Újra: Hewlett-Packard digitális fotópályázat

0

A Hewlett-Packard fotópályázatára elsősorban művészi fotográfiákat várnak, két kategóriában: múlt, illetve jelen. A pályázatra július 30-ig lehet nevezni, 3 fotóval. A hazai fordulóról továbbjutó nevezőket értékes HP nyereményekkel is díjazzák.

A Hewlett-Packard sajtóanyaga:

BUDAPEST, 2003. 05. 14. – A HP idén is megrendezi a HP Invision Digitális Fotópályázatot, amely immár hagyományos megmérettetésnek számít a művészeti iskolák számára Magyarországon. Az idei verseny minden eddiginél eredményesebbnek ígérkezik: összesen 11 intézmény jelezte, hogy hallgatóik részt vesznek a versenyben. A pályázók között fellelhetők kommunikációs képzést nyújtó intézmények, művészeti középiskolák és egyéb fotósképzők is.

A HP az Invision Digitális Fotópályázattal új tehetségeket kutat fel, és a legújabb technikát adja a jövő „sztárfotós” kezébe. A verseny során a résztvevők a következő témákból készíthetnek inspiráló, művészi fényképeket: „A világ, ahogy én látom: a múlt”, „A világ, ahogy én látom: a jelen”.

A két témában július 30-ig összesen 3 fotót kell benyújtani a pályázó diákoknak. Az országos zsűri a három fényképet egy pályaműként értékeli, majd kiválasztja a magyar győztest. A nemzetközi mezőnybe továbbjutónak a HP a termékeiből összeállított teljes digitális képalkotási eszköztárat bocsát rendelkezésre, amely egy digitális fényképezőgépből, egy fotónyomtatóból, egy hordozható számítógépből, valamint a szükséges kiegészítőkből áll.

A magyar győztes képviseli ezenfelül országunkat a nemzetközi döntőben is, ahová további három fényképet kell majd elkészítenie „A világ, ahogy én látom: a jövő” témában. A nemzetközi döntő győztese és oktatási intézménye megtarthatja a HP termékcsomagját, illetve a hallgató 5,000 USA dollár pénzjutalmat is kap. A győztest a nemzetközi zsűri választja ki 2003. decemberében.

A szakmai zsűri magyar tagjai idén Kopek Gábor, az Iparművészeti Egyetem rektor-helyettese, Nánási Pál fotóművész, Török András, a Mai Manó Ház igazgatója, Varga Miklós, a Digitális Fotómagazintól, Soltész Rezső, a FotóVideó lapigazgatója, előadóművész, valamint a HP Magyarország részéről Czinege László, a Képalkotási és Nyomtatási divízió vezetője és Kovács Ildikó, a Fogyasztói termékek marketing vezetője.

„A HP Invision Digitális Fotópályázat az egyéni teljesítményt és a képzést biztosító intézményt egyaránt elismerésben részesíti. Ez a kettősség nagyszerű hajtóerő a digitális fotográfia műhelyei számára. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a vizuális kommunikáció egyetemi képzésében Magyarországon is jelen legyenek azon technikai módszerek, melyek új perspektívát tárnak a diákok elé” – állítja Kopek Gábor, az Iparművészeti Egyetem rektor-helyettese.

Az első ízben, 2001-ben nemzetközi szinten meghirdetett verseny újszerű és kihívást jelentő témái alkalmat teremtettek a fotószakos hallgatóknak arra, hogy megmutassák, miként képesek a digitális fotózás segítségével tovább tágítani kreativitásuk határait. A több ország részvételével megrendezett 2001-es verseny megnyerése kitűnő felütést adott Kudász Gábor Arion fotóművészeti pályafutásának indulásához, aki többek között Portóban, Rotterdamban és Budapesten is kiállította képeit.

Tavaly már 12 ország – Belgium, Észtország, Franciaország, Magyarország, Izrael, Lettország, Litvánia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Királyság – fotóművészet szakos hallgatói vettek részt a versenyen, akkor a pályázóknak először saját országukban kellett győzelmet aratniuk a döntőbe kerüléshez, ahogy ez idén is várható. Magyarországot a Magyar Iparművészeti Egyetemen azóta már diplomát szerzett Elek Judit képviselte.

A HP Képalkotási és Nyomtatási divíziójáról
A HP Képalkotási és Nyomtatási Rendszerek (IPG) divíziója az otthoni és vállalati használatra szánt lézer- és tintasugaras, nagy formátumú, valamint különleges iparági nyomtatórendszerek, a képalkotási és -beviteli eszközök (digitális fényképezőgépek, szkennerek, projektorok) vezető nemzetközi szállítója. Jól ismert, közkedvelt termékeivel a magyar piacon is előkelő pozíciót vívott ki, a képalkotási és nyomtatási rendszerek legtöbb szegmensében világviszonylatban és hazánkban is piacvezető. Az IPG divízióról és megoldásairól további információkat a http://www.hp.hu/ipg/, illetve a http://www.hp.com/ címeken olvashat.