Frissített Ricoh digitális fényképezőgép

0
A Ricoh Caplio G3 S magnézium-ötvözet gépvázat kapott, amely strapabíró, igényes kivitelt kölcsönöz a fényképezőgépnek. Gyári adatok szerint az expozíció-késleltetés 0,14 mp. Ugyan a Ricoh szerint ez mérföldkőnek számít, ismereteink szerint több piacon lévő gép képes ennél rövidebb expozíció-késleltetéssel működni. Mindenesetre a 2003 februárjában bejelentett Caplio G3 is 0,14 mp-es expozíció-késleltetéssel dolgozik. A G3 S működtetéséhez két AA méretű NiMH akkumulátor, vagy opcionálisan vásárolható lítium-ion akkumulátor szolgáltatja az energiát.

A gépben 3,24 Mpixeles CCD található, melyre egy F2,8-F4,7 fényerejű, 3x-os zoomtartományú optika vetíti a képet. Makró módban akár 1 cm-es közelponttal is dolgozhatunk. Ez nagylátószögű állásra érvényes. De még tele állásban is 16 cm a makró közelpontja. A zársebesség tartománya 8 mp és 1/2000 mp közötti, ami az éjszakai fotóktól kezdve a gyors mozgások leképzéséig igen széles területen alkalmazhatóvá teszi a fényképezőgépet. A fénymérés 256 szegmensű mátrix, középre-súlyozott átlagolt, vagy szpot módon történhet. Az expozíció-sorozatok közül érdemes még kiemelni a fehér-egyensúly sorozatot is. Az extrém megvilágítások esetén automatikus expozíció-sorozat is készíthető. Sorozat-felvétel esetén 3 kép/mp sebességgel készülhetnek a fotók. Multi-shot módban a Nikon fényképezőgépekhez hasonló módon 16 felvétel készül, melyet egy képfájlba helyez a gép.

A Ricoh a fényképezőgépe mellé fotó-kategorizáló szoftvert is ad. A Ricoh Gate La szoftver segítségével akár A/4-es nyomatokat is készíthetünk, amely megkönnyítheti a fotók megosztását kollégáink vagy családunk körében.

(javítva: 04.02. 11:41)
Hírünk előzőleg hibásan jelent meg, miszerint a G3 S a G3 utóda, valamint a G3 bejelentési dátuma és expozíció-késleltetése is hibásan szerepelt. A tévedésért elnézést kérünk!




A Ricoh Caplio G3 S adatai
Képérzékelő3,34 millió képpont
Rögzített képpontok száma3,14 millió
Felbontások2048×1536
ObjektívF2,8-F4,7 fényerejű
Zoom 3x-os optikai, 3,4x-es digitális
Fókusz-rendszerkontraszt-érzékelésen alapuló TTL
Élességállítási tartománymakró módban 1 cm-es közelpont
Fénymérés mátrix,
középre-súlyozott átlagolt,
szpot
Zár 8 mp – 1/2000 mp
Keresőoptika
Felvételi módokprogram-automatika,
mozgókép-rögzítés
Sorozat-felvételnormál (3 kép/mp),
multi-shot,
automatikus expozíció-sorozat,
automatikus fehéregyensúlysorozat-
Videó-rögzítésmax. 120 mp
EnergiaforrásAA méretű NiMH,
opcionális Li-ion
Szoftver Ricoh Gate La