Új QImage verzió

0

A fotók nyomtatásának legegyszerűbb módja, ha egyszerűen kinyomtatjuk valamilyen képszerkesztő vagy képnézegető programból a képet. Ha nem teljes oldal méretű képet szeretnénk, akkor ez viszont pazarolja az egyébként is drága fotopapírt. A hatékonyabb kihasználás érdekében fontos, hogy egy oldalra minél több képet el tudjunk helyezni. Többek között ebben segít a QImage, de rengeteg más hasznos szolgáltatása van, olyanok is, amelyeket csak professzionális képszerkesztő programokban találunk meg.

A QImage viszonylag hosszú múltra tekint vissza. Az egyes főverziók között meglehetősen sok firssítés jelenik meg, amelyek általában apróbb hibák javításait, apróbb újdonságokat tartalmaznak. A legújabb – 2004-es – verzió jópár új szolgáltatást nyújt:

– képivágás (Print cropping): a programon belül jelölhetünk ki kivágás anélkül, hogy a képet véglegesen megvágnánk. Lehetőség van egy képből több kivágás készítésére és nyomtatására is.

– automatikus vágás (Batch filter auto-crop): kötegelt módban a program képes az összes képet megvágni a megadott adatok alapján.

– oldalarány: a QImage kiválaszthatóvá teszi a legelterjedtebb nyomtatási formátumokat és azok oldalarányát.

– jó minőségű bélyegképek: a bélyegképek (thumbnail-ek) felbontása 3x nagyobb lett, az eltárolt jó minőségű bélyegképek jobb előnézeti kép bemutatását teszik lehetővé.

– kötegelt feldolgozás: a kötegelt feldolgozás során több beállítást végezhetünk, mint az előző változatoknál. Az új megjelenés és a logikusabb felépítés is ezt a célt szolgálja.

– gyorsabb működés: Mind az előkép kirajzolása, mind a bélyegképek generálása gyorsabbá vált.

– információk: az ún. info-bélyeg segítségével több információt kapunk a képekről.

– diavetítés: teljes képernyős, manuális kezelést is lehetővé tévő szolgáltatás.

– előzmények: az előzőleg használt könyvtárak gyorsabb elérése érdekében ezek a könyvtárnevek a lista elején találhatók.

– új hangok kerültek a programba.

– gyors elérést adtak az oldal-szerkesztőnek, bármelyik üres területre duplát kattintva az oldal-szerkesztő jelenik meg.

A QImage 2004 próbaváltozata letölthető a lenti linkre kattintva.