffúzor lapok, vagy éppen a hordozható üzemmódra tervezett modelleknél a beépített, vagy külön csatlakoztatható vaku.

Az Aputure Amaran szériájából nálunk járt AL-M9 típusú modell sem hazudtolja meg származását, hiszen ez is az egyszerű LED-es videólámpákból fejlődött ki. Megoldásai között azonban van néhány olyan ötletes módszer, ami miatt mégis kiemelkedik a tömegből.


A szokásos, nyomtatott kartondobozban forgalomba hozott termékhez egy kis tok is jár, amely könnyebbé teszi a hordozhatóságát. Azonban kis mérete miatt erre nem is minden esetben van szükség, hiszen ha pl. egy házibuliba készülünk, ahol tudjuk, hogy izzós megvilágítás lesz, előre felhelyezhetjük a narancssárga színmódosító szűrőt és az egész lámpát zsebre vághatjuk.

De ne szaladjunk ennyire előre.

A lámpa beépített, 3,7 V-os, 1800 mAh-s akkumulátorral (6,6 Wh) rendelkezik, ennek töltését microUSB kábelen keresztül tehetjük meg. A teljesen feltöltött akku maximális fényteljesítmény esetén 1,75 óra üzemidőt tesz lehetővé. A microUSB csatlakozót és az egyes kezelőszerveket a lámpa rövidebbik oldalára helyezték, itt érhető el a főkapcsoló, valamint a fényerő szabályozó + és 0 gombjai.

A fény létrehozására kilenc darab SMD LED szolgál, ezek fényét egy mágnesesen rögzülő műanyag diffúzor lap szórja szét.


A fényerőt kilenc lépésben állíthatjuk.


Ha az alap diffuzúr lap fényszórása nem elegendő, a mellékelt pausz beiktatásával tovább növelhető a szórródási szög. Ehhez a műanyag alap diffúzor lapot kell lepattintanunk a mágneses rögzítőpontoknál, majd a diffúzor papírt a helyére rakva visszatehetjük a műanyag előlapot.


Ugyanígy járhatunk el a LED-es videólámpa alap napfény színhőmérsékletét izzólámpás megvilágítás színhőmérsékletére (kb. 3400K) módosító narancs szűrő, vagy a szintén mellékelt kék szűrő felhelyezésekor (kb. 8800K).

Megvizsgáltuk, hogy vajon mennyiben találja el a CTO szűrő az izzólámpás megvilágítás színhőmérsékletét. Ehhez az Olympus OM-D E-M5 fényképezőgépünkön izzós fehér-egyensúlyt állítottunk be, majd a LED-es videólámpával CTO szűrő használata mellett világítottunk. Kontroll képnek a rendelkezésünkre álló 500 Wattos halogén fényszórót vetettük be, amely természetes módon egy hajszállal „kékebb” fényt kell adjon, mint egy hagyományos izzó.


A próba alapján elmondható, hogy az Aputure CTO szűrője hajszállal melegebb fényt ad, mint egy izzó, de ez jótékony, meleg hatású lehet a képre.

Azt is megnéztük, hogy a legkisebb teljesítményű állásban villódzik-e LED. Ilyet azonban nem tapasztaltunk, így mind videózásnál, mind fotózásnál gond nélkül használható lesz.

Villódzás teszt (elmozdított expozíció, villódzás esetén nem folyamatos fénycsíkokat látnánk)

A lámpát vagy kézben tartva, vagy vakupapucs adapter segítségével fényképezőgépre helyezve használhatjuk.

Azt azért sajnáltuk, hogy a gyártó nem gondolt az okostelefonnal videózókra/fotózókra, hiszen nem sokból tartott volna egy másik adaptert mellékelni, amellyel pl. felcsíptetetnénk a készülékünkre (vagy jack csatlakozóba helyezhetnénk, bár ez az iPhone 7 és 7s készülékeknél már nem volna használható megoldás).

Az Aputure Amaran AL-M9 ára bruttó 24.990 Ft.

A termékeket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!