Canon: Új belépő szintű digitális fényképezőgép

0
Az 1 Mpixeles Canon PowerShot A100 és a 2 Mpixeles A200 után most itt az utód, a 3 Mpixeles A300. Külsőre kissé eltérő az elődmodellekhez képest, de ez előnyére válik, hiszen szebb, igényesebb kialakítású lett. Az A300 is fix fókusztávolságú optikát kapott, melynek fényereje F3,6. Míg az A100 és A200-nál alkalmazott optika 39 mm-nek megfelelő fókusztávolsággal dolgozott, az A300-ban lévő nagyobb látószöget nyújt, 35 mm-es rendszerbe átszámítva 33 mm-es. A 3 Mpixeles CCD-nek köszönhetően legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles képek készítése lehetséges.




A tavalyi fejlesztéseknek köszönhetően az A300-ba is bekerült a Digic processzor, melynek köszönhetően már 5 pontos AiAF fókuszrendszer dolgozik az A300-ban. Újdonság, hogy gyenge megvilágítás esetén AF segédfény könnyíti meg az élesség beállítását. A videófelvételek immár 640×480 pixeles felbontásban is elkészíthetők, igaz ekkor maximum 30 mp terjedelemben, míg 320×240 pixel esetén akár 180 mp hosszú videó is készíthető. Sorozat felvétel esetén másodpercenként 2,2 kép készíthető, maximum 12 képig. Részletesebb technikai paraméterek hírünk alján találahtó.





A Canon sajtóközleménye:

Canon PowerShot A300 – A minőség és az egyszerű használhatóság kombinációja az első digitális fényképezőgépet kereső vásárlóknak

Amstelveen, Hollandia, 2003 – A Canon, a fotó és a képfeldolgozó technológia meghatározó fejlesztője, bemutatja az első digitális fényképezőgépüket kereső vásárlóknak szánt, kimagasló felbontású és kivételes funkciókkal felvértezett kompakt, automata fényképezőgépét. Az új Canon PowerShot A300 kimagasló képminőséget, lenyűgöző technikai szintet, 3,2 megapixeles állóképeket és hosszú (snittenként maximum 3 perc) videórögzítési lehetőséget biztosít a Canon digitális fényképezőgép termékpalettájának legalsó szintjén.

A PowerShot A300 egy 33 mm-es (kisfilmes formátumra vetítve) f/3.6 kezdő fényerejű közepesen nagy látószögű objektívvel készül, ami tájfotók, csoportképek és általános fotózásra egyaránt alkalmas. A beépített 5,1x nagyítású digitális zoomnak köszönhetően a látószög a kisfilmes gépek 168 mm-es gyújtótávolságának megfelelő szintre csökkenthető.
A divatosan formatervezett, ezüstösen csillogó burkolatú PowerShot A300 objektívjét elhúzható ajtó védi, ami a lekerekített sarkokkal vonzó és modern külsőt kölcsönöz.

A PowerShot A300 nagy felbontású képei 2048×1536 pixelből épülnek fel, ami megfelelő a jó minőségű A4-es papírképek készítéséhez is. A fényképezőgép 5 pontos AiAF (mesterséges intelligenciával vezérelt automatikus élességállítás) rendszere biztosítja, hogy a téma még akkor is tökéletesen éles, mikor az nem kép közepére esik.
Bármelyik képhez 60 másodperces hangemlékeztető csatolható, míg videofelvétel módban hanggal együtt akár 3 perc hosszú felvételek is rögzíthetők egyben. A nagy felbontású videó módban VGA méretű felvétel rögzíthető, maximum 30 másodperces hosszban.

„A PowerShot A300 egyedülálló képminőséget és egyszerű kezelhetőséget biztosít az első alkalommal digitális fényképezőgépet vásárló fotósnak.” mondja Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A PowerShot A300 tartalmazza az elmúlt 60 év alatt felhalmozott tudásanyagot, így kiváló alapmodell a Canon digitális fényképezőgép palettáján.”

A PowerShot A300 építésénél a Canon felhasználta az egyedülálló DIGIC (digitális képfeldolgozó mag) processzort a tökéletes színvisszaadás és a tiszta részletek biztosítása érdekében. A DIGIC processzornak köszönhetően a fényképezőgép a fénymérés és az élességállítás adatainak az összekapcsolásával és a területi fényerő figyelembevételével képes a téma megismerésére. Ezeknek az információknak a birtokában a PowerShot A300 pontosabban ki tudja választani a témához legjobban illő expozíciót, színegyensúlyt és élességállítást. Ezt kiegészítendő a PowerShot A300 azt is meg tudja határozni, hogy a kép készítésekor a fényképezőgép milyen irányban volt elforgatva és ha szükséges, akkor az LCD monitoron megjelenő képet ennek megfelelően el is forgatja.

A PowerShot A300 széles programválasztékához, ami magában foglalja a szépia, a fekete-fehér és az élénk színű módot is, a könnyen navigálható menü biztosít gyors hozzáférést. A gép tudásának listáját az 1-1/2.000 mp. közt állítható záridő és az ISO 50-400 közt állítható érzékenység teszi teljessé, így téve a gépet széles körben használhatóvá.

A közvetlen nyomtatási funkcióval szerelt Canon Bubble Jet illetve Canon CP-sorozatú nyomtatók tulajdonosai akár közvetlen a fényképezőgépről is kinyomtathatják felvételeiket, külön számítógép használata nélkül. A fényképezőgép menüjében beállítható a mennyiség, a méret illetve lehetőség van a képkivágás nyomtatás előtti megadására is. A PowerShot A300 tulajdonosok az interneten keresztül olyan további szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint az online fotóalbum, a képtárolás és a fényképezőgép testreszabás.

A fényképezőgéphez egy 16MB-os CF kártya, egy USB kábel, illetve a Canon ZoomBrowser EX (Windows), az ImageBrowser (Mac), a PhotoRecord, a PhotoStitch és a RemoteCapture szoftverek járnak. Mivel a fényképezőgép PTP kompatibilis Windows XP illetve MAC OS X környezetben használva külön meghajtóprogramok telepítésére nincs szükség.

Canon PowerShot A300 specifikációk
Képérzékelő 1/2,7″ CCD, Effektív pixelek száma: kb. 3,2 millió, Összes pixel száma: kb. 3,3 millió. Az összes rögzített képpont száma: 2,048×1,536 Alapszín-szűrő
Képfeldolgozó processzor DIGIC
Objektív 5,0 mm (fókusztávolság kisfilmes gépen: 33 mm),
Kezdő fényerő:F3,6, 5 lencsetag 5 csoportban (1 aszférikus tag)
Zoom 5 pontos AiAF TTL, egy pontos AF (középpont), AF segédfény be/ki,
Élességállítási tartomány: Normál: 20cm – végtelenig és Makró: 5 cm – 20 cm
Fénymérés / Expozíció Kiértékelő, Középpontosan súlyozott átlag, Szpot (középpontos),
Expozíció korrekció: +/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben,
Érzékenység: AUTO / ISO 50 / 100 / 200 / 400
Zár 1 – 1/2.000 mp. (1/6 – 1 tartomány a hosszú záridő módban választható, a manuális módon belül), Zajcsökkentés: Az 1/6 mp. vagy hosszabb záridők esetén
Fehéregyensúly auto, előre beállított (napfény, borús, izzó, neon, neon H) és egyedi
Kereső / Monitor „inverted Galilean” rendszerű kereső,
1.5″ átlójú, színes, amorf szilícium TFT LCD
Vaku Módok: automatikus, vörös-szem hatás csökkentő, manuális be/ki, hosszú szinkron,
Vaku hatótávolsága: 20 cm – 2,0 m [ISO: AUTO]
Felvételi módok Automatikus, manuális, panoráma, videó (hanggal),
Fotóeffektusok: élénk / semleges / lágy / szépia / fekete-fehér,
Sorozatfelvétel: kb. 2,2 kép/mp. (maximum 12 képig) (Large/Fine LCD monitor nélkül)
Rögzített képek száma / Tömörítés Fényképek: (L) 2048 x 1536, (M1) 1600 x 1200, (M2) 1024 x 768, (S) 640 x 480 (választható tömörítések: SuperFine, Fine, Normal),
Videó: 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 (15 kép/mp felbontásban max. 3 perc QVGA/QQVGA felbontásban és max. 30 mp. VGA módban, a CF kártya típusától és kapacitásától függően)
Fájlformátum Fényképek: JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1 kompatibilis,
Videók: AVI [Motion JPEG + WAVE (monó)],
Hangemlékeztető: WAVE (monó)
Közvetlen nyomtatás Közvetlen nyomtatásra alkalmas Canon Card fotónyomtatókkal és Bubble Jet nyomtatókkal
Nyelvek 12 nyelv (angol, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, norvég, dán, finn, kínai, japán)
Egyéb jellemzők Sajátgép (Induló képernyő és működési hangok), iSAPS technológia, Videó szerkesztés, Hangemlékeztető (max. 60 mp.), Beépített hangszóró, Nagyítás visszajátszáskor (2x – 10x), Vetítés, DPOF / Előrendelés, Időzítő
Interfész USB (PTP)
Memóriakártya CompactFlash Type I
Támogatott operációs rendszerek PC: Win 98 (beleértve a SE is) / 2000 / Me / XP,
Mac: OS 9.0 – 9.2 / Mac OS X v10.1 / 10.2
Szoftver Canon: ZoomBrowser EX/ImageBrowser, PhotoRecord (csak Windows), PhotoStitch, RemoteCapture, File Viewer Utility ,TWAIN Driver (Windows98, Windows2000), WIA Driver(Windows Me)
Apple: QuickTime (csak Windows) ArcSoft: PhotoImpression / VideoImpression
Áramforrás: 2 db AA méretű elem (alkáli elemek mellékelve), opcionálisan NiMH akkumulátorok/töltő és hálózati adapter is elérhető
Egyéb kiegészítők Puha tok
Működési környezet 0 – 40 oC, 10 – 90% páratartalom
Méretek (Sz x Mg x M) 111,0 x 58,0 x 36,6 mm
Tömeg kb. 175 g (csak a váz)
*Minden adat a Canon saját mérési módszerein alapul. A változtatás jogát előzetes értesítés nélkül fenntartjuk.