1 GB-os CF II kártya méretû merevlemez

0

Alig egy évvel az elsõ 340 MB-os Microdrive-ok megjelenése után itt van az IBM újabb terméke a szintén Type II-es CF kártya méretû 1 GB-os Microdrive. Míg a korábbi modell 5,04 miliárd bitet tudott 1 négyzetinchen tárolni, addig az új modellnél ez az érték meghaladja a 15 miliárdot.

IBM Microdrive 1 GB
Az IBM felmérése szerint az eladott Microdrive-ok 1/3-át digitális fényképezõgépekben fogják felhasználni, hiszen egy ilyen adathordozóra 1000 nagyfelbontású (2-3 megapixeles) kép is elfér, ami a legaktívabb fotósoknak is elég kell legyen. Az apró háttértárnak természetesen más felhasználási területei is vannak: 1000 db 200 oldalas regény vagy akár 10 óra zene jóminõségû, digitális formátumban is tárolható rajta.
Nem csak az adatsûrûség, de az áramfelvétel és az ütésállóság terén is nagy a fejlõdés. A nagyobb kapacitás ellenére az 1 GB-os merevlemezek áramfelvétele kisebb mint a 340 GB-os elõdeiké, kikapcsolt állapotban pedig 1000 G helyett mostmár 1500 G gyorsulást is elviselnek.
Úgy tûnik, hogy az új tároló iránt a hivatalos érdeklõdés is nagyobb. Eddig az ACER, a Casio Computer Co., az Eastman Kodak Co., a Fuji Photo Film Co., a Hewlett-Packard, az i2Go, a Minolta, a Nikon Corporation, a Psion, a Ricoh Co. és a Sanyo Electric Co. készítette fel vagy tervezi felkészíteni termékeit az új merevlemez használatára. (A felsorolt márkák egyes termékei ugyan már támogatják a Type II-es CompactFlash kártyákat, az esetek egy részében szükség lesz a fényképezõgép belsõ programjának a frissítésére is. Az IBM közleménye szerint az új Microdrive-ok elsõ szállítmánya júliusban érkezik meg a fejlesztõkhöz és a disztribútorokhoz. A boltokban legelõször szeptemberben találkozhatunk ezekkel a termékekkel. Az 512 MB-os modell ára 399, míg az 1 GB-osé 499 dollár lesz.