Megjelent a Nikon Coolpix 5000 utóda

0

A digitális fényképezőgépek piacán már „öreg rókának” számító Coolpix 5000-et 2001. szeptemberében jelentette be a Nikon. Az akkori gép egyik legnagyobb előnyének a ritkaságszámba menő remek nagylátószögű állása számított, hiszen a 28 mm-nek megfelelő fókusztávolság még a mai kompakt gépek között sem gyakori. Az 5 Mpixeles szenzorral felszerelt gép azonban nem volt túl kelendő, a viszonylag kevés eladott példánynak feltehetően a – tele állásban alacsonynak számító – 85 mm-nek megfelelő fókusztávolság az oka.

Az új Coolpix 5400-ban elsősorban pont ezt a problémát sikerült javítani, hiszen ebbe a gépbe már egy új, f/2,8-f/4,6 fényerejű, 4x-es átfogású optika került, mely egy szintén új CCD-re vetíti a képet. Ezen kívül javítottak a sorozat-felvételi képességeken (több kép, lassított-felvétel), a videó-módon (VGA felbontás), a kezelhetőségen (program-tárcsa alkalmazása), a zársebesség-tartományon. Ez utóbbinál kiemelendő, hogy akár 10 perces B-módú expozíció is használható, amely a kompakt gépek között egyedülálló.

A részletes specifikáció az adatlapoknál olvasható, illetve a lenti linkre kattintva tekinthető meg.

A következőkben a Nikon sajtóanyaga olvasható:

A Nikon örömmel jelenti be a nagy teljesítményű COOLPIX 5400 kompakt digitális fényképezőgépet.

A COOLPIX 5000 sikerére alapozva a digitális fotográfia szerelmesei körében, ez az új modell új lehetőségekkel és megnövelt teljesítménnyel bővíti a Nikon kompakt digitális fényképezőgépek körét.

Fejlett Nikkor optika
Az új COOLPIX 5400 5,8-24 mm-es gyújtótávolságú 4× Zoom-Nikkor objektívje, amely a 35 mm-es [135] formátumra vonatkoztatva 28-116 mm-es objektívnek felel meg, kielégít minden igényt a nagy látószögű tájképektől a beltéri felvételeken át a közeli családi csoportképekig és portrékig.

Ez a kivételes objektív 9 tagot tartalmaz 4 csoportban, beleértve egy ED (extra alacsony diszperziójú) üveg lencsetagot, amely a kromatikus aberráció minimálisra csökkentésével garantálja a szuper élességet és színhelyességet, valamint két aszférikus lencsetagot, amelyek gyakorlatilag megszüntetik a torzítási problémákat – még a legnagyobb rekeszméret esetén is.

A kontraszt-detektoros TTL rendszerű, gyors autofókusz normál élességállítási tartománya 50 cm-végtelen, makro módban pedig 1 cm-es tárgytávolságból is lehet fényképezni: ez a világ legkisebb tárgytávolságát biztosító kompakt digitális fényképezőgép-objektívje (2003. márciusi adat).

Képfeldolgozó rendszer
A COOLPIX 5400 egy új CCD szenzor modellt tartalmaz egy továbbfejlesztett képfeldolgozó rendszerbe integrálva, amely a legtöbbet kihozza a fejlett Zoom-Nikkor objektívből. Az 5400 képminőségének fejlesztésébe beletartozik a Primary (RGB) színszűrő használata, amely csaknem pontosan megfelel az emberi szem számára látható színtartománynak, így széles spektrumú, élénk színeket biztosít. Az új képfeldolgozó rendszer fejlettebb színleképezést és kontúr kirajzolást biztosít, valamint csökkenti a töredezettséget.

A továbbfejlesztett CCD mikrolencséi nagyobb fénymennyiség összegyűjtésére alkalmasak, így optimalizálják az optikai teljesítményt.

Az érzékenységi tartomány ISO 50-800 között állítható manuálisan, vagy automatikusan.

A COOLPIX 5400 új képfeldolgozó rendszere biztosítja azt a kimeneti képminőséget, amely a Nikont vezető pozícióba helyezi a digitális képkészítési szabványok felállításában.

Tulajdonságok
A Nikon mindig újat nyújt a féynképezőgépek tervezésében, ez nyilvánvaló már az első COOLPIX óta, és most is izgalmas funkciókat adott ehhez az új modellhez. A COOLPIX 5400-ban a hangsúly részben a különböző időalapú fotózási technikák elérhetőségének biztosításán van, amelyek kibővítik a fotográfia lehetőségeit. A 3 kép/s sebességű, max. 7 képből álló sorozatfelvételi mód megközelíti a professzionális tükörreflexes fényképezőgépek teljesítményét. A megnövelt kapacitású átmeneti tároló (puffer) lehetővé teszi az Öt Képes Puffer funkciót, amelyben a készülék folyamatosan rögzíti a felvételeket, és az utolsó öt képet mindig a pufferben tartja. A Lassított felvételi mód kibővíti a kreatív, tudományos és ipari felhasználás lehetőségeit, az ismétlő vakuzási módban rendkívüli felvételek készülhetnek.

Amikor egy fénykép nem elegendő, a mozgófelvételi módban hangos klipek készíthetők VGA/TV méretben.

Az egyszerű családi és szabadidős felhasználáshoz rendelkezésre áll a Scene mód, amely 15 előre rögzített motívumprogrammal (pl., Portré, Party/Beltér, Éjszakai Portré, Vízpart/Hó, stb.) azonnali optimális igazodást biztosít a felvételi körülményekhez.

Kiegészítők
Az új COOLPIX kamerákhoz egy sor kiegészítő használható, beleértve a WC-E80 nagylátószögű konvertert (amelyet eredetileg a COOLPIX 5700-hoz fejlesztettek ki), a TC-E15ED telekonvertert (amelyet eredetileg szintén a COOLPIX 5700-hoz fejlesztettek ki), a kizárólag ehhez a modellhez használható HN-CP10 objektív fényellenzőt, amely 77 mm-es szűrők felhelyezését is lehetővé teszi, az ES-E28 diamásoló adaptert és az MC-EU1 távkioldót, amelyek a Coolpix fényképezőgépek ismert kiegészítői, plusz a Nikon valóban teljes fotográfiai megoldást nyújtó hagyományának megfelelően egy teljesen új Halszem-konvertert, az FC-E9-et. Végül, a beépített vakupapucs lehetővé teszi a Nikon vakuk használatát, például az SB-50DX -ét.

Ergonómia
Vékonyabb és kompaktabb, mint sikeres elődje, de az új COOLPIX 5400 is teljesen fém vázzal készül, kopásálló fekete kivitelben. Az apró, de fontos fejlesztések között megtalálható a végrehajtó gomb a léptetőtárcsa közepén, valamint az egyszerűen használható módválasztó tárcsa. A kihajtható és elforgatható TFT LCD monitor éles, fényes képet mutat, és lehetővé teszi a fotózást a kereső használata nélkül, bármilyen szögből.