A Canon díjazott termékei

0
Az EISA (European Imaging and Sound Association) szakértői idén három csoportban is a Canon termékét ítélték legjobbnak.
A Canon EOS-1Ds az európai professzionális digitális fényképezőgépeinek kategóriagyőztese, az EOS 10D az „Év legjobb európai digitális fényképezőgépe” díját nyerte el, az év legjobb fotónyomtatójának pedig a BJ i9100-as tintasugaras printert választották.

Az EISA szakértői az eredményhirdetés során az EOS 1Ds több jellemzőjét is elsőrangúnak minősítették, értékelésükben kiemelték, hogy a készülék a „digitális fényképezés mennyiségi-minőségi törvényének mérföldkövét képviseli, mivel arra készteti a profi fotósokat, hogy újragondolják a hagyományos filmes technikához fűződő >>érzelmi<< kapcsolatukat". A 11,3 megapixeles felbontású, teljes-méretű kép fogadására alkalmas CMOS-érzékelő ugyanis olyan felbontásra képes, ami "szakmai kihívást, sőt próbatételt jelent a kisfilmes formátummal szemben, hogy minden lényeges jellemzőjében összemérje képességét a profi digitális tükörreflexes készülékek legjobb egyedével" - fogalmaztak a zsűri tagjai.

A szintén CMOS-érzékelővel épített Canon EOS 10D-t is lelkesen fogadták az EISA ítészei, akik a vonzó ár, a kitűnő felbontás és képminőség mellett a könnyű kezelhetőséget és a széleskörű felhasználási lehetőséget emelték ki, amikor felsorolták azon szempontokat, amelyek alapján a piac legjobb digitális fényképezőgépének minősítették a készüléket.

Az EISA szakértőinek többsége a fotóminőségű nyomatok előállítására alkalmas nyomtatók kategóriában is a Canon termékeire szavazott: végül a Canon Bubble Jet i9100-as tintasugaras printerét választották a 2003/2004-es év legjobb fotónyomtatójának. Az EISA képviselői a díjkiosztáskor elmondott indoklásukban kiemelték, hogy „ez az első fotónyomtató, amely A3-as méretnél nagyobb papírméret mellett is képes 4800×1200 dpi-s felbontás, és ez egyre fontosabb szempont a profi fotográfusok értrendjében”.






A TIPA (Technical Image Press Association) díjazásai során a Canon nyerte el Európa legjobb tükörreflexes digitális fényképezőgépének és objektívjének díját.
A professzionális fotósok körében is elismert non-profit szervezet, a TIPA a „Legjobb tükörreflexes digitális rendszergépének” járó díjat a Canon EOS 1Ds-nek ítélte, a „Legjobb objektívnek” járó elismerést pedig a Canon EF 17-40 mm f/4 L USM nyerte el.

A TIPA szóvivője a következő szavakkal értékelte a díjnyertes gépet az eredményhirdetés alkalmával: „Az EOS 1Ds új mércét állított fel a tükörreflexes digitális fényképezőgépek piacán. Miközben gyors és rugalmas maradt, a 11,1 megapixeles, teljes méretű CMOS érzékelővel épített készülék képminőség terén bizonyíthatóan felülmúlja az összes eddigi tükörreflexes fényképezőgépet. A nagy felbontás, a kiváló képminőség, a felhasználóbarát kezelőfelület valamint a robusztus és masszív felépítés összességében olyan fényképezőgépet testesít meg, amely gyakorlatilag bármilyen állókép-rögzítési feladatra használható.”

A TIPA másik díját a Canon EF 17-40mm f/4 L USM jelű objektívje kapta. A zsűri indoklása szerint a lencserendszer a mezőnyből magasan kiemelkedő képminőségének köszönheti a „Legjobb objektív 2003/2004” elismerést. A bírák fontosnak tartották kiemelni, hogy az objektív kiváló választás mind a digitális, mind pedig a filmes technológiát kedvelő fotósok számára. Az EOS 1D-t, vagy hasonló (nem teljes Leica méretű érzékelővel épített) gépet használó fotósok számára az objektív a 28-70 mm-es lencserendszerek látószögét kínálja -, míg filmes gépeken, illetve az EOS 1Ds-en egy sokoldalú, ultra-látószögű objektívként használható.