A Canon és a PictBridge

0

A Canon az első olyan cég, amely nem csak a fényképezőgépek és nyomtatók között, de az egyéb képalkotó eszközöknél is bevezette az új, gyártó-független PictBridge szabványt. A PictBridge segítségével a digitális fényképezőgépekről, videokamerákról és más képalkotó eszközökről közvetlenül küldhetők át a képek bármelyik fotónyomtatóra, amely támogatja az új szabványt. Kétségtelenül ez a legegyszerűbb módja a digitális fényképezőgépekről történő nyomtatásnak, hiszen nincs szükség számítógépre, a PictBridge logót viselő eszközök képesek együttműködni, a különböző gyártók közötti kompatibilitás mára valósággá vált.

A PictBridge szabványt hivatalosan ez év februárjában jelentette be a CIPA (Camera and Imaging Products Association – Fényképezőgépek és Képalkotó eszközök Gyártóinak Szövetsége). Széles termékskálájával a Canon vezető szerepet vállal a CIPA kezdeményezését támogató cégek között, és augusztus 20-a óta kínál PictBridge-kompatibilis digitális tükörreflexes és digitális kompakt fényképezőgépeket, videokamerát és fotónyomtatót is.



„A számítógép kiiktatásával és a gyártók közötti kölcsönös csatlakoztathatóság megteremtésével a PictBridge egyértelműen a felhasználók érdekeit szolgálja,” hangsúlyozta Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging üzletág európai igazgatója. „Ezekkel az új termékekkel a Canon olyan eszközök fejlesztése iránt vállalt elkötelezettségét, amelyek képesek a nyitott együttműködésre a jövőben megvásárolható bármilyen termékkel. A PictBridge fontos szerepet fog játszani a digitális fotópiac további növekedésében”.

Közvetlen fotónyomtatás számítógép nélkül
A PictBridge szabvány független bármiféle fizikai csatlakozástól és kommunikációs protokolltól. A Canonhoz hasonló gyártók számára ez lehetővé teszi, hogy felhasználják a fényképezőgépek és nyomtatók piacán már széles körben elterjedt olyan csatlakoztatási szabványokat is, mint amilyen az USB. A csatlakoztatást követően a nyomtatni kívánt képeket és a nyomtatási utasításokat a fényképezőgép LCD monitora és vezérlőgombjai segítségével lehet kiválasztani. A Canon legújabb PictBridge-et támogató termékei az EOS 300D és a PowerShot A80 digitális fényképezőgépek, a CP200 és a CP300 fotónyomtatók, az MVX3i, az MVX10i és az MV6iMC videokamerák, valamint a Bubble Jet i560 fotónyomtató.

Az új szabvány alapkövetelményei
A PictBridge tanúsítvány elnyerése érdekében a termékeknek képeseknek kell lenniük olyan alapfunkciók ellátására, mint például a képek kiválasztása — bár a szabvány ennél sokkal fejlettebb funkciókat is magában foglal (pl. képkivágás, többszörös nyomtatás, papírméret módosítása, dátum rányomtatás). A csatlakoztatás után a PictBridge kommunikáció megállapítja, mely funkciókat támogatja mindkét eszköz, és a felhasználónak csak ezeket a funkciókat kínálja fel.

A PictBridge lehetővé teszi, hogy a gyártók különböző saját kiegészítéseket készíthessenek a szabványhoz. Ha például egy fényképezőgépet ugyanolyan gyártmányú nyomtatóhoz csatlakoztatunk, mindkét eszköz képes lekérdezni a másik tulajdonságait, így tökéletesen kihasználhatják gyártóspecifikus előnyöket. A Canon esetében ezek közé tartozik az Élénk Fotó (Vivid Photo) és a Zajcsökkentés (Photo Noise Reduction) funkció.

A korábbi Canon termékek firmware frissítései
A Canon a tervek szerint firmware frissítésekkel szándékozik PictBridge-kompatibilissé fejleszteni az utóbbi időben piacra dobott termékeit. A belső programok frissítéseit az internetről lehet majd letölteni a következő fényképezőgépekhez:
PowerShot A300, PowerShot A60, PowerShot A70, PowerShot S50, PowerShot G5, Digital IXUS II, Digital IXUS 400, valamint EOS 10D.

Kompatibilitás a korábbi Canon termékekkel
A fényképezőgép és a nyomtató közvetlen csatlakoztatása nem új gondolat a Canonnál, hiszen a cég már jóval a PictBridge jóváhagyása előtt kidolgozta a saját „Bubble Jet Direct” és „Direct Print” szabványait. Korábbi termékek vásárlóinak lojalitását a Canon azzal szeretné meghálálni, hogy a PictBridge-kompatibilis új eszközök a Canon saját szabványait is támogatják.