Lexar újdonságok

0

A Lexar több új terméket is bejelentett, melyek vagy sebességükkel, vagy kapacitásukkal bizony nagyon magasra teszik a mércét.




Elsőként egy 32 bites CardBus adaptert jelentettek be, amely közvetlenül olvassa, vagy írja a CompactFlash kártyákat, ráadásul igen gyorsan. A nemrég kifejlesztett CardBus illesztés hasonlóan nagy sebességre képes, mint a FireWire, vagy az USB 2.0. A Windows és Macintosh operációs rendszerekkel is használható adapter ára 50 dollár lesz, a termék a boltokba még februárban eljut.




Második bejelentésükből a MemoryStick sebességének növeléséről szerezhetünk információt. Az Enhanced MemoryStick olvasási sebessége 4x nagyobb, mint a hagyományosé, de ennek eléréséhez ezt támogató eszközökre van szükség. Az Enhanced MemoryStickek egyébként támogatják a MagicGate másolásvédelmi eljárást is. A tavasszal forgalomba kerülő kártyák 64 MB, 128 MB és 2×128 MB kialakításban lesznek megvásárolhatók 40, 60 és 100 dolláros áron.



Harmadik sajtóközleményük igen gyors SecureDigital kártyákról számol be, amellyek akár 9 MB/mp írási sebességre is alkalmas. A 60x-os sebességű SD kártyák akár 640×480 pixeles AVI-k folyamatos rögzítésére is elég sávszélességű. Kétféle kapacitásban lesz kapható: 256 MB és 512 MB, áruk 110 és 270 dollár lesz.




Ezen kívül megjelent még a Lexar kínálatában is az 1 GB-os SecureDigital kártya, amely 4 Mpixeles képekből közel 400 képet, illetve MPEG4 videóból akár 6 órányi felvételt képes tárolni. A Lexar legnagyobb kapacitású SecureDigital kártyája tavasszal kerül a piacra, ára 500 dollár lesz.

A CompactFlash kártyák körében is jelentek meg újdonságok a Lexartól. A 80x-os sebességű kártyák 12 MB/mp írási sebességűek. Ezeket a kártyákat kifejezetten a professzionális felhasználóknak szánja a cég, akik sokszor mentenek el igen nagy méretű képeket, s fontos számukra a gyors működés is. A 80x-os sebességű kártyák továbbfejlesztett WriteAcceleration technológiával készülnek, ennek köszönhetően egy adatátviteli parancsra 32 szektort lehet kiolvasni, vagy megírni. A WA technológia nélküli tipikusan átlagos kártyák esetén egy parancsra 1 szektor írható, vagy olvasható. Az új sorozatban 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB és 4 GB kapacitásban találunk modelleket, rendre 100, 200, 400, 700 és 1500 dolláros áron. Ezek a kártyák Type I tokozásúak, vagyis bármelyik CompactFlash foglalatos fényképezőgépben használhatók (a 2 GB-nál nagyobb kapacitás csak FAT32-t támogató fényképezőgépek esetén használható ki).




A Type I-es tokozású kártyákon kívül a Lexar Type II-es memóriakártyát is kínál, ennek sebessége „csak” 40x-es. A gyors, 6 MB/s írási sebességű, WriteAcceleration technológiával ellátott memória igen nagy kapacitással párosul, a világ eddigi legnagyobb kapacitású CompactFlash kártyáról van szó: 8 GB-os. Természetesen ennek a változatnak a teljes kihasználásához is szükséges a FAT32 fájlrendszer támogatása. A kártya ára egyelőre nem ismert.