Canon Bubble Jet i560

0

Új, villámgyors fotónyomtatót mutatott be a Canon. Az i550 utódjaként megjelenő Bubble Jet i560 percenként 22 fekete-fehér és 15 színes oldalt nyomtat. Ez a teljesítmény a Canon továbbfejlesztett mikrocsepp technológiájának (MicroFine Droplet Technology) köszönhető. A különálló tintatartályos „Single Ink” eljárást alkalmazó BJi560 4800 dpi valós felbontás mellett másodpercenként 19 millió tintacseppet kilövellő képességével, a hagyományos hatpatronos fényképnyomtatókat felülmúló minőséget nyújtja, ami a 2 pikoliteres mikrofúvókák beépítése révén válik lehetővé. Az új modell október elején jelenik meg magyarországon.

Fényképezőgépről közvetlenül a nyomtatóra
Az i560 úttörő abban a tekintetben is, hogy ez az első Canon Bubble Jet nyomtató, amely a PictBridge szabvány alkalmazását a gyakorlatban is lehetővé teszi – vagyis USB-kábellel biztosítja a közvetlen fényképnyomtatást bármilyen gyártmányú PictBridge-kompatibilis digitális fényképezőgépről, vagy videokameráról.

Az i560 25%-kal gyorsabb elődjénél, de a sebesség nem megy a minőség rovására: az i560 továbbfejlesztett precíziós színelosztási technológiát (Precision Color Distribution Technology) alkalmaz, amely normál üzemmódban a nagy sebességű, magas színvonalú 1200 dpi felbontású színes nyomtatásról gondoskodik még a hagyományos papíron is.

„Mérnökeink figyelemreméltó teljesítményével létrehozott nyomtató nemcsak kategóriájának leggyorsabbja, hanem a pontosságban is hallatlanul magas színvonalat képvisel” – jelentette ki Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging üzletág európai igazgatója. „Ha a továbbfejlesztett mikrocsepp technológiát alkalmazó nyomtatóra váltunk, az akkora előrelépést jelent a precizitásban, mint amikor egy grafikusművész kréta helyett ceruzát kezd használni.”

Precíziós nyomtatás 2 pikoliterrel
Annak érdekében, hogy a fényképészek és az üzleti vállalkozások páratlan, előhívó-laboratóriumi minőségű fényképeket és színes ábrákat állíthassanak elő, az i560-ba beépítésre került a mikrofúvókákra épülő mikrocsepp technológia (MicroFine Droplet Technology).

A mindössze 10 mikrométer átmérőjű kilövőnyílással a mikrofúvókák 2 pikoliteres tintacsepp-térfogatot produkálnak. Nagy pontosságú félvezetőgyártási eljárás biztosítja, hogy minden tintacsepp pontosan azonos méretű legyen és pontosan a megfelelő irányba repüljön.

A nagy fúvókasűrűség az oldalszélek nyomtatásához szükséges idő drámai csökkenéséhez vezet, ami az i560 felülmúlhatatlan szegély nélküli nyomtatási sebességének alapja. Egy teljesen színes 4″×6″-es (10,16cm×15,24cm) szegély nélküli fénykép elkészítéséhez 50 másodperc is elég. Minden sor speciális, 2 pikoliteres fúvókát egy másik, 5 pikoliteres fúvókasor is kiegészít, hogy az ábrák és homogén színfoltok nyomtatása ezáltal is gyorsabb legyen. Így a Bubble Jet i560 egyszerre képes nagy és kis tintacseppekkel is dolgozni, ami nagyfelbontású üzemmódban is lehetővé teszi a nagy sebességet.

Tinta- és időveszteség nélkül
A külön tintatartályos technológia egyenként cserélhető tintatartályokat alkalmaz minden színhez, így csak a teljesen üreseket kell kicserélni. A „tintaszint-alacsony” és a „tinta kifogyott” érzékelő-rendszer figyelmezteti a felhasználót, ha valamelyik szín éppen fogyatkozóban van. A Canon átlátszó tintatartályai eldobás előtt annak ellenőrzését is lehetővé teszik, hogy a tartály valóban üres-e. A nagykapacitású, 150 lapos papíradagoló a komoly mennyiségi elvárásokkal dolgozó üzleti felhasználóknak igényeit hivatott kielégíteni.