Stabilizált Panasonic ultrakompaktok

0

A DMC-FX2 és FX7 nagyon hasonlóak. Eltérés szinte csak a CCD-jükben és LCD-jükben (valamint tömegükben) található. Míg az FX2 1/2,5″-os 4 Mpixeles CCD-t használ, az FX7 1/2,5″-os 5 Mpixeles szenzort kapott. A különböző CCD-k miatt az érzékenység és a sorozat-mód is különbözik természetesen. Az FX2 ISO64-400, az FX7 ISO80-400 közötti érzékenységeket képes használni. Sorozatfelvételkor az FX2 4 vagy 2 kép/mp sebességgel, az FX7 3 vagy 2 kép/mp sebességgel használható. Mindkét gép a Leica DC Vario-Elmarit stabilizált optikáját kapta, amely kisfilmes formátumba átszámítva 35-105 mm-es fókusztávolságú, F2,8-5,0 fényerő mellett. Videórögzítés során 320×240 pixeles felvételek készíthetők a kártya kapacitásáig, FX2 esetén hang nélkül, FX7-nél hanggal együtt. A gépeket Li-ion akkumulátor látja el elektromos árammal. A kész képeket az FX2-nél 2″-os, az FX7-nél 2,5″os LCD-n nézhetjük meg.





Sajtóközlemény:

A Panasonic bemutatja négy új LUMIX digitális fényképezőgép modelljét
Az új optikai képstabilizátor és képfeldolgozó LSI kiváló képminőséget biztosít a kompakt és csúcsmodelleknél egyaránt

Oszaka, Japán – A legszélesebb körben Panasonic márkanevű termékeiről ismert Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. a mai napon bemutatta négy új LUMIX digitális fényképezőgépét: a DMC-FX7, DMC-FX2, DMC-FZ3 és DMC-FZ20 modelleket. Az új modellek mindegyike a továbbfejlesztett Venus áramkörös LSI II-vel, a szintén új fejlesztésű MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor), végtelenített sorozatfelvétel funkcióval és Leica DC Vario-Elmarit objektívvel kerülnek forgalomba. A Panasonic augusztus 27-én tervezi az új modellek forgalmazásának kezdetét Japánban és az Egyesült Államokban. Európában szeptember hónap folyamán jelennek meg az újdonságok.

A DMC-FX5 és DMC-FX1 utódaiként megjelenő 5.0-megapixel felbontású DMC-FX7 és a 4.0-megapixeles DMC-FX2 a piac első olyan kompakt modelljei, amelyek MEGA O.I.S. képstabilizátorral, 3x optikai zoommal (ami egy 35 mm-es filmes gépnél megfelel egy 35 mm-105 mm objektívnek) és nagyméretű LCD kijelzővel (2.5″ az FX7-hez és 2.0″ az FX2-höz) vannak felszerelve. Az LCD kijelző „Power LCD” üzemmódban is üzemeltethető, ami 40%-al megnöveli a panel fényerejét, így erős külső fénynél is jól látható marad. Mindezek a szolgáltatások és technikai fejlesztések elférnek a parányi – 94.1 mm x 50 mm x 24.2 mm – vázban, ami 33%-os méretcsökkenést jelent az előző modellekhez képest.

Ahogy a digitális fényképezőgépek egyre kisebbekké válnak, úgy válik egyre fontosabbá a kézremegés okozta képtorzulások kiszűrésének megoldása. A MEGA O.I.S. képes a kéz remegését hatékonyan kiegyenlíteni. Ezt a hatékonyságot egy Giroszenzor teszi lehetővé, amely a legapróbb rezgést is érzékeli és jelet küld egy lineáris motoregységnek, amely elvégzi az objektív lencsetagjainak szükségszerű beállításait. Az új modelleknél ez a kiegyenlítő rendszer az új Venus áramkörös LSI II-be van integrálva, így a kézremegés észlelése és korrekciója még gyorsabban történik. Ez a gyorsaság a fényképezőgép használójának élesebb és tisztább felvételekben mutatkozik meg. Az új MEGA O.I.S. lehetővé teszi a telefotók és éjszakai felvételek készítését állvány nélkül is.

A Panasonic megnövelte a gyors képfeldolgozást végző Venus áramkörös LSI teljesítményét, amely így még gyorsabbá vált és a kapott képek még élethűebbek lettek. A Venus áramkörös LSI II több mint 10%-al jobb vízszintes és függőleges képfelbontást biztosít, csökkenti a sötétebb tónusú részletek képzaját, valamint tökéletesebb színképzést tesz lehetővé a 12 színtengely egymástól független beállíthatóságával. A megnövelt teljesítményű, többfunkciós képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően a fényképezőgépek reakcióideje is tovább csökkent, így ma már a Panasonic modellek büszkélkedhetnek a legrövidebb késleltetési idővel (az autofókusz beállításához szükséges időt leszámítva.) – kb. 0,006mp (FX2) / 0,008mp (FX7) – valamint a két egymást követő expozíció közötti legkisebb időigénnyel: kb. 0,3mp (FX2) / 0,4mp (FX7). A szintén új Végtelenített Sorozatfelvétel funkcióval pedig csak az SD memóriakártya kapacitása korlátozza a sorozat mennyiségét.

A LUMIX DMC-FZ3 12x optikai zoomja (ami egy 35 mm-es filmes gépnél megfelel egy 35 mm-420 mm objektívnek) kiváló, F2.8 fényerővel rendelkezik az egész zoom tartományban. Ez a modell még a távoli tárgyakat is kivételes tisztasággal és részletességgel képes megörökíteni. A méltán világhírű Leica cég kiváló Leica DC Vario-Elmarit objektívvel szerelt LUMIX digitális fényképezőgépek a filmes gépekkel megegyező színárnyalást és színhatást képesek elérni. A 3.1-megapixel felbontású DMX-FZ3 csupán 290g-ot nyom, ami 10%-al kevesebb mint az előző modell tömege.

A Panasonic a profi felhasználókra is gondolt. Az 5.0-megapixel képfelbontásra képes LUMIX DMC-FZ20 12x optikai zoomja F2.8 fényerővel bír, valamint többféle manuális beállítás – így az állítógyűrűvel szabályozható fókusz, illetve a külön-külön beállítható blendeérték és expozíciós idő – is megvalósítható. A manuális expozíciós beállítások lehetővé teszik, hogy az alkotói eszköztár bővítéseként szándékosan túl- vagy alulexponált képeket készíthessünk – épp úgy, mint egy filmes géppel.

Mindegyik új modell rendelkezik beépített USB porttal és SD memóriakártya-nyílással, így sokféle SD kártyás csatlakozási lehetőség nyílik meg előttünk: PC-k, TV készülékek, DVD felvevők, hogy néhányat említsünk.

Az új termékekkel kapcsolatban Mr. Mamoru Yoshida, a Panasonic AVC Networks Company cég DSC üzleti & fejlesztési központ igazgatója elmondta: „Ezekbe az új modellekbe saját fejlesztéseink legjavát – például a MEGA O.I.S. és a Venus áramkörös LSI II – éppúgy beépítettük mint a Leica Camera cég fejlett optikai technológiáját. Az eredményül kapott rendkívüli minőség – ami a kompakt és csúcsmodell LUMIX gépeket egyaránt jellemzi – izgalommal vegyes várakozással tölt el bennünket. A sokféle igény kielégítésére tett erőfeszítéseink eredményeképp úgy gondoljuk, hogy képesek leszünk a digitális fényképezőgépek iránti vásárlói érdeklődés fenntartására, vagy további növelésére is.”

A vállalat becslése szerint 2004-ben a japán piac igénye 1 millióval 9,5 millió darabra bővül, és 2005-ben várhatóan túllépi a 10 millió darabot.