Két új Canon Pixma nyomtató: iP 3000 és iP 4000

0

A Canon bejelentette Pixma iP 3000 és iP 4000 nagy felbontású és nagy sebességű tintasugaras nyomtatóit. Az akár 4800×1200 dpi felbontásnak és a FINE technológiának köszönhetően kiváló fotók nyomtatására is alkalmasak a készülékek amellett, hogy max. 25 illetve 22 lap/perc sebességgel képesek monokróm szöveg nyomtatására (15 lap/perces színes-, 0,86 lap/perc fotónyomtatás, 36 mp 10×15 cm-es fotó). A 4 különálló tintatartály gazdaságos utántöltést tesz lehetővé.



Sajtóközlemény:

PIXMA iP 3000 és iP 4000
Nagy felbontás, nagy sebesség, elegáns külső

A Canon szeptemberben Magyarországon is megjelenik a PIXMA sorozat első modelljeivel. A modern irodai és otthoni környezetbe egyaránt tökéletesen illeszkedő, igényes megjelenésű PIXMA sorozat most piacra kerülő, személyi használatra szánt készülékei 4800×1200 dpi felbontással nemcsak dokumentumok kiváló minőségű kinyomtatására, hanem fényképek valódi fotó-minőségű megjelenítésére is alkalmasak. A FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) technológiával készült nyomtatófejek 2 pikoliteres tintacseppekkel dolgoznak, így mindkét készülék gazdaságosan képes fényes felületű, szegélynélküli fényképeket nyomtatni – akár közvetlenül a digitális fényképezőgépekről és videokamerákról is.

A PIXMA iP4000 és iP3000 egyaránt a konvencióktól elrugaszkodott megjelenésű, ehhez társul a 2 pikoliteres tintacseppecskékkel végzett, valóban fotólabor-minőségű nyomtatás és a 25 lap/perces illetve 22 lap/perces nyomtatási sebesség. A radikálisan korszerűsített formatervezés a Canon azon felismerését tükrözi, miszerint a felhasználók egyre inkább olyan termékeket választanak, amelyek az esztétika és a funkcionalitás terén egyaránt kiemelkedőek. A sima, letisztult vonalakban megtestesülő, kiváló minőségű anyagból készült csillogó szürke felület futurisztikus megjelenést kölcsönöz a nyomtatóknak.
„A PIXMA sorozat egyértelműen túllép a hagyományos irodai eszközök megjelenési formáján.” – mondta a bejelentés alkalmával Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Az minden tekintetben integrált funkcióknak és az újszerű tervezési elveknek köszönhetően ez a két nyomtató bárhol elhelyezhető a munkahelyen vagy nappaliban, és garantáltan illeszkedik a környezetbe.”

Személyi fotólabor
A FINE-technológiával a Canon saját, a szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan magas fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. Az új PIXMA nyomtatók mindegyikében FINE nyomtatófejek dolgoznak. Az ezekben található Micro-Nozzles fúvókák olyan páratlan sebességgel, megbízhatósággal, konzisztenciával és pontossággal juttatják papírra a mikroszkopikus méretű tintacseppeket, ami a hagyományos, több alkatrészből összeállított nyomtatófejekkel nem lenne lehetséges. A PictBridge szabványnak megfelelő készülékekkel lehetőség nyílik arra is, hogy a korszerű (a szabványt támogató) digitális fényképezőgépek vagy videokamerák csatlakoztatása után számítógép közbeiktatása nélkül azonnal kinyomtathatók legyenek a felvételek. A szegélynélküli nyomtatásra hitelkártya-méretű, 10×15 cm-es, 13×18 cm-es és A4 méretű hordozó esetén is lehetséges.
A nyomtatók fotólabor-minőségű nyomtatási képességeit a mellékelt hatékony szoftverek teszik teljessé – az Easy-PhotoPrint és a PhotoRecord gyors és egyszerű módot kínál egyedi nyomatok, albumok és egyebek készítéséhez.

Túl a fotólabor minőségen
Az iP4000 a Canon úttörő ContrastPLUS technológiájának köszönhető kivételesen éles, kontrasztos nyomataival a hagyományos fotóminőséget is meghaladja. A ContrastPLUS a nagyobb kontraszt érdekében festék-alapú fekete tintát használ – Az extra tinta bevezetése egyaránt elnyeri majd a laborminőségű fotónyomatokra vágyó „szigorú” felhasználók tetszését, de azok sem csalódnak, akiknek a hagyományos, pigment-alapú fekete tintával kinyomtatott dokumentumokra van szüksége.

Gyorsabb, mint valaha
A FINE nyomtatófejek rövidebb idő alatt több tintát juttatnak a papírra, ami jóval kisebb nyomtatási időket eredményez. Az iP3000 és az iP4000 sokkal gyorsabb, mint kategóriájuk egyéb nyomtatói: mindkét készülék képes mindössze 36 mp alatt elkészíteni egy 10×15 cm méretű, szegélynélküli fotót, vagy 28 mp alatt kinyomtatni egy teljes A4 oldalt. Az iP3000 22 lap/perc (monokróm) és 15 lap/perc (színes), míg az iP4000 25 lap/perc (monokróm) és 17 lap/perc (színes) nyomtatási sebességet kínál.

Különálló tintatartályok
Minden tinta átlátszó, külön cserélhető tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében mindig csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó-program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót – ha pedig a rendelkezésre álló tinta már az adott oldal befejezéséhez sem elegendő, akkor a készülék automatikusan leállítja a nyomtatást.

2 utas adagolás – az elhelyezés szabadsága
A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt, hogy a lehető legnagyobb szabadságot adjon a felhasználónak a nyomtató környezetét illetően. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa az otthoni környezethez is illeszkedik, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a helytakarékos elhelyezés lehetőségével: a hagyományos lapadagoló („J” alakú papírút) mellett az „U” alakú papírutat megvalósító papírkazettával is felszerelték, ami használatukat (vagy tárolásukat) akár a könyvespolcon, vagy más szűk helyen is biztosítja. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét dokumentum-fajta leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. A 2 utas papíradagolást, az automatikus kétoldalas nyomtatást és a CD-R/DVD nyomtatást a nyomtatók tervezésének történetében először úgy integrálták a fejlesztők, hogy az nem csökkentette az esztétikai és praktikusság szempontjait.

Új nyomathordozók
A Canon új médiái kiterjesztik a nyomtatók kreatív illetve praktikus használatának lehetőségeit:
– Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 13×18 cm-es méretben. A normál csomagolás mellett a média-készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101): a csomag egy kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, amely alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.
– Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401), amely ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.
– Fotó matricák (Photo Stickers PS-101): a 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok egyedi felhasználási lehetőséget kínálnak.

Könnyű fotó- és weblap-nyomtatás
Mindkét nyomtatóhoz az alábbi programokat mellékelik:
– Easy-PhotoPrint: három egyszerű lépésben teszi lehetővé a képek kinyomtatását. Különböző opciókkal segít (pl.: a média kiválasztása, skálázás), de olyan funkciókat is tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése), ami a nem fókuszban lévő arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (Vörösszem-effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (Digitális arc-simítás), ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá.
– Easy-WebPrint (csak Windows alatt): az Explorer eszköz-sorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.
– Easy-CDLabelPrint: a nyomtatható CD és DVD lemezekre kerülő képek egyszerű elkészítéséhez és kinyomtatását teszi lehetővé.

A PIXMA iP 4000-es és az iP 3000-es modell várhatóan szeptember végén jelenik meg hazai szaküzletekben és áruházláncokban.


Canon PIXMA iP3000 nyomtató
Felbontás Akár 4800 x 1200 dpi
Nyomtató egység 4 tinta, 2 pl-es Micro-Nozzles technológia, FINE
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 22 lap/perc (Max), 15 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 15 lap/perc (Max), 11 lap/perc (Std); Teljes A4 lap: akár 2,3 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – fotó A4: akár 0,86 lap/perc (Max)
Szegély nélkül: 10 x 15 cm: 36 mp (Max)
Média típusa Normál papír, Boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), T-shirt Transfer (TR-301), Photo Stickers (PS-101)
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Automatikus lapadagoló: 150 lap
Kazetta: 150 lap
CD-R / DVD tálca: 1 nyomtatható CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapfunkció
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és Hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, Letter, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm
Szegély nélküli nyomtatás Lehetséges: Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper használatakor A4, 10×15 cm, 13 x 18 cm és hitelkártya méretben
Kétoldalas nyomtatás Lehetséges Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, Letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok Egyedi tintapatron technológia – 4 külön cserélhető tintatartály (BCI-3eBK, BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y)
Fekete tintatartály kapacitása 330 oldal 5% fedettség esetén(*1)
1500 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(2)
Színes tintatartály(ok) kapacitása 460 oldal színenként 5% fedettség esetén(*2)
Cián: 570 oldal, Magenta: 440 oldal, Sárga 380 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(*2)
PC interfész és csatlakoztatás USB
Fényképezőgép interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis fényképezőgépekről és kamkorderekről.
Közvetlen nyomtatás fényképezőgépről Kompatibilitás: Exif 2.21 vagy korábbi, DPOF
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows Me vagy Windows 98 rendszert futtató PC, USB interfész(*3), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: Windows XP/2000 – 50 MB, Windows Me/98 – 15 MB. Mac: Mac OS 9.x vagy Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macinrtosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS 9.x – 30 MB, Mac OS X v10.2.1 vagy újabb – 100 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac:Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord, CD-LabelPrint
Mac: Easy-PhotoPrint, CD-LabelPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Energiafogyasztás Készenlét: kb. 0,5W, nyomtatás kb. 15W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 OC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom
Zajszint kb. 35 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 418 x 286 x 170 mm
Tömeg kb. 6,5 kg
(*1) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A monokróm módban megadott nyomtatási mennyiség kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(*2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A színes módban megadott nyomtatási kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(*3) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált.
A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.
A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.


Canon PIXMA iP4000 nyomtató
Felbontás Akár 4800 x 1200 dpi
Nyomtató egység 5 tinta, Micro-Nozzles technológia, FINE, 2 pl és ContrastPLUS
Színkezelés ICM, ColorSync, Exif Print
Nyomtatási sebesség – monokróm Akár 25 lap/perc (Max), 15 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – színes Szöveg és grafika: akár 17 lap/perc (Max), 11 lap/perc (Std); Teljes A4 lap: akár 2,3 lap/perc (Std)
Nyomtatási sebesség – fotó A4: akár 0,86 lap/perc (Max)
Szegély nélkül: 10 x 15 cm: 36 mp (Max)
Média típusa Normál papír, Boríték, Photo Paper Pro (PR-101), Photo Paper Plus Glossy (PP-101), Photo Paper Plus Double Sided (PP-101D), Photo Paper Plus Semi-gloss (SG-101), Glossy Photo Paper (GP-401), Matte Photo Paper (MP-101), High Resolution Paper (HR-101N), Fólia (CF-102), T-shirt Transfer (TR-301), Photo Stickers (PS-101)
Média tömege Lapadagoló: 64-105 g/m2-ig. Canon speciális média 273 g/m2-ig.
Média adagolása Lapadagoló: 150 lap; Kazetta: 150 lap; CD-R / DVD tálca: 1 nyomtatható CD-R vagy DVD
CD-R nyomtatás Alapfunkció
Média mérete Lapadagoló: A4, B5, A5, Letter, Legal, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm és Hitelkártya (54x86mm)
Kazetta: A4, B5, A5, Letter, Boríték (DL vagy normál 10), 10×15 cm, 13×18 cm
Szegély nélküli nyomtatás Lehetséges: Photo Paper Pro, Photo Paper Plus Glossy, Photo Paper Plus Double Sided, Photo Paper Plus Semi-gloss, Glossy Photo Paper vagy Matte Photo Paper használatakor A4, 10×15 cm, 13 x 18 cm és hitelkártya méretben
Kétoldalas nyomtatás Lehetséges Photo Paper Plus Double Sided vagy normál papír használatával A4, B5, A5, Letter és 13 x 18 cm méretben
Tintapatronok Egyedi tintapatron technológia – 5 külön cserélhető tintatartály (BCI-3eBK, BCI-6BK, BCI-6C, BCI-6M, BCI-6Y)
Fekete tintatartály kapacitása BCI-3eBK: 330 oldal 5% fedettség esetén(*1);
BCI-6BK: 440 oldal 5% fedettség esetén(*2)
BCI-3eBK: 1500 oldal, BCI-6BK: 2000 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(*2)
Színes tintatartály(ok) kapacitása 440 oldal színenként 5% fedettség esetén(*2)
Cián: 550 oldal, Magenta: 430 oldal, Sárga 360 oldal (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra nyomtatásakor)(*2)
PC interfész és csatlakoztatás IEEE 1284 párhuzamos port és USB
Fényképezőgép interfész és csatlakoztatás Közvetlen nyomtató port: közvetlen fotónyomtatás PictBridge és Bubble Jet Direct kompatibilis fényképezőgépekről és kamkorderekről.
Közvetlen nyomtatás fényképezőgépről Kompatibilitás: Exif 2.2 vagy korábbi, DPOF
Szükséges operációs rendszer Windows: Windows XP, Windows 2000, Windows NT4.0, Windows Me Windows 98 vagy Windows 95 rendszert futtató PC, USB interfész(*3), CD-ROM meghajtó. Szabad merevlemez kapacitás: Windows XP/2000/NT4.0 – 50 MB, Windows Me/98/95 – 15 MB.
Mac: Mac OS 9.x vagy Mac OS X v10.2.1 vagy újabb rendszert futtató Macinrtosh számítógép, USB interfész. Szabad merevlemez kapacitás: Mac OS 9.x – 30 MB, Mac OS X v10.2.1 vagy újabb – 100 MB.
Meghajtó szolgáltatások Windows: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Kép optimalizálás (Image Optimizer), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac OS 9.x: Fotó optimalizálás (Photo Optimizer PRO), Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mac OS X: Képzaj csökkentés (Photo Noise Reduction), Élénk színek (Vivid Photo)
Mellékelt szoftverek Windows: Easy-WebPrint, Easy-PhotoPrint, PhotoRecord, Easy-PrintToolBox, CD-LabelPrint
Mac: Easy-PhotoPrint, CD-LabelPrint
Áramforrás AC 220-240 V, 50/60 Hz
Energiafogyasztás Készenlét: kb. 0,5W, nyomtatás kb. 16W
Üzemi hőmérséklet tartomány 5 – 35 oC
Üzemi páratartalom tartomány 10 – 90% relatív páratartalom
Zajszint kb. 35 dB(A) (legjobb minőségű nyomtatás esetén)
Méretek (Sz x H x M) 418 x 286 x 170 mm
Tömeg kb. 6,7 kg
(*1) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A monokróm módban megadott nyomtatási mennyiség kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (1500 karakter/oldal, normál szöveg, normál mód, normál papír, Windows XP, Word 2003) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(*2) A nyomtatási mennyiség változhat a dokumentumok tartalmától és a beállított nyomtatási módtól függően. A színes módban megadott nyomtatási kiszámításánál a laboratóriumban 4 különböző nyomtatóval a tinta kifogyásáig nyomtattak (ISO/JIS-SCID N5 tesztábra, normál mód, normál papír, Windows XP, Photoshop 7.0) és a kinyomtatott oldalak átlagát vették.
(*3) Az USB kapcsolat csak előre telepített Windows XP/2000/Me/98 rendszert futtató PC esetén garantált.
A feltüntetett adatok előzetes figyelmeztetés nélkül változhatnak.
A nyomtatási sebességek függhetnek a számítógép rendszer adottságaitól és a kinyomtatott dokumentumok tartalmától.