12x és 14x zoom 2 megapixelhez

0

A Canon sem a fotózás, sem pedig a videózás területén nem számít új játékosnak, olyannira nem, hogy az első videokamera – digitális fényképezőgép összedolgozások egyike is e japán gyártótól nevéhez fűződik. Nem meglepő tehát, ha most megjelent két videokamerájuk szinte teljes értékű digitális fényképezőgépeket is rejtenek. A képfeldolgozásról a fényképezőgépekben már bevált DiGiC processzor gondoskodik, de a jellemzők között szerepel a beépített vaku és a PictBridge kompatibilitás is.

Sajtóközlemény

A Canon a közelmúltban mutatta be új, 2,2 megapixeles MVX20i (12-szeres zoomos), és MVX25i (14-szeres zoomos) digitális videokameráit. Az MVX20i sorozat kiemelkedően jó minőségű videofelvételek készítését teszi lehetővé, de kiváló minőségű állóképek készítésére is alkalmas, a digitális fényképezőgépekhez hasonló funkcióival. A Canon DIGIC DV processzor megosztott video- és állókép-feldolgozást tesz lehetővé, valamint egy RGB elsődleges színszűrő biztosítja a meleg, élénk szín-reprodukciót.

“A Canon mérnökei egy kiváló digitális videokamerával kezdték a fejlesztést, és szó szerint beépítettek egy különleges, fejlett digitális fényképezőgépet” – mondta Møgens Molgaard-Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe igazgatója. “Az MVX20i és az MVX25i a Canon optikai területen szerzett tapasztalatából és örökségéből merítve képviseli az élvonalbeli, digitális állókép funkciókkal is rendelkező videokamerák új hullámát.”

A videokamerák stílusos, új, masszív designnal és csillogó, nagy gonddal megformált vázzal rendelkeznek. Hajlított, könnyen tartható markolatuk és az egy gombnyomással végrehajtható műveletek példa nélküli könnyed használatot kínálnak a felhasználóknak.

CCD érzékelő és a DIGIC DV képfeldolgozás
Az MVX20 sorozat 2,2 megapixeles, 1/3,4″ CCD érzékelője a videók DV kazettára rögzítése során 1,77, az állóképek SD vagy MMC memóriakártyára rögzítésekor 2,0 megapixel hasznos képpontot használ, így mindkét módban éles és határozott képeket készít.

A DIGIC DV processzor egyetlen chipben ötvözi az összes alapvető feldolgozási és memóriakezelési feladatot. A chip a videofelvételek és állóképek feldolgozását külön végzi, így az egyedülálló képfeldolgozó algoritmus mindkét formátum számára az optimális minőséget állítja be. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a párhuzamos feldolgozás során akár az állókép, akár a videofelvétel minősége csorbát szenvedjen.

Életteli színek, továbbfejlesztett hangkezelés
Az RGB elsődleges színszűrőnek köszönhetően az MVX20 sorozattal elkerülhető a hagyományos CMYG szűrős kamerákkal szükségszerűen együtt járó színátalakítás, így az MVX20 videokamerák a meleg és természetes, “életteli” színeket teremtik újra.

Az új Digital Audio LSI (Széles tartományú integrált áramkör) az “Adaptív Zajcsökkentő” funkcióval a kazetta kezelési zaját, míg az “Automatikus szélszűrő” funkció a szélzúgást szűri ki a felvételekről – természetesen mindkét funkció tökéletes hangfelvételeket eredményez. A “Manuális hangszint” szabályozó lehetővé teszi, hogy a felhasználó állítsa be a kívánt hangfelvételi értékeket.

Digitális fényképezőgép funkciók
Mindkét modell rendelkezik azokkal a funkciókkal, amelyeket a felhasználó csak kiváló minőségű digitális fényképezőgépektől várhatna. A “Progresszív Fotórendszer” biztosítja, hogy az állóképek kiváló minőségben készüljenek el, míg a beépített vaku akár 2 méteres távolságig is megfelelő megvilágítást biztosít. A megjelenő képet a kamera három, egyénileg választható automatikus élességállítási területre osztja, miközben a manuális élességállítás gyűrű számos kreatív beállítást kínál.

A felvételi módok között megtalálható az egy kép, a nagysebességű sorozatfelvétel (akár 5 képkocka/másodperc), a sorozatfelvétel (akár 3 képkocka/másodperc) és az automatikus expozíció-korrekció (AEB) mód is. Az AEB különleges fényviszonyok között gyors egymásutánban három felvételt készít a témáról, némileg eltérő megvilágítási beállításokkal. Videofelvételek készítése közben párhuzamosan állóképeket is rögzíthet az SD vagy MMC memóriakártyákra. Az elkészült fényképeket az exponáló gomb lenyomva tartásával ellenőrizheti a 2,5″-os LCD monitoron.

Az MVX20 videokamerákról 15 x 21 cm-es, fotóminőségű képeket nyomtathat bármely, PictBridge kompatibilis nyomtatón – számítógép használata nélkül. Ha a kamerát nyomtatóhoz csatlakoztatja, a kamera menüjéből irányítva a képeket függőleges és vízszintes irányban kivághatja, így lehetővé válik, hogy nyomtatás előtt saját igényeihez igazítsa a képet. A Nyomtatás/Megosztás (Print/Share) gombbal könnyen elérhetővé válik a közvetlen nyomtatás, és az USB kapcsolaton keresztül a képek/videók feltöltése egy Windows operációs rendszert futtató számítógépre. Az MVX20 digitális videokamerák támogatják az Exif 2.2/Exif nyomtatást. Ezzel a funkcióval rögzíthetőek a fényképezőgép beállításai, a fotónyomtatás automatikus optimalizálásához.

A videók és fotók internetes megosztása igen egyszerű, ugyanis a Motion-JPEG fájlokat közvetlenül az SD vagy MMC memóriakártyákra rögzítheti. A videokamerával készített, kazettára rögzített felvételeket a kamerával Motion-JPEG formátumba konvertálhatja, és elmentheti az SD vagy MMC kártyára is. A memóriakártya kapacitásától függően akár 60 perces QVGA vagy QQVGA formátumú videofájlokat rögzíthet közvetlenül a memóriakártyára.

Erőteljes, kiváló minőségű objektívek
A Canon precíziós optika területén szerzett 60 éves tapasztalata a lehetővé tette a 14-szeres/280-szoros optikai/digitális zoom (MVX25i) és a 12-szeres/240-szeres zoom (MVX20i) kifejlesztését. Az objektívek Super Spectral bevonatot kaptak, amellyel kiküszöbölhetők az objektív elemeiről és a digitális érzékelő felszínéről érkező, fényvisszaverődés által okozott szellemképek és becsillanások. A Canon szabadalmaztatott Gradation ND technológiája révén elkerülhető az alsó ND szűrőrendszerek használatával járó felbontás csökkenés az erős fényviszonyok közötti fotózás során.

Az üzemmódok teljes kínálata
Az MVX20i hét automatikus expozíciós módot kínál: Az MVX25i ezek mellett még Szuper Éjszakai felvételi móddal is rendelkezik, amely teljes sötétségben egy LED használatával teszi lehetségessé a felvételkészítést; valamint megtalálható benne egy “Éjszakai+” mód, amely használatakor manuálisan vezérelheti a LED-et. Ezekkel a felvételi módokkal a felhasználó a legtöbbet hozhatja ki a videokamerából, még mostoha fényképezési körülmények között is. Az egyéni videofelvételek készítését számos digitális effekt és úsztatás mód teszi lehetővé. A bőrárnyalat mód lágyítja a képen a bőrfelületek színét, ezzel természetesebb, meleg árnyalatú felvételek készíthetők. A képstabilizátor csökkenti a bemozdulás veszélyét, így a legtöbb helyzetben mellőzheti az állvány használatát. Mind normál, mind nagy felbontású 16:9 szélesvásznú mód megtalálható a kamerákban.

DV Messenger 2.0
A DV Messenger 2.0 szoftver közvetlen, kétirányú kommunikációt biztosít, emellett lehetővé teszi az élő vagy rögzített hang- és képadatok cseréjét az interneten keresztül. A szoftver segítségével a videokamerát webkameraként használhatja a video-beszélgetésekhez, és a számítógép billentyűzetének segítségével távolról is irányíthatja azt. Az MVX20 sorozathoz négy további alkalmazás is tartozik: a PhotoStitch, PhotoRecord, ZoomBrowser EX és ImageBrowser EX programok.

Csatlakozók
A videokamerák mind DV, mind USB csatlakozóval rendelkeznek. A DV csatlakozó használatával másik videokamerához csatlakoztathatja gépét, és gyakorlatilag a képadatok romlása nélkül töltheti át felvételeit, vagy a számítógép IEEE1394 portjára csatlakoztatva és a számítógépre áttöltve szerkesztheti és retusálhatja a képeket. Az USB csatlakozót a képek és videók SD vagy MMC memóriakártyákról történő áttöltésére használhatja.

Az MVX20 sorozat analóg bemenettel és analóg/digitális átalakítóval rendelkeznek. Ezzel lehetővé válik analóg eszközök (pl. videomagnók) csatlakoztatása, és az ilyen készülékekről érkező analóg jelek digitálissá alakítása. Az így átalakított adatokat közvetlenül a kamerában tárolhatja, vagy áttöltheti azokat számítógépére, hogy később DVD-re vagy HD-re írja ki a felvételeket.