Búcsú a SmartMedia kártyától

0

A CompactFlash mellett jelenleg még a SmartMedia számít a memóriakártyák öregének. Azonban nem sokáig, mert úgy tűnik a SmartMedia csillaga végleg kihunyni készül. Az elektronikai specifikációk ugyanis nem teszik lehetővé 128 MB-nál nagyobb kapacitású SmartMedia készítését úgy, hogy a jelenlegi gépekkel is használható legyen. A piac azonban kíméletlenül az egyre nagyobb kapacitású kártyákat igényli. Míg CompactFlash kártyából már régóta kapható az 1 GB-os, SD kártyából még csak egy hete jelentették be a 256 és 512 MB-os modelleket. A SmartMedia mellett a Sony MemoryStick is maximum 128 MB-os kapacitással kapható, de hamarosan ebből a fajtából is meg kell jelennie a 256 és 512 MB-os változatnak, melyre meg is van a kellő esély.

A Toshiba által kifejlesztett SmartMedia helyett az új XD-kártya jelenti a jövőt. A szintén Toshiba által létrehozott kártya kisebb fizikai méretű, mint a SmartMedia, csatlakozói nem foglalnak el nagy felületet, ezáltal az elektrosztatikus kisülések okozta veszélyek is kevésbé fenyegetik. Az XD kártyák 128, 256 és 512 MB, valamint 1 GB kapacitással jelennek meg. Később várhatóan elkészítik a 2 és 4 GB-os modelleket is.

Az új kártyát egyelőre a Fujifilm, az Olympus, a Ricoh és a Toshiba támogatja, vagyis azok, akik a SmartMedia-t eddig is előnyben részesítették. Az új gépek várhatóan már az XD kártyák támogatásával jelennek meg, például a Fujifilm FinePix F60i (ingzseb méretű lapos gép várhatóan SuperCCD III-mal), vagy az Olympus C50 (a 4 Mpixeles kompakt C40-es 5 Mpixeles változata).