Bővül a 4/3-os szabványt támogató cégek listája

0

A 4/3-os rendszert az Olympus 2002-ben jelentette be. Ez az új szabvány 4/3″-os érzékelőt és kimondottan ehhez kifejelsztett (kiváló minőségű Zuiko Digital) optikákat tartalmaz. Első tagja az Olympus E-1, amely DIWA díjat is nyert. Bár a Kodak és a Fujifilm kezdetek óta támogatja a szóban forgó szabványt, eddig csak az Olympus készített el ilyen típusú cserélhető objektíves digitális fényképezőgépet. A használható optikák köre egyelőre még kissé szűk, de a rendszer elterjedésével az optikák fejlesztésére is több pénz juthat.

Az új támogatók között megtalálható a Panasonic, a Sanyo és a Sigma. Ezek közül csak a Sigmának van már cserélhető-objektíves tükörreflexes fényképezőgépe, a Foveon X3-ra épülő SD9 és SD10. A másik két cég még nem hozott piacra ehhez fogható gépet. A 4/3-os rendszer továbbra is nyitva áll minden cég előtt, de pont emiatt az sem világos, hogy a három cég milyen szinten támogatja ennek a szabványnak az elterjedését.

(frissítve: 02.13. 12:35)
A Sigma bejelentette, hogy a 4/3-os rendszert optikákkal fogja támogatni. Természetesen továbbra is készítenek más rendszerű optikákat is, különös figyelemmel az SA bajonettre.