PMA 2002: Összefoglaló

0

A kiállítás alatt több, mint 30 új digitális fényképezőgépet mutattak be. A gépek sora az ultrakompakt kategóriától egészen a tükörreflexes modellekig terjedt. A tumultus talán ebben a két végletben volt a legnagyobb. A félprofesszionális tükörreflexes gépek piacán egyszerre jelent meg 4 nagy márka 4 szenzációs modellje. A Canon EOS-D60, a Nikon D100 és a Fujifilm FinePix S20 Pro mind 6 megapixeles CCD-vel van szerelve. Igaz ez utóbbi SuperCCD, így a maximális felbontás 12 megapixel lesz. A Sigma SD9 érzékelőlapkája ugyan csak 3 megapixeles, de nem mástól, mint a Foveontól származik.

A kiállítás legjelentősebb technológiai újdonságát a Foveon mutatta be a Sigma fényképezőgépben debütáló X3-as CMOS lapka képében. A lapka érdekessége, hogy az egyes pixelhelyeken nem csak egy, hanem mind a három alapszín információit rögzíti. Ez forradalmasíthatja a digitális fotózást, minden eddiginél élesebb és tisztább képeket rögzítve.

Az ultrakompakt kategóriában az egyik legérdekesebb darab a Nikon első igazán divatos miniatűrje. A Coolpix sorozat elforgatható objektívjét örökölve a Coolpix 2500 méretei ellenére a fényképezés szabadságát adja. A sérülékeny elforgatható részt egy jól tervezett keret védi. Szintén jelentett be ultrakompakt gépet a Canon, a Fuji, a Konica, a Kyocera, a Pentax, a Sony és a Toshiba is.

A kiállításon természetesen látható volt a Minolta év elején bemutatott két fényképezőgépe a Dimage X és a Dimage S404 is. A Casio idei nagy bejelentését a hannoveri CeBIT kiállításra tartogatja.