Minolta: a legifjabb trónörökös!

0

A Minolta DiMAGE Z1 kissé ugyan hasonlít a DiMAGE 7x tagjaira, de azoknál futurisztikusabb, érdekesebb külsőt kapott, legalábbis első ránézésre, elölről. A hátlap kialakítása azonban kissé puritánnak, túl leegyszerűsítettnek tűnik. Ez azonban nem csökkenti a használhatóságot.

A DiMAGE Z1 a Minolta eddigi legnagyobb átfogású kompakt digitális fényképezőgépe. Optikája 10x-es zoomra alkalmas, kisfilmes rendszerbe átszámítva a fókusztávolságot 38-380 mm között állíthatjuk. A fényerő jó, nagylátószögnél az általános F2,8 értékű, tele állásban F3,5. A gépben 1/2,7″-os 3,3 Mpixeles CCD található, a legnagyobb felbontásban így 2048×1536 pixeles fotókat készíthetünk. Az érzékenység ISO50 és ISO400, a zársebesség 15 mp és 1/1000 mp között állítható.

Szép előrelépés, hogy a Minolta is elkészítette első, VGA felbontású mozgóképek rögzítésére alkalmas gépét. A Z1 640×480 pixeles felbontásban is képes tehát mozgóképek rögzítésére, a képfrissítés ráadásul állítható 30 és 15 kép/mp között. Videófelvételkor kisebb, 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontás is választható. A Cx-Process II ebben a gépben is megtalálható, ez jobb kontraszt és színkezelést ígér.

A fényképezőgép SecureDigital vagy MultiMedia kártyákra menti a felvételeket. Az energia-ellátásról AA méretű akkumulátorok gondoskodnak.

A keresőt igen érdekes módon valósították meg: egy LCD-t használnak fel, mely kétféle képpen nézhető, közvetlenül, vagy a keresőn keresztül. Ez a SwitchFinder-nek elnevezett megoldás valószínűleg költség-csökkentő hatású, hiszen nem kell drága EVF-et beépíteni, mégis jól látható képet kapunk napsütésben is.

A Rapid AF fókuszrendszerben egy passzív AF-érzékelő és a CCD együttesen dolgoznak az élesség-állításon. A Minolta gyári adatai szerint nagylátószögnél 0,3, tele állásban 0,4 mp alatt végez az AF-rendszer az élesség beállításával. Ez igen szépen hangzik. További kecsegtető érték a mindössze 0,06 mp-es expozíció-késleltetés.

A legkisebb tárgytávolság nagylátószögnél 50 cm, tele állásban 2 méter. Makró módban nagylátószögnél 10 cm, tele állásban 1,2 méter. 63 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál bekapcsolható a SuperMacro, amely akár 4 cm-es közelpont használatát is lehetővé teszi. A legkisebb befogható terület szélessége gyári adatok alapján 44 mm.

A gép tetején Minolta rendszerű TTL vakuk fogadására alkalmas vakupapucs található, melybe többek között a 3600, az 5600 és az új 2500 vakuk illeszthetők

A részletes műszaki paraméterek az adatlapon olvashatók. A gép ára 460euro.