Sony: Rekord felbontású ultrakompakt

0

A Sony már régóta élen jár a digitális képalkotás, digitális képfeldolgozás világában. CCD-it világszerte használják különböző cégek a mobiltelefonoktól kezdve az ultra-kompakt és kompakt kategóriájú digitális fényképezőgépeken át a cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgépekig, hogy a többi területet ne is említsük. A Sony fejlesztései meghatározóak az egész világ digitális fényképezőgép-piacára nézve.


A mai bejelentés is mérföldkőnek tekinthető a digitális fényképezőgépek történelmében, hiszen most jelent meg elsőként ultra-kompakt fényképezőgép 7 Mpixeles felbontással.
Az 1/1,8″ tokozott méretű, 7,41 Mpixel teljes pixelszámú CCD-t használó DSC-P150 legnagyobb felbontásban 3072×2304 pixeles képeket készít. A téma CCD-re vetítését Carl Zeiss Vario-Tessar optika biztosítja, melynek fényereje F2,8-5,6 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolsággal. Az állóképek mellett VGA felbontású videók is rögzíthetők. A pontos paraméterek adatlapunkon olvashatók.



Sajtóközlemény:

7,2 megapixeles felbontásával a Sony Cyber-shot P150 új mércét állít fel a minőségi kompakt fényképezőgépek kategóriájában

A Sony lenyűgöző teljesítményű Carl Zeiss Vario-Tessar objektívvel felszerelt és stílusos alumínium készülékházba burkolt, 7,2 megapixel felbontású kompakt fényképezőgépe áttöri a felbontás korlátait.

Megdöbbentő fényképek
Hogyan lehet valami, ami ilyen parányi, ekkora teljesítményű? Még a divat iránt legjobban elkötelezett fotósok számára is elég elegáns, parányi Cyber-shot P150 hatalmas, 7,2 Megapixel tényleges felbontású képek készítésére képes és a világhírű Carl Zeiss által gyártott 3X-os optikai zoommal rendelkező kibukkanó objektívvel van felszerelve. A Cyber-shot P150 használatával elfelejtheti az akkumulátor kapacitása miatti aggodalmakat, mivel a fényképezőgép megnövelt STAMINA képességének köszönhetően akár 320 csúcsminőségű képet (CIPA szabvány szerint mérve) készíthet egyetlen feltöltéssel. És a kimagasló tulajdonságok sora itt még nem ér véget.

Felülmúlhatatlan működés
A P150 lelke a Sony nagy teljesítményű, egyedülálló Real Imaging Processor-a. Ha ez az egység irányítja az eseményeket, akkor biztos lehet abban, hogy a színek teltebbek, a képek tisztábbak és általánosságban jobb minőségűek lesznek. Ezen kívül maximálisan kihasználja az akkumulátor kapacitását, így a teljesítményt a korábbi modellekhez képest megdöbbentő, 90 százalékkal megnöveli. Sőt mi több, a Sony Real Imaging Processor-a szintén jelentős mértékben gyorsítja a fényképezőgép működési sebességét, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy lemarad a fontos eseményekről.

Hatékony formatervezés
Tenyérbe simuló mérete ellenére a Cyber-shot P150 még mindig jelentős méretű 1,8-colos LCD kijelzővel rendelkezik, ami a hatékony helykihasználás érdekében belesimul az alumínium készülékház síkjába. A részletek ilyen mértékű kidolgozása tükröződik a fényképezőgép belső kialakításában is, amire precíziós mérnöki megmunkálás és a kompakt optika jellemző. A Sony további csatlakoztatási lehetőséget biztosít a Cyber-shot P150 számára egy külön beszerezhető dokkoló egység, a Cyber-shot állomás jóvoltából. Ennek használatával a fényképezőgép csatlakoztatható egy PC-hez, nyomtatóhoz vagy AV berendezéshez, ahol egy távvezérlő segítségével a képek a televízió képernyőjén is megtekinthetők, miközben a fényképezőgép akkumulátora töltődik. Természetesen a Sony név garantálja, hogy a fényképezőgép rendelkezik mindazzal a beépített csatlakoztatási lehetőséggel, amire a mindennapos használat során szükség lehet, többek között az USB 2.0 és a korszerű PictBridge szolgáltatás, melynek segítségével fényképei közvetlenül egy ilyen rendszerrel kompatibilis nyomtatón kinyomtathatók, anélkül hogy szüksége lenne egy PC-re is.

Fényképezzen bárhol
Felejtse el a megfelelő fényviszonyok miatti aggodalmat; csak válassza ki a kilenc helyszínválasztási üzemmód egyikét, amellyel bármilyen körülmények között tökéletes képeket készíthet. A fényképezőgép természetesen teljesen automatikus, de ha egy kicsit kreatívabb szeretne lenni, akkor egy egyszerű kézi expozíciós üzemmód is rendelkezésére áll. És ez nem csak a fényképekre vonatkozik. A Cyber-shot P150 MPEG mozgóképek felvételére is képes, amelyek azután egy televízió képernyőjén teljes méretben lejátszhatók. Igazán sokoldalú fényképezőgép!

A Cyber-shot P150 részletesen
A Cyber-shot P150 az első olyan kompakt Sony fényképezőgép, amely a fejlett Super HAD CCD jóvoltából 7,2 Megapixel tényleges felbontással rendelkezik, és lenyűgözően karcsú alumínium készülékházban (108 mm × 51,5 mm × 26,6 mm) kapott helyet. És ez még nem minden; a Cyber-shot P150 ezen felül egy 3x-os optikai zoom-mal rendelkező Carl Zeiss Vario-Tessar objektívvel van felszerelve. A fényképezőgép kompakt méreteit szolgáló előbukkanó mechanizmussal ellátott zoom lenyűgöző képeket garantál, ami a lencse felülmúlhatatlan minőségének és a Carl Zeiss-nek az optikai tervezés terén szerzett több mint 100 éves tapasztalatának köszönhető.
Az 1,8-colos LCD ideális a képek kijelöléséhez és megtekintéséhez, míg az új animált és nagyméretű ikonok olyankor kerülnek használatba, amikor a felhasználó megváltoztatja a Makró, a Vaku vagy az Időzítő beállításait.
A használat megkönnyítése és a körülmények széles skálája között megvalósítható automatikus működés elősegítése érdekében a DSC-P150 által nyújtott kilencféle Helyszínválasztási üzemmód olyan környezeti viszonyokat is képes kezelni, mint a gyertyafény, a hómező, a tűzijáték és a tengerpart, vagy olyan alkalmakkor használhatók, amelyek a nagy zársebesség alkalmazását, vagy a „lágy expozíció” funkció használatát követelik meg. Az Automatikus Expozíció és a Program-automatika mellett a fényképezőgép egy egyszerű Kézi Expozíciós üzemmóddal is rendelkezik.
A DSC-P150 beépített csatlakoztatási lehetőségei között megtalálható a Sony Memory Stick és a Memory Stick PRO támogatás, a nagy sebességű USB 2.0 és a PictBridge interfész továbbfejlesztett változata. Ennek segítségével a Cyber-shot P150 közvetlenül egy ilyen rendszerrel kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztatható, számítógép használata nélkül.
Rövid videofelvételek készítéséhez a Cyber-shot P150 a külön beszerezhető Memory Stick PRO adathordozó alkalmazása esetén a nagy felbontású, MPEG Movie VX Fine (640 x 480, másodpercenként 30 képpel) rendszert, míg a mellékelt Memory Stick használatakor az ilyen feladatokra több mint elegendő MPEG Movie VX Standard rendszert kínálja.
A Cyber-shot P150 2004. szeptemberében kerül kereskedelmi forgalomba Európa-szerte.

A Valósidejű Képalkotó Processzor és a STAMINA
A Sony által kifejlesztett Real Imaging Processor különbözteti meg a Cyber-shot P150 készüléket a kategória többi kompakt fényképezőgépétől. Ez a különleges mérnöki munkával létrehozott chip számos területen növeli a készülék teljesítményét, többek között a színreprodukciót és a jel-zaj arányt, ami drámai módon megnöveli a kép minőségét. A gyorsabb bekapcsolást és a nagyobb sebességű zárműködést (a zárkésés és a záridő intervallum csökkentésével) biztosítva a Sony chip kilenc képből álló nagy sebességű sorozatfelvétel készítését is lehetővé teszi.
A hatékony energiafelhasználású Real Imaging Processor-hoz kapcsolódóan a mellékelt NP-FR1 InfoLITHIUM akkumulátor használatával akár 320 képet is készíthet (CIPA szabvány szerint mérve) normál felvételi körülmények között. Az előző modellekben bevezetett fejlesztésekre alapozva a processzor további 90 százalékkal javítja az akkumulátor teljesítményét.

A Cyber-shot állomás és kiegészítők
Ez az igen kompakt fényképezőgép kompatibilis a Cyber-shot dokkolóállomással is. Ez a külön megvásárolható kiegészítő USB 2.0, nyomtató és AV csatlakoztatási lehetőséget, valamint vezeték nélküli távvezérlési lehetőséget és akkumulátortöltési funkciót biztosít, amellyel tökéletes társa lehet a hiper-hordoz-ható és egyszerűen használható Cyber-shot P150-nek. A kiegészítők között megtalálható még az LCS-PHE puha táska, amely külön zsebbel rendelkezi egy Memory Stick és egy akkumulátor számára. A valódi bőrből készült táska vállon és derékon is hordozható.