Jön: KonicaMinolta digitális tükörreflexes

0

A KonicaMinolta bejelentette, hogy ez év őszére elkészíti első cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a KonicaMinolta Dynax 7 Digital / Maxxum 7-et. Az új fényképezőgép a Minolta A bajonettes optikáival valamint az összes Dynax/Maxxum kiegészítővel kompatibilis. A gépbe 6 Mpixel, APS-C méretű CCD kerül, melynek mérete miatt kb. 1,4-1,6x-os fókuszszorzóval kell majd számolnunk (a pontos érték egyelőre nem ismert). Ha a CCD-t a KonicaMinolta a Sony-tól vásárolja (amire megvan az esély, hiszen a DiMAGE 5/7-es sorozat érzékelői is a Sony-tól származnak), akkor ugyanaz az érzékelő kerül a Dynax 7 Digital-ba, mint ami a Nikon D100-ban, illetve Pentax *ist D-ben dolgozik. Ebben az esetben a fókuszszorzó értéke 1,5 lesz, az érzékenység pedig várhatóan ISO200-tól indul majd. De ezek egyelőer csak feltételezések.

A gép igazi különlegessége, hogy a DiMAGE A1-ben bevezetett Anti-Shake rendszert is alkalmazni fogja. Mivel ez a képstabilizáló rendszer nem az optika lencsetagjait mozgatja, hanem a CCD-t, így lehetővé válik, hogy bármilyen felhelyezett optika esetén kihasználhassuk a stabilizálást. Ez igen pozitív, hiszen nem kell drága stabilizált optikát vásárolni, az olcsóbb optikákkal is elérhető a stabilizálás.

A vázra kellő mennyiségű kezelőszervet helyeznek, külön gomb lesz a fehér-egyensúly és az érzékenység beállítására, a vázon állítható a fénymérés, a vaku teljesítmény-kompenzáció, a sorozat-mód, a fókusz-mód, az autofókusz pontja és módja (MF is), valamint az AntiShake.