A zászlóshajó: Nikon D2X

0

A Nikon D2X igen nagy felbontású digitális váz. A gépben alkalmazott CMOS szenzor 12,8 Mpixeles, méretéből adódóan 1,5x-es képkivágás faktorú. A gép érzékenysége ISO100 és ISO800 közötti. Sorozatfelvételkor másodpercenként 5 12,4 Mpixeles, vagy 8 6,8 Mpixeles fotót készíthetünk a géppel (utóbbi esetén a fényképezőgép képkivágást alkalmaz, a képkivágás faktor ekkor 2x lesz). A ritkább FireWire csatlakozás helyett a hasonlóan gyors Hi-Speed USB2.0 csatlakozást választották. A képek áttöltése nem csak USB 2.0 kábelen, hanem vezetéknélküli megoldásokkal is lehetséges, a WT-1 segítségével FTP-szerverre, a WT-2 segítségével a PTP/IP protokoll segítségével közvetlenül számítógépre küldhetők a fotók.





Sajtóközlemény:

Nikon D2X
A csúcsminőségű professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép 12,4 millió hasznos képpont rögzítésére képes, és precíz, nagy sebességű teljesítményt nyújt.



Tokió – A Nikon Corporation örömmel jelenti be nagy precizitású, nagy sebességű, Nikon DX formátumú képérzékelővel rendelkező professzionális digitális fényképezőgépét: a Nikon D2X-et.

A D1 sorozat 1999-ben a D1 digitális SLR megjelenésével kezdődött, amelyet a D1X, egy megnövelt pixelszámú professzionális modell követett, majd ezután jelent meg a nagy sebességű fényképezésre képes D1H. 2003-ban a Nikon bevezette a D2H-t, amely nem csak új, innovatív funkciókkal és tulajdonságokkal rendelkezett, hanem kis súlyú és könnyen kézben tartható vázzal is. Ettől az időtől fogva a fokozatosan megnövekedett a kereslet egy olyan digitális tükörreflexes fényképezőgép iránt, amely a D2H nagy teljesítményét magasabb pixelszámmal ötvözi.

A D1 modell 1999-es megjelenése óta valamennyi Nikon digitális SLR fényképezőgép, a fogyasztói modellektől kezdve a professzionális típusokig ugyanazzal a Nikon DX formátumú képérzékelővel rendelkezett. A D2H nyomdokain haladva a D2X modell ugyanazt a teljesítményt és innovatív kialakítást nagyobb pixelszámú Nikon DX formátumú képérzékelővel kombinálja. A D2X megnövelt képminőséget eredményező nagyobb pixelszámát egy új CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) képérzékelő beépítése biztosítja, s így a hasznos képpontok száma 12,4 millióra emelkedett.

Ezen kívül megnövekedett a fényképezési sebesség sorozatfelvétel módban, amit egy 4 csatornás kiírási módszer segítségével sikerült elérni, ami azt jelenti, hogy felgyorsult a képadatok rögzítése a képérzékelőről a memóriakártyára. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a D2X a 12,4 millió képpontos JPEG vagy RAW képeket sorozatfelvétel módban 5 kép/mp sebességgel készítse.

A High Speed Cropped funkció révén (amely levágja a kép széleit és a középső 6,8 megapixeles részét rögzíti) a sorozatfelvétel sebessége elérheti a másodpercenkénti 8 képet is.

Az új „dual-area” képérzékelő mellett valamennyi képfeldolgozó funkciót teljesen újraterveztünk vagy továbbfejlesztettünk. Az optimális színeloszlás érdekében az analóg és a digitális képfeldolgozásnál egyaránt javítottunk a színtónusok tulajdonságain. Sőt, a digitális feldolgozás megnövelt pontossága az ASIC integrált áramkör által sokkal jobb árnyékolási átmeneteket eredményez a színváltozások határain, amely olyan témáknál fontos, amelyeknél egy színtartományon belül hajszálnyiak a tónusok közötti különbségek (pl. kék égbolt).

A D2X a legújabb nyomtatók nagy részében megtalálható sYCC színprofilt is támogatja. Ez azt jelenti, hogy a konvencionális színprofilokhoz képest szélesebb színtartomány reprodukciójára van lehetőség a JPEG képek nyomtatása során. A professzionális fotósok minden bizonnyal örömmel fogadják, hogy az Adobe RGB a három szín mód mindegyikében kiválasztható. A megnövekedett színtartomány révén az Adobe RGB profil ideális megoldást nyújthat a professzionális fotósmunka mindegyik fázisában, és a Nikon Electronic Format (NEF) fájl előnyeit dicséri.

A képfeldolgozási technológiák és a 3D-Color Matrix Metering II (3D színes mátrix) fénymérési mód kombinációja – karöltve a D2X új algoritmusaival – csodálatos, akár 12,4 megapixeles fényképek rögzítését is lehetővé teszi, amelyek kielégítik a profi fotósok igényeit a részletekben, színekben és kiváló tónustartományban gazdag nagy méretű fájlok iránt.

Az olyan funkciók, mint az R (piros), G (zöld) és B (kék) színcsatorna-specifikus hisztogram-megjelenítés, a Világidő (World Time) funkció és a 2-10 képből álló többszörös expozíció lehetősége csupán néhány példa a D2X által nyújtott kezelhetőségnek és kényelmi funkcióknak. Természetesen az elődtől, a D2H-tól örökölt tulajdonságok maradéktalanul megmaradtak, beleértve a kiváló nagy sebességű fényképezési teljesítményt, a villámgyors rendelkezésre állási időt, a mindössze 37 milliszekundumos kioldási késedelmet és a 11 mezős automatikus élességállítási rendszert, amelyek mindegyike lehetővé teszi, hogy a fotós a fényképezésre koncentrálhasson anélkül, hogy az optimális eredményhez időt rabló beállításokkal kelljen vesződnie.

Mint a Nikon Total Imaging System (Teljes képalkotó rendszer) formáció tagja, a D2X kompatibilis a Nikon exkluzív DX Nikkor objektívjeivel, továbbá a Nikon 35 mm-es és digitális gépeivel is használható AF Nikkor rendszerrel. Az SB-800 vagy az SB-600 vakuval együtt a D2X maximálisra növeli a Nikon Kreatív Világítási Rendszerében (Creative Lighting System) rejlő lehetőségeket: a nagy pontosságú vakuteljesítményt, beleértve az i-TTL vakuvezérlést és a Nikon Fejlett Vezeték Nélküli (Advanced Wireless Lighting) Vakurendszerének támogatását.

A Nikon WT-1 vezeték nélküli jeladója új utakat nyitott a digitális tükörreflexes fényképezés előtt, mivel lehetővé tette a képek közvetlen áttöltését a fényképezőgépről vezeték nélküli LAN rendszeren. A WT-1-en kívül az új IEEE802.11b/g kompatibilis WT-2 vezeték nélküli jeladó használatával a képek áttöltése biztonságosabbá és a legújabb protokollokkal is kompatibilissé válik. Mostantól a D2X fényképezőgép vezeték nélküli LAN rendszeren keresztül is vezérelhető a számítógépen telepített (opcionális) Nikon Capture 4 (4.2) szoftver segítségével.

A Nikon új kábeltípust is kifejlesztett: az MC-35-öt, amellyel a fényképezőgépet GPS műholdas helymeghatározó rendszerhez lehet csatlakoztatni – ezáltal a képinformációk olyan adatokkal is bővülhetnek, mint a felvételkészítés helyének földrajzi szélessége, hosszúsága és magassága.

A D2X-hez mellékelt PictureProject egy könnyen és kényelmesen használható szoftveralkalmazás. A D2X emellett kompatibilis a Nikon saját fotókidolgozási szoftverével is, az opcionális Nikon Capture 4 program 4.2 verziójával, amely hasznos eszköz a profi fotósok kezében. A Nikon Capture 4 (4.2) most gyorsabb képfeldolgozásra képes és szélesebb körű, új funkciókat is magában foglaló képfeldolgozó opciókkal rendelkezik.

A fényképezőgép ergonómikus stílusát a hírneves ipari formatervező, Giorgetto GIUGIARO kizárólag a Nikon új generációs fényképezőgépeihez tervezte.

Forgalmazás menetrendje: A Nikon Corporation világszerte 2005. januárjától kezdi forgalmazni a D2X fényképezőgépet.

Kiemelt tulajdonságok

Új képérzékelő eszköz 12,4 millió hasznos képponttal
Az új CMOS képérzékelő egyaránt biztosít kiváló képminőséget és nagy sebességet. A 12,4 millió hasznos képpontos, kiemelkedően nagy felbontás ellenére a fényképezőgép a 4 csatornás kiírási módszer segítségével villámgyorsan rögzíti a képadatokat.

Új képfeldolgozó algoritmus – kiváló minőségű képek
A Nikon D2X maradéktalanul kielégíti napjaink egyre növekvő fotográfiai igényét a nagyon nagy méretű képfájlok létrehozása terén. A kiváló minőséget azonban nem pusztán a magasabb pixelszám adja; a fotósok által igényelt kiemelkedő teljesítmény eléréséhez számos más technológia is szükségeltetik, és a Nikon legújabb fejlesztései ezeket célozzák meg. A 12,4 millió képpont mellett a Nikon legújabb képfeldolgozó technológiái révén ebből a pixelszámból a lehető legjobb képminőség (Total Image Quality) kinyerhető. A képérzékelőről érkező adatok analóg-digitális (A/D) konverziójában az analóg oldal pontossága terén végzett fejlesztések kulcsfontosságúak az elérhető legnagyobb teljesítmény biztosításában. A digitális konverziót követően az ASIC integrált áramkör képfeldolgozási pontosságának növelése érdekében egy új feldolgozási módszert vezettünk be a kép világosabb és sötétebb részei közötti átmenetek színtónusainak hatékonyabb megjelenítése terén.

Az sYCC tartomány reprodukálható színeinek, valamint az Adobe RGB színprofil szélesebb színtartományának támogatása.
Lehetővé vált a JPEG adatok megjelenítése a legújabb nyomtatók nagy részében megtalálható sYCC színprofil által nyújtott szélesebb színskála szerint, így a kiváló képminőség immár egy otthoni nyomtatóval is elérhető. Az Adobe RGB profil az sRGB-hez képest szélesebb színtartományt és ezáltal alkalmasabb megoldást kínál a professzionális fotósok számára. A D2X fényképezőgépben lehetőség van a képek utólagos feldolgozására és az Adobe RGB kiválasztására a fényképezőgép különböző üzemmódjaiban (Mode I, Mode III).

Sorozatfelvétel: 5 kép/mp 12,4 millió, 8 kép/mp 6,8 millió képpontos felbontással
A lélegzetelállító 12,4 millió képpontos felbontás kiválasztásakor a fotós joggal számíthatna a fényképezőgép lelassulására; de nem a D2X esetén. A fényképezőgép a legnagyobb felbontású – 12,4 megapixeles – képeket is 5 kép/mp sebességgel exponálja, és ez a tempó a 6,8 megapixeles felbontással másodpercenként 8 kép exponálását eredményezi; nincs még egy olyan fényképezőgép, amely ilyen sebesség mellett ilyen sokoldalú teljesítményre volna képes – csak D2X. A villámgyors képfeldolgozást nagy kapacitású puffer segíti: segítségével másodpercenként 5 felvétel készítése lehetséges – akár 15 képig.

Nagy sebességű vágott kép funkció
Az új High Speed Cropped funkció révén – amely levágja a kép széleit és annak középső, 6,8 megapixeles részét rögzíti – a sorozatfelvétel sebessége elérheti a másodpercenkénti 8 képet is. E a funkció segítségével a fotós hatékonyan pontosíthatja a látószöget, ami még inkább növeli a fényképezőgép teljesítményét és sokoldalúságát – különösen a telefotó és zoomos telefotó Nikkor objektívek használatakor.

Gyorsabb olvasási/írási sebesség a memóriakártya használatakor és USB 2.0 interfész a hatékonyabb képáttöltés érdekében
A Nikon csökkentette a memóriakártya elérési (írási/olvasási) idejét, a képek gyorsabb áttöltése érdekében pedig felhasználta a nagy sebességű USB 2.0 interfészt. Ezek a fejlesztések azt jelentik, hogy a felhasználó nem érzékel lassulást a memóriakártya használata (írása/olvasása) során, a képek áttöltése pedig a felbontás jelentős növekedése ellenére sem lett lassabb.

Kreatív beépített effektusok: „képátfedés” (Image Overlay) és többszörös expozíció (Multiple Exposure)
Az új Többszörös expozíció (Multiple Exposure) funkció egy képet készít max. 10 exponálásból. Mivel a túlexponálás elkerülése érdekében a megvilágítás mindegyik képen állítható, a végső, több expozíciót is magában foglaló kép optimális megvilágítású.
Az Image Overlay funkció a kiválasztott, a CF kártyán tárolt RAW (NEF) fájlokat összefésüli, és a fényképezőgépen egy új fájlt hoz létre.

Fejlett 3D színes mátrix fénymérés (3D Color Matrix Metering II): elkerülhető, hogy a kép világos részei kiégettek, az árnyékos részek pedig részletszegények legyenek
A Nikon elismert 3D-Color Matrix Metering II színmátrix fénymérési módja – a több képminta mellett – olyan új algoritmussal rendelkezik, amely mérsékli a világos, kiégett képrészletek előfordulását, és az árnyékos részek részletesség-csökkenését.

2,5 inch-es LCD monitor: megfelelően nagy a különböző beállítások és adatok megjelenítéséhez
A D2X nagy méretű, 2,5″, 235.000 képpontos, nagy felbontású LCD monitora tiszta megjelenítést biztosít, a nagyobb méretű betűk pedig a színkódolt menük könnyebb elérését segítik elő. A Legutóbbi Beállítások (Recent Settings) funkció segítéségével a fotós gyorsan betöltheti a D2X menürendszerében utoljára kiválasztott 8 beállítás egyikét.
A nagy méretű LCD monitoron az RGB hisztogram is egyszerűen megjeleníthető. Lehetőség van csatorna-specifikus ([R] vörös, [G] zöld vagy [B] kék) hisztogramok megjelenítésére is a részletes képellenőrzés érdekében.

Különféle funkciók: világóra, a portré pozícióban exponált képek automatikus elforgatása
A Világóra (World Time) funkciót a világ több pontján is tevékenykedő profi fotósok kedvéért építettük be a fényképezőgépbe.
A D70 fényképezőgépben már népszerűvé vált automatikus elforgatás funkció automatikusan elforgatja a függőleges (portré) tájolással exponált képeket, így azok az eredeti – portré – tájolással jelennek meg a hátsó LCD monitoron a visszajátszás során, ami különösen akkor hatékony, amikor a D2X segítségével Diabemutató (Slide Show) módban jelenítjük meg a képeket a monitoron vagy egy hagyományos TV képernyőn. Emellett a portré tájolással exponált képeket a PictureProject és a Nikon Capture 4 szoftver is automatikusan az eredeti helyzetbe forgatja.

GPS támogatás: helymeghatározási adatok a képinformációk között
Ezzel a funkcióval a műholdas helymeghatározási adatok – a földrajzi szélesség, hosszúság és magasság – a kép felvételi adatai között kerülnek eltárolásra. Az NMEA0183 kompatibilis GPS eszközökkel való összekapcsolás érdekében a Nikon kifejlesztette az új, opcionális MC-35 kábelt.

Kiváló reakciókészség: a D2H-ra is jellemző gyors üzemkészség és mindössze 37 milliszekundumos kioldási késedelem
A már a D2H fényképezőgépen is megszokott villámgyors üzemkész állapotba kapcsolás és ultra rövid kioldási késedelem lehetővé teszi, hogy a fotós a felvétel elkészítésére leginkább alkalmas pillanatra összpontosítson.

Váz: a kezelés könnyedsége, tartósság és vízálló kiépítés
A D2X a vázszerkezet szempontjából a D2H-ra emlékeztet, ugyanakkor a gombok kényelmesebben elérhető helyekre kerültek, így a kezelés könnyebbé vált. A D2X tartóssága és vízállósága azonban nem ér véget a váz speciális kialakításával. A fényképezőgép belső mechanizmusait (zárszerkezet, tükör kiegyensúlyozó) speciálisan úgy terveztük meg, hogy azok megfeleljenek a professzionális fényképezőgépekkel szemben támasztott elvárásoknak, különösen a maximális tartósság igényének.

A D2H pontossága: 11 mezős AF rendszer, külső fényérzékelő és 1005 pixeles RGB szenzor
A D2X fényképezőgépben természetesen helyett kapott a Nikon Multi-CAM2000 11 mezős AF szenzora, a fehér-egyensúly pontosságát növelő külső fényérzékelő és az expozíciós teljesítményt javító 1005 pixeles RGB szenzor is.

Kompatibilitás a Nikon Kreatív Világítási Rendszerével: a D2X támogatja az SB-800 és az SB-600 vakut
Az SB-800 vagy az SB-600 vakukkal való használat esetén a D2X támogatja a Nikon Kreatív Világítási Rendszerét (Creative Lighting System) és az i-TTL automatika által nyújtott precíz vakus fényképezést, a Fejlett Vezeték Nélküli Vakurendszer (Advanced Wireless Lighting) által kínált korlátlan kreatív lehetőségeket, továbbá olyan speciális funkciókat, mint az FV (Vakuérték) rögzítés és az automatikus nagy sebességű FP (Fókuszsík) vakuszinkron. A csatlakoztatott SB-80DX és SB-50DX vakukhoz hasonló eszközökkel a D2X a D-TTL vakuvezérlésre is képes.

A DX Nikkor objektíveken kívül a D2X több mint 50 különböző AF Nikkor objektívet is támogat.
A kimondottan a Nikon digitális SLR fényképezőgépeihez tervezett, folyamatosan bővülő DX Nikkor sorozatú objektíveken kívül a D2X-re számos hagyományos filmes géphez való AF Nikkor objektív is felhelyezhető.

Közvetlen áttöltés a fényképezőgépről vezeték nélküli LAN rendszeren: a D2X támogatja a WT-1/1A vezeték nélküli jeladót és az új IEEE802.11b/g kompatibilis WT-2/2A jeladót
A fotózás lehetőségeit jelentősen bővítő WT-1/1A mellett a D2X együttműködik a nagy sebességű, fejlett áttöltési protokollokkal és megnövelt biztonsági funkciókkal rendelkező, IEE802.11b/g kompatibilis WT-2/2A vezeték nélküli jeladóval is. A Nikon Capture 4 (4.2 vagy újabb verzió) használatakor lehetővé válik a fényképezőgép számítógép-vezérelt vezeték nélküli irányítása is.

A PictureProject, a Nikon D2X-hez készített szoftver frissített változatával a fényképek kezelése még élvezetesebb
A PictureProject egy intuitív szoftveralkalmazás, amely elősegíti a képek áttöltését, csoportosítását, egyszerű szerkesztését (NEF plug-in mellékelve) és nyomtatás előtti elrendezését.

Nikon Capture 4 (4.2 verzió) támogatás: a profi fotós munkáját segítő számos funkciót felvonultató szoftver
Fejlett funkcióival a Nikon Capture 4 kihagyhatatlan asszisztens napjaink professzionális fotósának munkájában. A D2X fényképezőgép megjelenésére a Nikon a 4.2 verzióra frissítette Nikon Capture 4 szoftverét, amelyben tovább nőtt a képfeldolgozás sebessége, és számos új funkció kapott helyet, valamint olyan új technológiák, amelyek megkönnyítik a Nikon Capture 4 használatát. Emellett a Nikon Capture – Camera Control komponens segítségével számítógépről – USB csatlakozás vagy (a WT-2/2A jeladó használatát igénylő) vezeték nélküli LAN segítségével – lehet vezérelni a fényképezőgépet.

Biztonságos interfész létrehozása memóriakártyával
A világon először a D2X támogatja a felhasználó CompactFlash kártyája és a digitális fényképezőgép közötti biztonságos interfész funkciót. A megfelelő konfigurálást követően a kártyán tárolt tartalom csak a megfelelő D2X fényképezőgéppel érhető el speciális titkosítási kulcs vagy – személyi számítógép esetén – jelszó megadásával, ami a bizalmas vagy titkos adatok birtokában lévő fotósok számára a legmagasabb biztonsági szintet nyújtja. Ez az új funkció csak akkor működik, ha a D2X fényképezőgépet a Lexar speciálisan e gép számára kifejlesztett memóriakártyáival használják.

A Nikon D2X műszaki adatai
Fényképezőgép típusa Cserélhető objektíves, digitális tükörreflexes fényképezőgép
Hasznos képpontok 12,4 millió
Képérzékelő CMOS szenzor, 23,7 x 15,7 mm méret, 12,84 millió teljes pixelszám
Rögzíthető képpontok száma Teljes kép: [L] 4288 x 2848 képpont / [M] 3216 x 2136 képpont / [S] 2144 x 1424 képpont,
Nagy sebességű vágott kép: [L] 3216 x 2136 képpont / [M] 2400 x 1600 képpont / [S] 1600 x 1064 képpont
Érzékenység ISO megfelelés: 100-tól 800-ig
Tárolási rendszer NEF (12 bites RAW, tömörítetlen vagy tömörített), Exif 2.21 kompatibilis, DCF 2.0 és DPOF kompatibilis (tömörítetlen TIFF-RGB vagy tömörített JPEG)
Tároló média CompactFlash� (CF) kártya (Type I / II) és Microdrive�
Felvételi módok 1) Egy felvétel [S] mód: minden exponáláskor egy képet készít,
2) Nagy sebességű sorozatfelvétel [CH] mód: Teljes kép; 5 kép/mp / Nagy sebességű vágott kép; 8 kép/mp,
3) Kis sebességű sorozatfelvétel [CL] mód: Teljes kép; 1-4 kép/mp (menüből választható) Nagy sebességű vágott kép; 1-7 kép/mp (menüből választható),
4) Önkioldó mód: beállítható késleltetési idővel,
5) Tükörfelcsapás mód: első lenyomás: tükör felcsapása, második lenyomás: elengedés
Fehér-egyensúly 1) Automata (hibrid az 1005 képpontos RGB szenzor, CMOS képérzékelő és külső fényérzékelő)
2) Manuális (6 lépés finomhangolással)
3) Előre beállított (5 beállítás)
4) Színhőmérséklet-beállítás Kelvin-ben (31 fokozat választható)
5) Fehér-egyensúly sorozat (2-9 kép, 10, 20, 30 MIRED lépésben állítható)
LCD monitor 2,5″, 235.000 képpontos alacsony hőmérsékletű poliszilícium TFT LCD fehér LCD háttérvilágítással, Háttérvilágítás/fényerő-állítás rendelkezésre áll
Visszajátszási funkciók 1) Teljes kép,
2) Index (4/9 szegmens),
3) Nagyítás,
4) Diabemutató,
5) RGB hisztogram kijelzés, képinformációk és túlexponált részletek megjelenítése
Törlés funkció 1) Kártya formázása,
2) Minden felvétel törlése,
3) Kiválasztott felvételek törlése
Videó kimenet NTSC vagy PAL (átkapcsolható)
Interfész USB 2.0 (Hi-Speed) (Mini-B csatlakozó),
Az FTP fájltranszfer az opcionális WT-1/1A (IEEE 802.11b) és WT-2/2A (IEEE 802.11b/g) vezeték nélküli jeladóval lehetséges
CF kártya foglalat, Type II+: alkalmas a firmware (belső program) frissítésére CF kártyák segítségével
Hangemlékeztető Rögzítési mód: Automatikus vagy manuális rögzítés fényképezés vagy visszajátszás közben. Max. rögzítési idő: 60 mp Visszajátszás módja: Beépített hangszóró, ill. audio-videokábel Fájlformátum: Mono WAV fájl
Szövegbevitel Az LCD monitor és a választógomb segítségével max. 36 karakteres alfanumerikus szöveg megadására van lehetőség; tárolás az Exif fejlécben
Használható objektívek 1) AF Nikkor (beleértve: AF-S, DX, VR és D/G típus) : Valamennyi funkció elérhető
2) D típusú manuális élességállítású Nikkor: Az automatikus élességállításon és egyes expozíciós módokon kívül valamennyi funkció elérhető
3) D/G típustól eltérő AF Nikkor: A 3D-Color Matrix Metering II és a 3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash fénymérési funkciókon kívül valamennyi funkció elérhető
4) AI-P Nikkor: A 3D-Color Matrix Metering II, a 3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash fénymérési funkciókon, valamint az AF funkción kívül valamennyi funkció elérhető
5) Nem CPU AI Nikkor: [A] vagy [M] módban használható, mátrix, középre súlyozott és szpot fénymérés használható. Blende érték kijelzése, miután a felhasználó a választógombbal megadta a blende f/értékét és az f=mm gyújtótávolságot. Az elektronikus tartománykereső az f/5.vagy gyorsabb maximális blendék esetén használható
Képszög Teljes kép: A gyújtótávolság kb. 1,5-szerese, 35 mm-es [135] formátumra vetítve
Nagy sebességű vágott kép: A gyújtótávolság kb. 2-szerese, 35 mm-es [135] formátumra vetítve
Kereső Optikai kereső, fix betekintési távolságú pentaprizmás; beépített dioptriaszabályozással (-3 – +1m-1), keresővédő mellékelve
Betekintési távolság 19,9 mm (-1.0m-1 dioptriánál)
Mattüveg Type-B BrightView Clear Matte Screen III és Type-V Screen a nagy sebességű vágott képhez; felcserélhető az opcionális (rácsvonalas) Type-E-mattüveggel
Kereső képfedése Kb. 100%
Kereső nagyítása Kb. 0,86-szoros végtelenre állított 50mm f/1.4 objektívvel, (-1.0m-1)
Tükör Automatikus, azonnal visszatérő típus
Objektív rekesz Azonnal visszatérő típus, mélységélesség-ellenőrző gombbal
Automatikus élességállítás TTL fázisérzékelés, Nikon Multi-CAM2000 autofókusz modul;
Észlelési tartomány: -1 – +19 Fé [Jobb és Bal szélső AF tartomány: 0 – +19 Fé] [szobahőmérsékleten (20°C), ISO 100-nál]
Élességállítási mód 1) Egyszeri (Single Servo) AF [S],
2) Folyamatos (Continuous Servo) AF [C],
3) Manuális élességállítás [M] – a téma követése automatikusan aktiválódik a téma állapotának megfelelően [S] vagy [C] AF módban
Fókuszmező 11 fókuszmező választható (nagy sebességű vágott kép mód: 9 fókuszmező)
AF mező módok 1) Statikus (Single Area) AF,
2) Dinamikus (Dynamic) AF témakövetéssel és Lock-on� (fókuszrögzítés) funkcióval,
3) Legközelebbi tárgy prioritásos dinamikus (Closest Subject Priority Dynamic) AF,
4) Csoportos dinamikus (Group Dynamic) AF
Élesség rögzítése Az élesség rögzítése az AE/AF gomb megnyomásával vagy [S] AF módban az exponáló gomb félig történő lenyomásával rögzíthető.
Fénymérési mód TTL teljes blendés fénymérési mód;
1) A D/G típusú Nikkor objektívek a 3D-Color Matrix Metering II fénymérési módot támogatják (az 1005 képpontos RGB szenzorral), míg a többi AF Nikkor objektív (beépített CPU-val) a Matrix Metering fénymérést támogatják (a nem CPU objektívek az optika adatainak manuális beállítását igénylik)
2) Középre súlyozott átlagoló (a mérés érzékenységének 75%-a egy 8 mm-es körben koncentrálódik) a kép közepén lévő 6,10 vagy 13 mm-es átmérőjű körben, illetve az egész kép átlaga alapján
3) Szpot fénymérés (3 mm-es körmező, a teljes kép kb. 2%-a); beépített CPU-val rendelkező Nikkor optikák esetén a fénymérési pont összekapcsolható az aktuális fókuszterülettel
Fénymérési tartomány 1) 3D színes mátrix fénymérés: 0 – 20 Fé
2) Középre súlyozott átlagoló fénymérés: 0 – 20 Fé
3) Szpot fénymérés: 2 – 20 Fé [szobahőmérsékleten (20°C), ISO 100, f/1.4 objektívvel]
Fénymérés-csatolás CPU és AI (Automatikus legnagyobb rekesz indexelés)
Expozíciós módok 1) [P] Programautomatika (Program eltolás lehetséges)
2) [S] Záridő előválasztás
3) [A] Blende előválasztás
4) [M] Manuális expozíció
Expozíció módosítás ą5.0 Fé tartományban, 1/3, 1/2 vagy 1 Fé lépésenként
Automatikus expozíció (AE) rögzítés A mért expozíciós érték az AE-L/AF-L gomb megnyomásával rögzíthető
Automatikus expozíció sorozat Felvételek száma: 2-9 kép; kompenzációs lépések: 1/3, 1/2, 2/3 vagy 1 Fé
Zár Elektromágnesesen vezérelt, függőleges lefutású redőnyzár, 30-tól 1/8000 mp-ig terjedő záridőkkel, illetve bulb móddal
Vakuszinkron csatlakozó Csak X-csatlakozó: max. 1/250 mp-es vakuszinkron-idő
Vakuvezérlés 1) Kreatív Világítási Rendszer (Creative Lighting System): i-TTL kiegyenlített derítő vakuzás a Nikon SB-800/SB-600 vaku TTL szenzorával: Fejlett Vezeték Nélküli Vakurendszer, vakuérték (FV) rögzítés, színinformáció-kommunikáció az automatikus fehér-egyensúly-meghatározáshoz, automatikus nagy sebességű fókuszsík vakuszinkron, modellező vakuműködés
2) D-TTL kiegyenlített derítő vakuzás: Az SB-80DX/50DX vakuval, illetve a felhelyezett objektív által megengedett használat esetén az öt szegmensű többérzékelős TTL vezérlés (TTL Multi Sensor) lehetővé teszi a 3D multiszenzoros kiegyenlített derítő vakuzást (3D Multi-Sensor Balanced Fill-Flash), a multiszenzoros kiegyenlítettderítő vakuzást (Multi-Sensor Balanced Fill-Flash), valamint a normál D-TTL kiegyenlített derítő vakuzást (Standard D-TTL Balanced Fill-Flash)
3) AA (Automatikus rekesz) – A-típusú vaku mód az SB-800/80DX és beépített CPU-val rendelkező optikák használatakor
4) Nem TTL automata – A-típusú vaku mód az SB-800/30/27/22s stb. vakuk használatához
5) Az SB-800 vaku lehetővé teszi a tartomány prioritásos manuális módot.
Vakuszinkron módok 1) Szinkron az első redőnyre (normál szinkron),
2) vörösszem-hatás csökkentés,
3) vörösszem-hatás csökkentés hosszú idős szinkronnal,
4) hosszú idős szinkron,
5) szinkron a hátsó redőnyre
Vaku-kész LED Olyankor villan fel, amikor az SB-800/SB-600/80DX/50DX/30/28/27/22s vaku teljesen feltölt; teljes energiájú kisütés jelzéssel
Vakupapucs ISO 518 szabványú vakupapucs; biztonsági retesszel
Szinkroncsatlakozó ISO 519 szabványos csatlakozó, rögzítőcsavarral
Önkioldó Elektronikusan vezérelt; Késleltetés: 2, 5, 10 és 20 mp
Mélységélesség ellenőrzése gomb A mélységélesség ellenőrző gomb lenyomására behúzza a rekeszt
Távvezérlés 10 tűs távkioldó csatlakozóval
GPS Az NMEA 0183 interfész-szabvány és az (opcionális) MC-35 GPS kábel támogatott
Menünyelvek Angol, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, egyszerűsített kínai, koreai, japán (menüből választható)
Energiaellátás EN-EL4 tölthető lítium-ion akkumulátor (11,1V DC), MH-21 gyorstöltő, EH-6 hálózati adapter (opcionális)
Akkumulátor-ellenőrzés A fényképezőgép hátlapján lévő LCD monitor az alábbi adatokat jeleníti meg az EN-EL4 akkumulátor állapotáról:
1.) fennmaradó kapacitás (%);
2.) utolsó feltöltés óta készített képek száma;
3.) kalibráció állapota (javasolt/nem szükséges);
4.) akku életciklusa (5 fokozat)
Állványmenet 1/4 in. (ISO1222)
Méretek (Szé x Ma x Mé) Kb. 157,5 x 149,5 x 85,5 mm
Tömeg (akku nélkül) Kb. 1070g
Mellékelt tartozékok* EN-EL4 tölthető lítium-ion akkumulátor, MH-21 gyorstöltő, vázsapka,
AN-D2X szíj, EG-D2 audio-videokábel, UC-E4 USB kábel, BM-3 LCD monitorvédő, BL-1 akkutartó, Type-V mattüveg, PictureProject szoftver CD-ROM-ja
Opcionális (külön megvásárolható) kiegészítők WT-2/2A/WT-1/1A vezeték nélküli jeladó, WA-E1 kiterjesztett hatósugarú antenna, EH-6 hálózati adapter, Type-E cserélhető mattüveg, DK-17A párásodásmentes ablak a keresőhöz, DK-17C korrekciós szemlencsék, SB-800/SB-600 vakuk, Nikon Capture 4 (Version 4.2) szoftver, CompactFlash� kártya
*A mellékelt tartozékok országonként vagy területenként változhatnak