Új stabilizált teleobjektív

0

A Sigma új teleobjektívje optikai stabilizátort tartalmaz a nemkívánatos kézremegések csökkentése érdekében. Az 5x-ös átfogású optika ráadásul elég jó fényerővel rendelkezik, hiszen 80 mm-nél F4,5 (amely még átlagos), de 400 mm-nél F5,6 fényerőt kínál (ami már jobb, mint az átlag).

A stabilizátor két módban működtethető:
1. módban mindkét giroszkóp aktív, ekkor a stabilizátor két síkban is stabilizál.
2. módban csak a függőleges síkban stabilizál, a vízszintes síkot érzékelő giroszkóp jeleit figyelmen kívül hagyja, így lehetővé válik a panning technika alkalmazása a stabilizátor használata mellett.

A remek képminőségért és a kromatikus aberráció minimális szinten tartásáért az optika igen alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) lencsét tartalmaz a frontlencséhez közeli csoportban. A Sigma tervezői gondoltak a környezet-védelemre is, a felhasznált üvegek ugyanis arzén- és ólommentesek. A kézi élességállítás mindenkor használható, nem kell kapcsolóval átváltani (ilyet elsősorban a HSM optikáknál alkalmazhattunk, bár itt nincs szó arról, hogy ez HSM lenne.) Mivel az éleségállítás az optika belső lencsetagjával történik, problémamentesen használható napellenző és polarizációs szűrő. A ZoomLock segítségével megelőzhető, hogy az optika kitekeredjen, ha azt a föld felé fordítjuk.

A Sigma 80-400 mm F4,5-5,6 EX OS optika adatai:

Sigma 80-400mm F4,5-5,6 EX OS
Fókusztávolság80-400 mm
Legnyitottabb blendeF4,5-F5,6
Legszűkebb blendeF32
Optika felépítése20 lencsetag 14 csoportba rendezve, SLD lencsetaggal
Élességállításhátsó
Használható látószög30,3 o – 6,2 o
Diafragmák 9 darab
Közelpont180 cm
Legnagyobb nagyítás 1:5,0
Szűrőmenet77 mm
Legnagyobb átmérő 95 mm
Hossz190 mm
Tömeg1750 gramm
Támogatott bajonettek Sigma AF
Canon
Nikon (D)