Pünkösdi meglepetés: Panorama Factory V3.0

0
A Panorama Factory eddig is jó panoráma-készítő volt. Szolgáltatásai közöt megtalálhattuk a QTVR és IVR panorámák készítését is, henger vagy gömbfelületre leképezve. Képes volt finomhangolni a megadott fókusztávolsághoz tartozó geometriai képleteket, valamint az eltérő világosságú felvételeket azonos világosságúra hozta.

A 3.0-ás változat ehhez képest még sokkal többre képes, ezt jelzi a magas verziószám is. Az újdonságok közül kiemelendő, hogy ismeri a legtöbb digitális fényképezőgépet, képes kiolvasni az EXIF-ből a használt fókusztávolságot (tehát már ezt sem muszáj nekünk beirni), megadhatunk kiegészítő nagylátószögű konvertert, képes javítani a hordótorzítás és a vignettálás okozta hibákat.


Panorama Factory V3.0

A kész QTVR, IVR vagy PTViewer panorámákra immár „hotspot”-ok is elhelyezhetők. Ez, mint egy link működhet.
A program ablakában látható aktuális kép már nagyítható és kicsinyíthető is, 1% és 1000% között. Így az elkészült panorámát részleteiben és egészében is megtekinthetjük.
A kész panorámák mentésekor JPEG esetén megadhatjuk a tömörítési fokot, de használhatunk akár színkorrekcióval ellátott 48 bites PNG, vagy TIFF formátumot is.

A program angol nyelven kívül más nyelvű kommunikációra is felkészíthető, a külső nyelv-fájlok ezt könnyítik meg (reméljük a magyar nyelvű fordítás is hamarosan elkészül).

Az alacsonyabb memóriaigény megvalósítására a programot SDI felülettel (Single Document Interface) látták el, de a lefelé való kompatibilitás megtartása miatt átkapcsolhatunk MDI (Multiple Document Interface). Az SDI kicsi memóriaigénye könnyebbé teszi a nagyon széles panorámák készítését, memória kezelési hibák nélkül.

A PanoramaFactory V3.0 jelentős fejlesztés után érte el mostani képességeit, amely komoly igények kielégítésére is alkalmassá teszi. Akár kézből fotózott képekből is képes jó panorámát létrehozni (mint ahogy azt a fenti kép is mutatja). A letölthető próbaváltozat 30 napig használható, a teljes verzióért 60 amerikai dollárt kell fizetni. V2.4-es változatról történő frissítés esetén a kifizetendő összeg csak 25 dollár. (A V2.4-es verzió még korlátozott ideig megvásárolható 35 dollárért).