Frissített Fujifilm gép

0

A Fujifilm ma bejelentette FinePix F410Z gépének ráncfelvarrott változatát, az F420Z-t. a gépek képességeikben nagyban megegyeznek, a használat során a nagyobb LCD és a hosszabb videofelvétel teszi kellemesebbé a munkát.

A 4. generációs SuperCCD HR-re épülõ, 3 Mpixeles digitális fényképezõgép 3x-os zoomos f/2,8-4,8 fényerejû optikával rendelkezik, nagyjából ugyanazzal, mint az elõdje, bár a használható fókusztávolság-tartomány 5,7-17,1 mm helyett 5,6-16,8-ra változott, ami a Leica kisfilmes formátumba vetítve 36-108 mm-nek adódik. A gép váza is kisebb lett, igaz nem sokkal. A 77x69x26 mm-es váz könnyen simul az embner tenyerébe, bár kétségtelen, a gép formája meglehetõsen szokatlan.



Az érzékenységet a gép is beállíthatja, ekkor ISO125 és ISO640 között választhat, illetve a fotós is megadhatja ISO160/200/400/800 értékek valamelyikére. ISO800 esetén a SuperCCD mûködésébõl adódóan csak 1,3 Mpixeles felbontás használható. A fényképezõgép alapvetõen automatikus mûködésû, a rekesz és zársebesség értékeibe nem szólhatunk bele, de téma-üzemmódok közül a portré, a tájkép, a sport és az éjszakai táj beállítások természetesen hatással vannak a gép által kiválasztott rekesz- illetve zársebesség értékekre.

A fehér-egyensúly automatikus beállításon kívül kézileg is megadható napfény, árnyék, izzó és fénycsõ (3 féle) értékekre, de sajnos kézi beszabályozásra nincs mód, csak az elõre beállított értékek használhatók.
Sorozat-felvétel esetén 4 kép/mp sebességgel készülnek a fotók, maximum 4 kép menthetõ el, ez lehet a sorozat elsõ 4 képe, vagy egy maximum 25 képes sorozat utolsó 4 képe is. Videók felvétele során 30 kép/mp frissítéssel, 320×240 pixeles felbontásban készülnek a klippek, az egyes videók hosszát csak a memóriakártya kapacitása korlátozza. Gyárilag 16 MB-os xD kártyát kapunk.


A fényképezõgép hátulján nagy méretû, 1,8″-os LCD található, melynek felbontása is nagy: 134000 pixel. A gép DC-In tápegység bemenettel, video kimenettel, dokkoló-állomáshoz való csatlakozóval és USB kimenettel rendelkezik, ez utóbbi PictBridge alapú nyomtatáshoz is használható.
A FinePix F420Z mûködtetéséhez a gyári Li-ion akkumulátoron kívül két darab mini AAA méretû elem, vagy akkumulátor is használható. Ez igen kellemes, hiszen ha pótakkumulátorra van szükség, nem muszáj a drága li-ion akkut megvásárolni, ha beérjük az AAA akkuk kisebb kapacitásával.

A Fujifilm FinePix F420Z-t jövõ februárjától kezdik forgalmazni, az ár egyelõre nem ismert. A gép részletes adatai megtalálhatók adatlapunkon.