Stabilizált 12x-es ultrazoom fényképezőgép

0

A Minolta DiMAGE A1, majd KonicaMinolta DiMAGE A2-ben felhasznált AntiShake elnevezésű CCD-stabilizálás technológiáját már a DiMAGE Z sorozatba is átültették. A cég legújabb DiMAGE Z3-as gépe ugyanis stabilizátoros. Erre szükség is lehet, hiszen az optika zoomátfogása 12x-es, fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe vetítve 35-420 mm. A 13 (ebből 2 aszférikus) lencsetagot 10 csoportban tartalmazó optika fényereje nagylátószögnél f/2,8, 420 mm-nek megfelelő tele állásban f/4,5. Ez utóbbi éppen nem tartozik a kiemelkedően jó értékek közé, de a stabilizátornak köszönhetően viszonylag kevés fényben is bemozdulásmentes képeket készíthetünk, legalábbis fix téma esetén.

A DiMAGE Z3 1/2,5″ tokozott méretű, 4 Mpixeles CCD-t használ (ugyanakkora méretű és ugyanolyan felbontású, mint a Panasonic DMC-FZ10-ben). Legnagyobb felbontásban 2272×1704, kisebb felbontásokban 1600×1200, 1280×960, 640×480 pixeles képeket készíthetünk. Az érzékenység ISO50 és ISO400 közötti lehet. A választható értékek 1 Fé-enként követik egymást. A zársebesség 15 mp és 1/1000 mp közötti lehet, mely akár zársebesség-előválasztás, akár kézi módban megadható. Lehetőség van B-mód használatára is, ekkor a maximális expozíciós idő 30 mp.

Az élességállítás 5 pontos széles területen, vagy szpot fókuszpontban történhet. A RapidAF-nek elnevezett hibrid AF rendszer gyors fókuszálást tesz lehetővé, gyári adatok szerint nagylátószögnél 0,15 mp, tele állásban 0,2 mp idő alatt.

A gép hátuljára 1,5″-os, 78 ezer pixeles LCD-t helyeztek, melynek képfrissítése 50 kép/mp. A hagyománnyal ellentétben a Z3 már nem a tükrös megoldást alkalmazza az élőkép keresőbe jutattásához (ti. az LCD-t megdöntve egy tükör segítségével vetítették fel a keresőbe a képet), ez a gép már önálló, igazi elektronikus keresőt kapott, amelynek felbontása 118 ezer pixel.
Kevés fény esetén a felpattanó vaku szolgáltat elegendő fényt a fotózáshoz. Ennek üzemmódjai: automatikus, automatikus vörösszem-hatás csökkentéssel, derítés, lassú szinkron. Az automatikus mód nem használható rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás, valamint kéz módnál. Mivel a gépre Minolta típusú vakupapucsot is helyeztek, külső vakut is használhatunk.

Videót 640×480, vagy 320×240 pixeles felbontásban készíthetünk. VGA felbontásban egy új, Fine módot is használhatunk, amely kevésbé tömöríti a videofolyamot, így jobb minőséget érve el. A Silent Zoom-nak elnevezett mechanikának köszönhetően videórögzítés során az optikai zoomot is használhatjuk, anélkül, hogy a felvételbe zavaró mértékben belehallatszana az optika mozgatásának hangja. Az elkészített fotók, illetve videók SecureDigital kátryára kerülnek. A gép áramellátását négy darab AA-méretű akku, vagy ceruzaelem szolgáltatja. A fényképezőgépet számítógépel USB 2.0 csatlakozáson keresztül köthetjük össze, amely azonban csak Full-Speed, vagyis 12 Mbps sávszélességgel működik, így nem használhatjuk ki az USB 2.0-ban rejlő 480 Mbps-os átviteli sebességet (Hi-Speed mód).

A fényképezőgép részletes paramétereit adatlapunk tartalmazza.