Tükröződő LCD? Van megoldás!

0

Az erős napfény többé nem ellenfél A legtöbb esetben akkor hagyják le egy gépről az optikai keresőt, ha a gép előállítási – és ezzel együtt kereskedelmi – árát csökkenteni kell (pl. Nikon Coolpix 2000), vagy ha a nagy zoomátfogású objektív miatt átnézeti keresőnek nem lenne értelme, viszont a tükörreflexes megoldás túl drága lenne (pl. Casio QV-2800/2900UX). Némely esetekben a gépeket ellátják elektronikus keresővel (pl. Olympus C-730UZ, Nikon Coolpix 5700, Minolta DiMAGE 5/7/7i/7Hi, stb.), de ha olcsóbb gépről van szó, akkor bizony marad az LCD.

Nincs azonban annál kellemetlenebb helyzet, mint amikor az erős napsütésben tükröződő LCD képéből semmit se látunk. Ilyenkor jobbára – optikai kereső hiányában – csak vaktában „lövöldözhetünk”, aminek általában ferde horizontú képek, a képről „levágott” fej lesz az eredménye. Hogy ez ne következhessen be, a Statec új Digifinder nevű terméke napsütésben is jól láthatóvá teszi az LCD által létrehozott képet.

Az 1,8-2″-os LCD-kre kifejlesztett árnyékolást és nagyítást megvalósító „lupé” használható kisebb LCD-s gépekkel is. A teleszkópos megoldásnak köszönhetően bármilyen körülmények között éles és jó méretű képet kaphatunk. A Digifinder legnagyobb nagyítása 2,5x-es. Az átlátszó műanyag dobozban, nyakba akasztható kivitelben piacra kerülő termék mindössze 60 euróért vásárolható meg. Egyelőre Németországban és Ausztriában kapható. A kompatíbilis fényképezőgépek listája megtalálható a termék honlapján.