Az első X3-as gép: Sigma SD9

0
Sigma SD9: az első Foveon X3 lapkával szerelt fényképezőgép
(Nagyításhoz kattintson a képre!)

Mint ismeretes a Foveon által a héten bemutatott új X3-as CMOS lapka legfőbb újdonsága, hogy nem mozaik szerűen elrendezett színszűrőt használ, hanem minden pixelhelyen mind a három szükséges szín adatait rögzíti. Így nincs szükség felvétel utáni interpolációra, ami a feldolgozás sebességén és nem utolsó sorban a képminőségen is meg fog látszódni. A Sigma első digitális tükörreflexes fényképezőgépét a Foveon 3,54 megapixeles X3 lapkájával szerelik.

A japán gyártó nem fukarkodott a funkciókkal. Mivel ez az első tükörreflexes digitális fényképezőgépük, mindent beletettek, ami szóba jöhet. Ugyan nem olyan robosztus, mint az EOS-1D vagy a D1X, de a profi fotósok egy jelentős részének bőven kielégítheti az igényeit. A Sigma egyelőre nem tett közzé hivatalos árakat, de a pletykák szerint 3000 amerikai dollár alatti árral várható. Így pedig komoly ellenfele lehet a népszerűségi listát minden bizonnyal vezető Canon EOS-D30-nak, ami szintén ebben az árkategóriában mozog.

Sigma SD9
(Nagyításhoz kattintson a képre!)

A vázat tekintve az SD9 teljesen új fejlesztésnek tűnik. Sok ugyan a hasonlóság az analód SA-7 és SA-9 vázakkal, de méretben és formában is vannak apróbb eltérések, amelyek arra engednek következtetni, hogy ez a váz speciálisan ennek a digitális fényképezőgépnek készült. Ezt igazolja az analóg gépekben egyébként meglévő beépített vakunak az elhagyása is.

Az ár mellett nagyon fontos, hogy mikor lesz a gép kapható: egyelőre még erről sincsenek pontos információk, de közeli dátumot sejtet, hogy az SD9 már rendelhető. Mindenképpen nagyon izgalmas gépnek tűnik, de a rendeléssel azért érdemes megvárni a jövő hetet, mert az orlandói PMA kiállításon még legalább kettő hasonló kategóriájú tükörreflexes digitális fényképezőgép bejelentése várható, természetesen a legnagyobb riválisoktól.