CompactFlash mammutok

0

Hitachi MicroDrive Az első nagy durranást az IBM követte el, amikor az 1 GB-os MicroDrive-ot 2000-ben bejelentette. Az akkori kártyakapacitásokhoz képest az 1 GB óriásinak tűnt, az idő azonban mára eljárt felette.

Mivel a Hitachi átvette az IBM ezen üzletágát, az új MicroDrive már a Hitachi közreműködésével készül. A 4 GB kapacitású MicroDrive-ot a PMA-n is bemutatták, s az év harmadik negyedévében már kapható lesz. A nagy kapacitás kihasználásához FAT32 fájlrendszerre van szükség, amelyet jelenleg még viszonylag kevés fényképezőgép támogat, de feltételezhetően jópár gyártó elkészíti majd firmware frissítését, amelynek köszönhetően az új MicroDrive is használható lesz.

Magicstor GS MicroDrive A MicroDrive előnye a szilárdtest CompactFlash kártyákkal szemben az alacsonyabb fajlagos költségük. Azonban egy kínai cég még ennél is olcsóbb megoldást kínál.
A Magicstor GS Microdrive-ja 2,4 GB kapacitással kerül piacra, s ára mindössze 250 USD lesz. Ezen kívül 3,6 és 4,7 GB kapacitású modellek kifejlesztése várható.








Magicstor GS MicroDrive A legnagyobb kapacitású memóriakártyák azonban nem a merevlemezes kártyák közül kerülnek ki. A Pretec, a Lexar és a Sandisk is bejelentette már 3, illetve 4 GB kapacitású CompactFlash kártyáit. Ezek között ráadásul olyanok is akadnak, amelyek nem Type II tokozásúak, mint a fent bemutatott két termék, hanem az elterjedtebb – és vékonyabb – Type I tokozásba kerültek. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen CF-kártyát fogadó fényképezőgépben használhassuk, természetesen a FAT32 támogatás továbbra is szükséges.
A Pretec a PMA-n egy – még nem bejelentett – 6 GB-os prototípust is kiállított. Ha az óriási kapacitású kártya már kapható volna, biztosan nem vásárolhatnánk meg 2000 USD alatti áron. A nagy kapacitás technikai megvalósítása azonban biztató, hiszen ez a mostani 256 MB és 512 MB kapacitásá kártyák árainak csökkenését okozza.
(frissítve: 03.12. 09:30)
Hírünk megjelenése után néhány órával jelentette be a Pretec hivatalosan az új 6 GB-os CompactFlash kártyáját. Ezzel egyidőben csökkentette 3 GB-os CompactFlash kártyájának árát 2500 dollárról 2000 dollárra. A 6 GB kapacitású modell ára a jelenlegi állás szerint 7500 amerikai dollár lesz, melyet 2003 második felétől lehet majd megvásárolni.