Nikon stratégia 2004-re

0

Európában 300 ezer D70-es tükörreflexes digitális fényképezőgép eladásával idén a piac 40%-ának megszerzését tűzte ki célul a Nikon. A teljes európai piac az új termékek bevezetésének köszönhetően elérheti a 800 ezer darabot, majd ez a szám 2005-ben átlépheti az 1 milliós határt. A kompakt kategóriában a Nikon várakozásai szintén optimizmusra utalnak: a 2003-as 10%-os piaci szeletet biztosító 15 milliós (ez nyiván elírás, hiszen a teljes európai piac volt kb. 15 milliós [PMA jelentés], így a helyes szám 1,5 millió) darabszám után idén 24 millió (nyilván 2,4 millió helyesen) géppel 15%-os részesedést szeretnének elérni. Bár a számokat nehéz ellenőrizni, de a Nikon vezetők által közreadott gondolatok mindenképpen érdekesek.


A Nikon közleménye:

A Nikon Europe 2004-ben 40%-os piaci részesedést kíván elérni a D-SLR fényképezõgépek és 15%-os részesedést a DSC fényképezõgépek szegmensében

A széles körben tetszéssel fogadott, belépõ szintû digitális tükörreflexes (D-SLR) fényképezõgép, a Nikon D70 bevezetése után a Nikon Europe 2004-re vonatkozóan 40%-os, vezetõ szerepet biztosító piaci részesedést jósol magának mind a D-SLR, mind pedig az F-SLR kategóriába tartozó fényképezõgépek piacán.

Az új terméknek a napokban Gran Canarián megtartott sajtóbemutatóján Hideshi Hirai, a Nikon Europe BV elnöke kijelentette: „Egyértelmû, hogy a piac már nagyon várt egy olyan fényképezõgépet, amely egy hagyományos tükörreflexes gép sebességét és jó kezelhetõségét ötvözi a digitális technikával és az egyszerû használattal, és amely mindenki számára élvezetes lesz, függetlenül attól, hogy milyen rendszerû gépet használt korábban.” Majd hozzátette: „A Nikon D70 kezelhetõségével, minõségével és vonzó árával az iparág valamennyi képviselõjét lenyûgözte.”

A Nikon elismert tükörreflexes modellválasztékával továbbra is ellenáll az analóg (hagyományos filmes) tükörreflexes fényképezõgépek piacán tapasztalható csökkenõ tendenciának. Robert Cristina, a Nikon Europe marketingigazgatója a következõket mondta: „Annak ellenére, hogy összességében az értékesítés az elõrejelzéseknél erõteljesebb csökkenést mutat, a Nikon részesedése a hagyományos tükörreflexes gépek piacán 5%-kal növekedett.”

A multifunkcionális DSC szegmens is nagyon szép sikereket hozott a Nikon számára. Cristina úr hozzátette: „A COOLPIX 5700 figyelemre méltóan stabilan õrzi pozícióját, folyamatosan elsõ helyen állt 2 és fél éves piaci jelenléte alatt, és várakozásaink szerint az új COOLPIX 8700 folytatni fogja ezt a trendet. A „mindent egyben” tartalmazó fényképezõgépek, amilyen például a 8700-as is, csak a digitális gépek választékára jellemzõek. Ezek a modellek a legmegfelelõbb pillanatban jelentek meg kínálatunkban, hogy vonzó alternatívát jelentsenek mindazok számára, akik olyan digitális gépet szeretnének vásárolni, amelynek akár rögzített, akár a hagyományos gépekével kompatibilis objektívje van.”, jegyezte meg Cristina úr.

Hirai úr várakozásai szerint a D-SLR piac növekedését továbbra is az új termékek bevezetése fogja meghatározni, és 2004-ben Európában az értékesítés eléri a 800 ezer darabot, majd 2005-ben meg fogja haladni az 1 milliós darabszámot is.

2004-ben a Nikon Europe elõrejelzése szerint több mint 300 ezer darab D70-es gépet fognak eladni, amely kb. 40%-os részesedést jelent a teljes D-SLR piacon, és a cég biztos abban, hogy eléri vagy meg is haladja majd ezt a részesedést a 2005-ös növekedésre vonatkozó várakozásokkal összhangban. „Nagymértékben növelnünk kellett D70-es gyártásunkat a Thaiföldön erre a célra felépített üzemünkben, hogy lépést tudjunk tartani a világkereslettel, amely meghaladta a várakozásainkat” – mondta az elnök.

Számos filmes tükörreflexes gépeket gyártó világcég kockáztatja azt, hogy lemarad a versenyben, amely az analóg SLR fényképezõgépek teljesen egyenértékû, viszont könnyebben kezelhetõ digitális változatának kifejlesztéséért folyik. A Nikon törekvései arra irányulnak, hogy a D70-es gépet kombinált csomagban, lencseválasztékkal együtt ajánlja vásárlóinak. Ez nagyon komoly elõny a tükörreflexes gépek valamennyi használójának, függetlenül attól, hogy éppen milyen rendszerû gépet használnak, és ugyanakkor egy teljesen új nemzedék számára hozza el a digitális SLR használatának élményét.

„Az a régi elv, hogy csak a fényképezõgépvázhoz illeszkedõ objektívet használók vásárolnak vázakat, egyre inkább divatjamúlt. A különbözõ gyártók többféle fényképezõrendszert kínálnak, de ezek közül csak nagyon kevés képes egyszerre filmet és digitális hordozót is kezelni, pedig a hagyományos tükörreflexes gépek használóinak igényei egyre inkább ebbe az irányba mutatnak.” – mondta. „Jelenleg a digitális SLR termékek hatodik generációjánál tartunk, és eddigi tapasztalataink azt mutatták, hogy nem könnyû vállalkozás gyártóként a piacra lépni.”

A Nikon új üzeme Kínában, valamint a thaiföldi és a japán gyár továbbra is a felhasználók széles körû igényeit kielégítõ gépeket állít elõ mind filmes, mind digitális változatban, elsõsorban a földközi-tengeri és kelet-európai országok egyre növekvõ piacainak ellátására. A Nikon szilárdan hiszi, hogy a hagyományos technológia jelenlegi felhasználói alkotják a Nikon jövõbeli digitális felhasználói bázisát. Hirai megjegyezte: „Minél több filmes gépet használó vásárlónk van, annál nagyobb az esélyünk a digitális üzletágban, mert õk a jövõben nagy valószínûséggel digitális technikára fognak átváltani. A Nikon márka megbízhatósága hozzánk vonzotta a filmes technikát használó vásárlókat, és õk nyilvánvalóan a Nikont fogják választani, amikor majd digitális technikára térnek át.”

A teljes európai DSC piac tekintetében a Nikon egy egészséges növekedést céloz meg: a 2003-as, 10%-os részesedést biztosító 15 millió darabhoz képest egy közel 15%-os részesedést jelentõ, 24 milliós darabszámot vár. Ezt számos divatos és egyedi jellemzõket felmutató termékkel kívánja elérni, amelyek mind beváltják a Nikon márka ígéreteit, azaz kockázatmentes digitális minõséget és egyszerû használatot biztosítanak – ráadásul mindezt vonzó áron. „Célunk, hogy sikeresek legyünk a piacon, de ezt nem azzal kívánjuk elérni, hogy rövid élettartamú termékek tucatjaival árasztjuk el a piacot, és minimálisra szorítjuk le a profitot a piaci részesedésért való küzdelemben.” Kijelentette: „Ez a ‘piaci részesedés’ burkolt költsége, mi pedig úgy gondoljuk, hogy azok az agresszív taktikák, amelyek a költségekre tekintet nélkül a piacrész megszerzését tûzik ki célul, nem kínálnak hosszú távú elõnyöket.” A Nikon új technológiákra és alacsonyabb elõállítási költségekre irányuló kutatási és fejlesztési programjainak motorja a nyereségesség. Ez az, amely végül egyre vonzóbb árakat teremt, és az pedig nem pusztán értékesítést, hanem nyereséges értékesítést eredményez.”

Az idén már korábban bejelentett öt COOLPIX modell után 2005-ben a Nikon több további COOLPIX fényképezõgépet tervez bevezetni, amelyek megfelelnek bizonyos piaci szegmensek igényeinek, vagy akár felül is múlják a várakozásokat. „A digitális piac robbanásszerû növekedésével számos gyártó sietett piacra dobni tömeg- és rétegigényeket kielégítõ különbözõ termékeit, és ez alól a Nikon sem volt kivétel.” „Üzletpolitikánk azonban sokkal koncentráltabb megközelítést diktál, és a forgalmazóink és vásárlóink körében végzett kutatásaink is azt mutatják, hogy a piac számára a jövõben nem annyira a választék széles volta, mint inkább a termékportfólió átláthatósága lesz a fontos. NEM megengedhetõ, hogy ha valaki egy Nikon fényképezõgépet vásárol, az már majdnem elavultnak számítson, mire az üzletbõl hazaviszik. Úgy tûnik, a számítógépgyártás iparága is hasonló problémákkal szembesül.”, – tette hozzá az elnök.

Európában az egyre inkább elterjedõ beépített kamerával ellátott mobiltelefonok jelenléte is hatással lesz a kis felbontású digitális gépek piacára, ahogyan az Japánban is történik. „Azt reméljük azonban, hogy a kamerás telefonok egyre gyakoribbá teszik és ösztönzik a fényképezést, amint azt egykor az eldobható kamerák tették, és emellett új felhasználók széles köre jelenik meg, akik többet várnak az általuk készített fényképektõl. A Nikon most is, és a jövõben is a vásárlók rendelkezésére áll a technikai továbblépést biztosító termékek választékával.”

A professzionális fényképezõgépek terén a Nikon márkavezetõ szerepével kapcsolatban Hirai a következõket mondta: „A Nikon továbbra is a piaci igényeket megelõzve fog megjelenni vezetõ termékeivel. Feltártunk néhány hiányosságot a termékválasztékunkban, és ezeket a közeljövõben pótolni fogjuk. A tükörreflexes gépekhez kínált Nikkor lencsék választéka tovább fog bõvülni, mind a filmes, mind pedig a digitális gépek esetében, ezen belül néhány figyelemre méltó fejlesztéssel is megjelenünk a képstabilizátoros (Vibration Reduction – VR) objektívek és a kezdõk számára is ajánlott kiváló lencsék terén egyaránt.”

„A digitális gépre történõ váltás sokak számára egy adott márkához kapcsolódó erõs érzelmi kötõdésen alapul, amelynek egy márka meg tud felelni és támogatni tudja a korábbi rendszerbe történt befektetéseket. Egy tükörreflexes gép megvásárlása egyúttal egy eszközrendszer melletti döntést is jelent – mondja Hirai –, és ez az óriási Nikon rendszer gyakorlatilag mindenre kínál megoldást!” Nincs kétség afelõl, hogy a piac képe gyorsan változik, és a 2004-es év mérföldkõnek számít a Nikon számára, mert a növekvõ és nyereséges értékesítési eredmények által megerõsítheti a vállalat jelenlegi vezetõ pozícióját a képalkotó technológiák terén.”

Forrásadatok: Gkf Market Research