6 Mpixeles kompakt a Casiotól

0

A Casio nem adta fel, továbbra is harcol az egyedi termékek létrehozásával a kivívott piaci részesedésének megtartásáért. Legújabb terméke bizony kimagaslóan nagy felbontású. Bár már több cég is elkészítette 8 Mpixeles digitális fényképezőgépét, a Casio ezzel a 6 Mpixeles modellel mégis kiemelkedő, hiszen a fényképezőgép mindössze 9,8×6,8×4,5 cm-es. Ilyen kis méretekkel még nem jelent meg ekkora felbontású gép.

A Casio Exilim EX-P600-ban a Sharp nemrég bejelentett 1/1,8″-os 6,3 Mpixeles CCD-j dolgozik. Ennek elemi képpont-mérete sajnos az eddigi legkisebb: 2,5 mikron (a Sony DSC-F828 8 Mpixeles 2/3″-os CCD-jének 2,7 mikronos pixelei vannak). Az igen kicsi pixelméretek jelentős problémákat vetnek fel. Egyrészt meg kell oldani a zajosodás egyre erősebb hatását, másrészt olyan optikát kell alkalmazni, amely ilyen apró pixelekre is megfelelően éles képet vetít. A Sony a DSC-F828-ban CarlZeiss optikát, a Canon a Pro1-ben pedig L-es optikát alkalmazott. A Casio a Canontól vásárolt optikát, de ez „csak” egy 33-132 mm-nek megfelelő, jó fényerejű (f/2,8-f4) kompakt optika, 8 lencsetaggal, 7 csoportba rendezve (aszférikus taggal is). Félünk, hogy ez nem lesz elegendő a 6 Mpixeles felbontáshoz, de azért bízunk benne, hogy érhet minket meglepetés (bár ennek nincs túl nagy valószínűsége).

A gép paraméterei egyébként egész szépek. Legnagyobb felbontásban 2816×2112 pixeles képeket kapunk, sőt van lehetőség 3:2 oldalarányú 2816×1872 pixeles képek készítésére, hogy 10×15 cm-es (vagy más 3:2 oldalarányú) papírkép készítésekor ne legyen előre nem látható veszteség. Az autofókusz rendszer hibrid felépítésű, a kontraszt érzékelésen alapuló élességállítást passzív tagok egészítik ki. Élessélállításkor 7 fókuszpont közül választhatunk. De nem csak az automatika állíthatja be az élességet, erre a fotósnak is van lehetősége. A rekesz- és zársebesség-előválasztás lehetővé teszi, hogy olyan kép születhessen, amilyet valóban mi szeretnénk.

A fényképezőgép hátuljára 2″-os LCD-t építettek, ennek felbontása 115.200 pixel. A gép működtetéséhez szükséges energiát lítium-akkuk szolgáltatják. Kellemes meglepetés, hogy a géphez infravörös távvezérlőt is mellékelnek.
Az elkészült felvételeket nem csak JPEG, de veszteségmentes TIFF formátumban is elmenthetjük a gép 9 MB-os belső memóriájába, vagy SecureDigital kártyára. Az állóképeken kívül 320×240 pixeles videók is készíthetők, ennek hosszát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Sorozat-felvételkor másodpercenként 3 kép készülhet, maximum 6 képig. A hagyományos sorozaton kívül automatikus expozíció-sorozatot, fehér-egyensúly sorozatot, sőt fókusz-sorozatot is készíthetünk.