Újfajta mobil háttértár

0

A hordozható háttértárak egyik nagy előnye, hogy óriási kapacitást nyújtanak. Nem ritkák a 20 sőt 30 GB-os háttértárak, amelyek már hazánkban is kaphatók, 100-120e Ft nettó áron. Ezeknek a háttértáraknak az egyik hátránya, hogy kisebb kapacitásban nem sokkal olcsóbbak. Egy 5 GB-os mobilháttértár is közel 100e Ft. Akinek nincs szüksége ekkora kapacitásra, csak 1-2 GB-ra, annak nem feltétlenül éri meg ezeket az eszközöket megvásárolnia. 2 GB-ot memóriakártyából megvásárolni viszont drága. A kettő között eddig sajnos nem volt semmilyen egyszerű lehetőség, de most a Nixvue megjelent egy igen ötletes mobil háttértárral, amely valószínűleg igen népszerű lesz.

A Nixvue Vizor nem 2,5″-os merevlemezre rögzíti a memóriakártyák tartalmát, mint a többi mobil háttértár, hanem írható vagy újraírható CD-lemezre. Ennek előnye egyértelmű, ha nincs szükségünk 20 GB háttértárra, akkor nem kell drága eszközt vásárolnunk. Az írható és újraírható CD-k egyre olcsóbbá válnak, napjainkban már 500 Ft alatt is vásárolhatunk 650 MB kaapcitású újraírható lemezt. A Nixvue Vizorral 6 GB kapacitás tehát kb. 5000 Ft-ért érhető el. 13 GB kapacitás pedig 10e Ft-ért. Jól látható, hogy a kapacitással lineárisan növekszik az ár, ami főleg az alacsonyabb kapacitásoknál lesz versenyképesebb, mint más nagy kapacotású mobilháttértárak.

A Vizor fogadja a CompactFlash Type I és Type II, a SecureDigital, a MultiMedia, a Sony MemoryStick kártyákat. Külön megvásárolható adapter felhasználásával SmartMedia és xD kártya használata is lehetővé válik. A Vizor-on egyszínű státusz LCD található, ezen követhető nyomon a másolási a folyamat, itt látható a lemez szabad kapacitása és itt adhatjuk meg a végrehajtandó műveleteket. Természetesen – mint más mobil háttértáraknál – a CD-re felirt adatok vissza is másolhatók a memóriakártyára. Az IntelliVue operációs rendszer a CD kapacitásánál nagyobb kapacitású memóriakártyás tartalmát képes több menetben CD-re írni, így a nagy kaapcitású memóriakártyákkal sincs probléma.
A Nixvue Vista nagy előnye a színes mátrix LCD megjelenítő, amelyen a felmásolt képeket meg is lehet tekinteni. A Vizor-nak alapkiépítésben nincs színes mátrix kijelzője, hiszen ez jelentősen megdrágítaná. Aki azonban szükségesnek tartja, vásárolhat hozzá kiegészítő 2,5″-os mátrix LCD-t.

Az új Nixvue Vizor várhatóan jó áron kerül piacra, mélyen a mostani mibil háttértárak ára alatt.