Akkumulátor töltés 15 perc alatt!

0

A Nikkel-metálhidrid (NiMH) akkumulátorok az egyik legsűrűbben alkalmazott akkumulátor-fajta digitális fényképezőgépek esetében. Viszonylag alacsony ára, könnyű beszerezhetősége, nagy kapacitása és elemekkel való egyszerű kiváltása vonzóvá teszi mind a gyártók, mind a felhasználók szempontjából. Az egyik fő probléma azonban ezeknek az akkumulátoroknak a töltésénél jelentkezik. Ugyanis az olcsó töltők akár fél napot is eltöltenek, míg a szokványos 1500 mAh-s NiMH akkumulátorokat feltöltik. A több tízezer forintos mikroprocesszoros, hővédelemmel is ellátott impulzus-töltőkkel már 2 óra alatt is biztonságosan feltölthetők az akkuk, sok esetben még az 1 órás töltés is megvalósítható az akkumulátorok károsodása nélkül. Ezt a drága töltőt azonban nem tudja bárki megvásárolni.

IC3: Töltésvezérlés cellánként Az amerikai Rayovac cég által kifejlesztett új IC3 (ICCC – In-Cell Charge Control – cellán belüli töltésvezérlés) technológia 40%-kal nagyobb kapacitást és 15 perces töltési időt tesz lehetővé. A hagyományos NiMH akkumulátorok töltése általában 2 vagy 4 cellánként történik. A sorba kapcsolt cellák azonban nem mindig azonos paraméterűek, így előfordulhat, hogy egy nagyobb kapacitású cella kisebb kapacitásúval összekapcsolva szintén kisebb kapacitásúra töltődik. A cellánkénti töltés azonban drága megvalósítást hoz, így ritkán alkalmazzák. A mikroprocesszoros-cellafigyelő rendszerrel is ellátott majd’ félszázezer forintos töltők folyamatosan figyelik az egyes cellák feszültségét, hőmérsékletét, áramfelvételét, melyekből kiszámítja az akkumulátor töltéséhez szükséges ideális töltőáramot. Ez a fajta töltő azonban még mindig nem tudja pontosan, mi is zajlik le az akkumulátoron belül. Az új IC3 akkumulátorok azonban tartalmazzák magát a töltőt is, amellyekkel igen hatékony, gyors és pontos töltés valósítható meg, hiszen folyamatosan figyeli a cella hőmérsékletét, nyomását, feszültségét. Az IC3 technológia NiMH és később NiCd akkumulátorokba is implemetálható lesz. A nagy sebességű töltés mellett fontos megemlíteni, hogy az IC3 töltők kialakítása így sokkal egyszerűbb lesz, mely a töltők alacsonyabb költségét hozza majd magával.

Az amerikai Rayovac és a tajvani Yuasa-Delta cég közös megállapodást írt alá az új IC3 NiMH akkumulátorok gyártására és szállítására, így várhatóan 2003 közepén megkezdődhet az IC3 NiMH akkumulátorok és töltőik forgalmazása.