Pentax: A miniatürizálás újabb csodája

0

3 Mpixeles ultra-kompakt fényképezőgép a Pentaxtól A Minolta pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be a forradalmian új kialakítású optikával dolgozó DiMAGE X-et. Az ingzsebben is bőven elférő digitális fényképezőgépébe ugyanis úgy építették bele a 3x-os zoomoptikát, hogy egy milliméternyit se lóg ki a vázból.

A Pentax felvette a kesztyűt és egy még meglepőbb kialakítású optikával vágott vissza. A Pentax OptioS-ben található 3x-os zoomátfogású optika ugyanis kikapcsolt állapotban megközelítőleg mindössze 1,5 cm hosszúságú, így elfér a 2 cm vastag vázban. Ezt az ún. Sliding Lens megoldással érték el, ami kikapcsolás esetén az optika egyik lencsecsoportját kimozgatja az optikai tengelyről és az optika fölé helyezi a helymegtakarítás céljából (lásd a hír alján lévő ábrát). Valóban döbbenetes megvalósítás ez, s hasonlóan döbbenetes látványt nyújthat, amikor bekapcsolás után a 2 cm vastag gépből több mint 3 cm hosszúságú optika bújik elő. Az ötletes kialakítás következtében lehetett a gép vastagságát 2 cm-re zsugorítani, mely 55%-os helymegtakarítást eredményezett.

A Pentax OptioS-ben alkalmazott 1/2,5″ méretű CCD 3,1 Mpixeles képek készítését teszi lehetővé. Az F2,6-F4,8 fényerejű, 6 lencsetagból 5 csoportba rendezett optika 35-105 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. Az elkészült felvételek SD vagy MMC kártyára kerülnek, de a fényképezőgépbe integrált 11 MB-os memóriája is használható.
Az érzékenység ISO50, ISO100 vagy ISO200 lehet, a zársebesség tartomány 1 mp és 1/2000 mp közötti. Az OptioS programautomatika és t-ma-automatika módokon kívül sztereoszkópikus felvétel, időzített sorozatfelvétel vagy mozgóképrögzítés módokban használható. A 7 pontos autofókusszal a legkisebb használható tárgytávolság normál esetben 40 cm, makró módban 18 cm, míg SuperMacro állásban 6 cm lehet. A fényképezőgép hátulján 1,6″ méretű LCD található, melyen az elkészített képek hisztogramja is megjeleníthető. Az akkukkal is mindössze 115 grammot nyomó készülék 83x52x20 mm méretű. A gép március végétől kerül forgalomba.

Ötletes kialakítású optika