Kodak termékek a CCD piacon

0

30 évi belső piacra való gyártás után hamarosan a CCD piacon is megjelenik termékeivel az Eastman Kodak Co. A cég képérzékelő szenzorokat gyártó egysége által előállított alkatrészek fele került eddig Kodak digitális fényképezőgépbe, a maradékot pedig egyéb főleg ipari és gyógyászati eszközökbe értékesítették. A vállalat üzletpolitikája szerint nem lehetett Kodak alkatrészt eladni közvetlen konkurens termékekbe, ezért Kodak CCD-t csak Kodak digitális fényképezőgépek kaphattak. A jelek szerint a cég elképzelései megváltoztak, így a jövőben számíthatunk a cég CCD-ivel felszerelt digitális fényképezőgépek megjelenésére.

Az üzletpolitikai váltás mellett a héten várhatóan több új képérzékelő lapka bejelentésére is sor kerül majd. A CCD lapkák mellett a Motorolával közösen 3 új CMOS lapkát is kifejlesztettek. A két cég által kifejlesztett ImageMOS technológiát használó érzékelők a Motorola gyártósorain készülnek. A KAC-0310 és a KAC-1310 elnevezésű CMOS lapkák olcsóbbak a hasonló tudású CCD érzékelőknél, így alkalmazásukkal jelentősen csökkenthető a digitális fényképezőgépek ára. A KAC-0310 már kapható, de a KAC-1310 megjelenésére az év végéig várni kell. Árakról sajnos nem lehet tudni semmit.

Természetesen a CCD fronton is történt előrelépés. A professzionális fényképezőgépek piacát megcélozva két új nagy formátumú CCD-t fejlesztettek ki. Ezeket az alkatrészeket a sokezer dolláros fényképezőgépekbe szánják. A kb 12 cm˛ területű lapkák 5,1 (KAF-5100CE) illetve 16,6 (KAF-16801CE) millió pixeles képeket generálnak.

A képérzékelő lapkák mellett a Kodak egy integrált egységet is kifejlesztett. A KAI-1020 egység a CCD-t, az órajel generátort, a zárszerkezet irányítását és a minavételező lapját fogja egybe. Jelenleg ez az egyetlen ilyen jellengű chip a piacon, ára 5000-es tételnél 400 dollár.

Az említett termékek egyike sem az olcsó, tömegtermékekben fog visszaköszönni ránk, de kiválóan mutatják, hogy a Kodak még mindig vezető a professzionális CCD-k piacán.