Európában a Canon vezet

0

A Canon első helyezett a digitális fényképezőgépek európai piacán Az International Data Corporation (IDC) éves felmérése szerint Európa leggyorsabban növekvő fogyasztói technológiai piacán a forgalom alapján a Canon az első helyezett.
A Canon 2004-es stratégiájában azt tűzte ki célul, hogy erőteljes forgalmazás, marketing és folyamatos kutatás-fejlesztés révén vezető szerepet töltsön be ezen a növekvő, többmilliárd eurós piacon.

Az amerikai IDC piacelemző cég által közzétett adatok szerint a Canon piacvezető a digitális fényképezőgépek nyugat-európai piacán. A vállalat a növekedést szolgáló politikájával és az előttünk álló évben több új termék bevezetésével kívánja megtartani ezt a pozíciót.

Az IDC elemzői arra az eredményre jutottak, hogy a teljes digitális fényképezőgép-piacból 16,2%-os részesedéssel bíró Canon megőrizte piacvezető pozícióját1 a felmérésbe bevont 25 márka között. Az IDC számításai szerint 2003-ban a Canon több mint 2,5 millió darab digitális tükörreflexes (D-SLR) és kompakt digitális fényképezőgépet értékesített együttvéve.

Møgens Molgaard-Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője a vállalat sikerét a technológiai újításnak tulajdonítja: „A Canon mindig úttörő volt az új digitális képalkotó technológiák tekintetében, és eltökélt szándékunk, hogy még ennél is gyorsabban haladjunk ebben a fontos és versenyképes ágazatban. A folyamatos kutatás és fejlesztés, valamint vevőink kreativitásának ösztönzése iránti elkötelezettségünk biztosítani fogja, hogy nevünk még sok évig a minőség és kiválóság szinonimája maradjon a képalkotás terén.”

A Canon elkötelezte magát a kutatás-fejlesztés mellett, és 2003-ban összes bevételének 8,1%-át fektette be ebbe a területbe. Vezető pozíciójának megőrzése érdekében a vállalat idén átlagosan négynaponta dob piacra egy új fogyasztói terméket.



400%-os növekedés a D-SLR piacon
A fogyasztói piac vezető piackutatója, a Gfk szerint a D-SLR piac tavaly figyelemre méltó növekedést ért el, hiszen a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piaci forgalmának volumen-növekedése összességében meghaladta a 400%-ot. Ez az információ a Gfk egy olyan jelentésén alapul, amely a 2003. október-novemberi időszak növekedési trendjeit hasonlította össze a 2002. év ugyanezen időszakával 11 európai országban. A növekedés részben annak tulajdonítható, hogy a Canon piacra dobta az EOS 300D digitális tükörreflexes fényképezőgépet, amely az első, a fogyasztói piac által is széles körben megfizethető készülék.

Nagy és növekvő piac
A Canon sikere részben azon stratégiájának tulajdonítható, hogy a hivatásos fotósok piacára kifejlesztett technológiákat lassanként beépítik a fogyasztók számára készülő termékekbe. Mára a legtöbb hírügynökség – mint a Reuters, a Getty Images vagy az AP – a Canon professzionális sorozatába tartozó fényképezőgépet ír elő, például az EOS-1D-t, vagy újabban az EOS-1D Mark II-t. Azáltal, hogy ezt a sikert a fejlett technológiát képviselő, ugyanakkor egyszerűen használható amatőr digitális fényképezőgépek fejlesztésébe is átültette, a Canon egyszerre járult hozzá és profitált abból, hogy a piac a digitális fényképezőgépeket mint egy adott életstílus kiegészítőit fogadta el.

Világpiaci trendek
A Canon digitális fényképezőgépek piacán betöltött vezető szerepe nem korlátozódik Európára. A Gfk jelentései azt mutatják, hogy az egész világon elért forgalmi adatai szerint 2003-ban a Canon PowerShot A70 fényképezőgépből adták el a legtöbbet, míg a Canon Digital IXUS 400 lett a második, nem sokkal lemaradva mögötte.



Robbanásszerű növekedés
Paul Withington, az IDC európai periféria-forgalmazással foglalkozó vezető elemzője elmondta: „Előzetes adataink azt mutatják, hogy a nyugat-európai digitális fényképezőgép-piac ismét robbanásszerű éves növekedést ért el, közel megduplázódott az elmúlt 12 hónapban, ezáltal 2003-ban ez volt a legjobban fejlődő fogyasztási cikk-piac. A piacon működő vezető cégek arra törekedtek, hogy megoldják a könnyű kezelhetőség kérdését a „célozz és kattints” kategóriában, és olyan áresést tapasztaltunk a kulcsfontosságú 3 megapixeles szegmensben, aminek következtében a digitális fényképezés az európai fogyasztók többsége számára elérhető vált.”