Matsushita: Hibrid képérzékelő

0

Napjainkban az egyre nagyobb felbontás eléréséhez a pixelméreteket egyer kisebbre kell venniük a gyártóknak ahhoz, hogy azonos lapkaméretet használhassanak. Az apró pixelek alapesetben kis érzékenységet és kis dinamikát jelentenek, amely erősítés után nagyobb érzékenységek esetén jelentős képzajt eredményeznek. Az apró pixelek továbbá az optikákra is egyre naygobb feladatot hárítanak. Míg a digitális fényképezőgépeknél van mód nagyobb képérzékelők használatára (pl. 2/3″), az egyre kisebb mobiltelefonok lekorlátozzák a használható méreteket. Az Olympus nemrégiben egy mobiltelefonokhoz kifejlesztett speciális lencsét jelentett be, ma pedig a Panasonic jelent meg egy kifejezetten mobiltelefonokhoz készített nagy felbontású képérzékelővel.

Panasonic sajtóközlemény:

A Matsushita Electric (Panasonic) kifejlesztette a piac legkisebb pixelméretű képérzékelőjét mobiltelefonokhoz. Ez a nagy érzékenységű és alacsony energiaigényű szenzor a hordozható és biztonságtechnikai eszközök széles skálájánál lesz hasznosítható.

Tokió, Japán – A legszélesebb körben Panasonic márkanevű fogyasztói elektronikai és digitális távközlési termékeiről ismert Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., 2004. február 13-án bejelentette, hogy elkészült a képérzékelők legújabb generációját képviselő (nu)MAICOVICON modelljével. A piac legkisebb méretű képérzékelője kiválóan alkalmas a mobiltelefonos alkalmazásra kiváló képminőségénél, valamint alacsony energiaigényénél fogva. A hagyományos képérzékelőkkel összehasonlítva ez az új termék több előnnyel is rendelkezik. Energiaigénye alacsonyabb, mint a CCD (töltéscsatolású eszköz) képérzékelőké, és jobb minőségű képet produkál, mint a CMOS (komplementer fém-oxid félvezető) modellek. A (nu)MAICOVICON tömeggyártása még ebben a hónapban megkezdődik.

Az ipar legkisebb, 2,8 mm felületű képérzékelő egyedülállóan kis pixelméretet tesz lehetővé, ezáltal egy 1/4-hüvelykes képérzékelő 1,3 megapixeles felbontást valósít meg 4,5 mm átlójú felületen. Így az ilyen miniatűr érzékelőt alkalmazó hordozható kamerák egyre kisebbek és vékonyabbak lehetnek. A rendkívül kis pixelméretnek köszönhetően a 2 megapixel felbontás már egy 5,6 mm átlóméretű felületen megvalósítható. A Panasonic legújabb jelfeldolgozó technológiájával a (nu)MAICOVICON hosszabb elemműködési időt is garantál a mobiltelefonoknak. Egy adott pixelszámhoz viszonyítva az új technológia megközelítően ötödannyi energiát fogyaszt, mint a CCD képérzékelők.

A fényérzékeny felület növelését a fény bejutását akadályozó huzalozás mértékének csökkentésével sikerült elérni. Így a (nu)MAICOVICON érzékenysége megnövekedett, ami a hagyományos képérzékelőkkel összehasonlítva élesebb képet eredményez, és a nagyítást is jobban tűri.

A kis zajú lapkás technológiával kiküszöbölhetővé válik a durva képszerkezet, így még az 5 lux vagy annál alacsonyabb fényértékeknél is (ez a fényerő egy gyertya fényének a fele) élesebb képet kaphatunk.

Az 1,3 megapixeles modellek tömeggyártása még ebben a hónapban elkezdődhet, míg a 2 megapixeles (nu)MAICOVICON modellek gyártása márciusban indul. A jövőben a még nagyobb pixelszámot lehetővé tévő és gyorsabb modellek alkalmassá válnak a különböző AV eszközökben (mint például digitális fényképezőgépek, digitális videokamerák), valamint a biztonságtechnikai termékekben történő alkalmazásra.