Minolta: meghalt a király, éljen a király!

0



A Minolta DiMAGE A1 a népszerű, 3 tagból álló DiMAGE 7x sorozat utódjaként jelent meg, bár a felbontás és a zoomátfogás maradt, mégis jelentős újítások találhatók a gépben. A korábbi előnyök mind megtalálhatók az A1-ben is, ezek azonban kiegészítésre kerültek a legújabb fejlesztésekkel.

A gép váza kis mértékben átdolgozásra került, markolata még a 7Hi-nél is biztosabb fogást kínál. A legnagyobbnak tűnő változás azonban a fókuszrendszert érinti, hiszen a Minolta a világ leggyorsabb AF rendszerét ígéri a DiMAGE A1-ben, ami az 5x-ösnél nagyobb átfogású gépekbe eddig valaha belekerült. Bár a Minolta gépei eddig nem a gyors és precíz fókuszrendszerükről voltak híresek, kíváncsian várjuk, mire jutottak a mérnökök. Folyamatos élesség-állítás esetén a hangzatos 3-D prediktív fókusz-vezérlést használja a gép, ami megpróbálja megjósolni, vajon merre mozdul el a téma. Sajnos AF segédfény még most sem került a gépre, bár a Minolta szerint erre nincs is szükség, hiszen gyenge megvilágításnál is hatékony az élességállítás.

A gép optikáját az elődöktől örökölte, ugyanaz az F2,8-3,5 fényerejű, 28-200 mm ekvivalens fókusztávolságú rendszer található az A1-ben, mint a 7x változatokban. Az kromatikus aberráció minimális értékűre csökkentését apokromatikus lencsetagok biztosítják. Az zársebesség-tartomány kiszélesedett, a korábbi 1/4000 mp legnagyobb zársebesség helyett az A1 már 1/16000 mp-et kínál, természetesen ezt a CCD elektronikus zárjának felhasználásával éri el.

A Minolta egy remegés-csökkentő funkciót is beépített a gépbe, ez azonban nem az optikába került, hiszen az változatlan. Szokatlan megoldás, de nem az optika lencsetagjait mozgatják a kézremegés hatásának csökkentésére, hanem a CCD-t. Furcsa megoldás, kiváncsiak vagyunk, vajon mennyire hatásos. A gyár 3 Fé-es javulást ígér, akár 1/25 mp-es záridővel készíthető bemozdulás nélküli kép 200 mm-nek megfelelő fókusztávolsággal.

A korábbi DiMAGE 7x gépek egyik kellemes pontja a jó minőségű elektronikus kereső volt. Ezt még tovább fokozták, s az A1-be egy 235 ezer pixel felbontású EVF került. A hátsó LCD-t is átdolgozták, legalábbis a használhatósága jelentősen javult azáltal, hogy kihajthatóvá és elforgathatóvá (-20 fok … +90 fok) tették.

A gép képes 320×240 pixeles videóból akár 15 percnyi hosszúságú felvétel készítésére is. Mint ahogy már a 7i-ben, az A1-ben is használható a fekete-fehér, nagy érzékenységű éjszakai mozgóképrögzítés, a Night-movie. Az időzített sorozatfelvételt is kibővítették, a korábbi 99 kép helyett immár 240 kép készíthető egymás után, az egyes képek között 30 mp és 60 perc közötti idő telik el, a felvétel megkezdése 24 órán belül időzíthető.

A DiMAGE 7x sorozat tesztjei során megjegyeztük, hogy az 5 Mpixeles és a 2 Mpixeles felbontás között sajnos nincs átmenet. Nos, úgy látszik ez nem csak nekünk hiányzott, hiszen a Minolta az A1-be egy köztes, 3 Mpixeles felbontást is beépített, igaz nem a szabványos 2048×1536 pixeles képet kapjuk, hanem 2080×1560 pixelest, de ez már igazán nem lehet probléma. További problémát a nagy fogyasztás jelentette, ezt az A1-ben úgy oldották meg, hogy a korábbi AA-akkukat száműzték, s nagy energiasűrűségű Li-ion akkumulátort használtak fel (NP-400), amellyel 330 fotó elkészíthetőségét ígérik egy feltöltéssel.

Kicsit változott a kézi-fókuszálás is, a korábbi 4x-es nagyítás helyett 2x-es, vagy 8x-os nagyítással dolgozhat a fotós, s szerencsére már nem csak a kép középső része nagyítható ki, hanem a kinagyítás területe mozgatható (közeli makrók készítésekor ez igen fontos). Természetesen a DirectManualFocus, vagyis az automatikus élességállítás utáni közvetlen kézi szabályozás továbbra is használható. S végül, de nem utolsó sorban, a korábbi képfeldolgozó rendszert, a Cx-Process-t átdolgozták, így jött létre a Cx-Process II, amely jobb kontraszt és színkezelést ígér, valamint lehetőséget biztosít az 1 mp-nél nagyobb záridővel készült felvételek zajszűrésére is.

Mint látható, a Minolta DiMAGE A1-ben valóban fontos, hasznos és eddig hiányzó újítások szerepelnek, így egy nagy piros pont jár a Minoltának, hogy beépítette új gépébe azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az eddigi tulajdonosok hiányoltak, vagy átgondolatlannak véltek.

A részletes műszaki paraméterek az adatlapon olvashatók. A gép ára 1300 euro lesz.