WIA

0

Microsoft bejelentette Windows Image Acquisition (WIA) nevű architektúráját, ami igéretük szerint „beintegrálja a digitális képkezelési funkciókat a Microsoft Windows operációs rendszer alá és ezzel megkönnyíti a képek elkészítését, megtekintését, szerkesztését és közzétételét.

Az architektúra a Windows 2000-ben debütál és a tervek szerint nem váltja fel a TWAIN-t, henem új lehetőségeket nyit a felhasználók számára. A WIA egységesített felületet biztosít a képbeolvasó eszközök karakterisztikájának lekérésére és lehetőséget biztosít a velük való komunikációra olyan ismert programozási nyelveken mint például a Microsoft Visual Basic. A különböző hardvereket a WIA egy Still Image Architecture-ben (STI – Állókép Architektúra) tárolja. Felhasználói oldalon az új rendszer egy Picture Acquisition Manager-t tartalmaz, ami megkönnyíti a képek rendszerezését a beolvasás folyamán. A WIA egy előzetes verziójának dokumentációja a http://www.microsoft.com/hwdev/ címen található.

És miért jó ez a felhasználóknak? A közös felületen és a kép-katalogizálókkal való integritáson kívül lehetőséget nyit a fejlesztők előtt, hogy olyan rendszerekkel fejlesszenek képkezelő szoftvereket mint a Visual Basic. Ez várhatóan megnyitja a shareware/freeware piacot, és többen fognak remek képkezelő programokat írni digitális fényképezőgépekhez. A szoftver piac bővülése pedig végsősoron a felhasználók érdeke.